[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Ordfront

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - En röd hjältinnas död


En röd hjältinnas död - Qiu Xiaolong


(Inbunden, Ordfront förlag, 2003, 454 s.)

Det är inte varje dag man får chansen att läsa en deckare som utspelar sig i Kina. När boken förutom en mordgåta dessutom innehåller poesi och politik i ett Kina i förändring blir det ännu mer intressant och läsvärt.

Bokomslag "Smärtans hus"Det är inte så att det är "tre böcker i en", utan politiken har en viktig del både i polisernas liv och i mordutredningen och poesin dyker helt enkelt upp med jämna mellanrum. Vår käre kriminalkommissarie Chen Cao är nämligen också poet och slänger ur sig egna och klassiska alster med jämna mellanrum.
Till en början kan denna blandning kännas något förvirrande och framför allt poesin känns helt enkelt lite malplacerad. Men allt eftersom man läser vidare dras man mer och mer in i boken och dess berättarstil.
De tre beståndsdelarna flyter ihop till en och fungerar väldigt bra.

I grund och botten är det dock en deckarhistoria det handlar om.
Ett kvinnolik har hittats i ett vattendrag utanför Shanghai. Chen Cao, som är chef för en specialrotel på polisen, och hans assistent Yu tar hand om fallet trots att det borde lämnas över till den vanliga polisen.
Chen Cao är nämligen ung och nyutnämnd kriminalkommissarie och vill bevisa för sina kollegor att han är värd sin nya befattning.

Fallet blir raskt mer komplicerat då det visar sig att den döda kvinnan är den nationella mönsterarbetaren Guan Hongying. Nu är det omöjligt att lämna politiken utanför fallet. Vad är egentligen viktigast, att sanningen kommer fram eller partiets bästa?

Politiken får alltså en betydande roll i boken, och som icke-insatt i kinesisk politik runt 1990 tyckte jag till en början att det var lite svårt att hänga med, men sedan blev det både intressant och upplysande. Eftersom jag inte är insatt kan jag inte avgöra hur sanningsenlig skildringen av politiken är, men det är intressant i alla fall.

Egentligen är jag förvånad över att jag tycker om "En röd hjältinnas död" så mycket som jag gör. Till en början gick den ganska långsamt att läsa och tempot i den är inte högt, men det är något som gör att man fastnar i den helt enkelt. Mordgåtan i sig är väl genomförd, men i sig är den absolut inget speciellt och inte alls nagelbitar-spännande. I kombination med de politiska elementen blir det hela dock mycket mer originellt och intressant.

En stor behållning med boken är att man får en inblick i framför allt polismännens, men också Shanghaibornas, liv och vardag. Plötsligt kan ett kapitel handla om en av huvudpersonernas dag i parken med sin familj och man får ett nästan personligt förhållande till honom. Dessutom är det mycket intressant att leva sig in i en stad och ett samhälle som på många sätt är väldigt olika vår egen miljö.

Avslutningsvis får jag väl helt enkelt säga att jag varmt kan rekommendera den här boken. I alla fall om man inte har krav på action hela tiden.
Boken har en helt ok mordgåta, som är inramad av en väldigt spännande och ovanlig kontext. Det är helt enkelt en bok både för folk som tycker om deckare och för folk som har det minsta intresse av andra kulturer.

Innehållsförteckning:
Innehållsförteckning:
Fyllda bullar
Trångboddhet
Poetiska utsvävningar
Kontroll
Kamrater


Om författaren:
Qiu Xiaolong
Qiu Xiaolong
© Ordfront

Qiu Xiaolong är född i Shanghai 1953 men bor sedan 1989 i USA och undervisar i kinesisk litteratur vid Washington University. I hemlandet var han verksam som poet och litteraturkritiker.

Andra böcker av författaren:
"En röd hjältinnas död" är Qiu Xiaolongs debutroman.

Övriga bokfakta:
"En röd hjältinnas död" kom ut i USA 2000 och på svenska på Ordfronts förlag i oktober 2003. Originaltiteln är "Death of a red heroine" och översättningen till svenska är gjord av Jan Verner-Carlsson.


Axel Roos : 04-05-01


 
> maila crew@bulldozer.nu