[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Så tänker hunden


Så tänker hunden -
Walty Dudok van Heel

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2004, 112 s.)

Djur är härliga. Framför allt människans bästa vän, hunden.
På senare år har jag mer och mer intresserat mig för hur djur samspelar med oss människor och med sina egna artfränder.
Det är kul att studera hur djurägare förmänskligar sina älsklingar och ger dem ett mänskligt betendemönster. I vissa situationer fungerar det men ibland blir det katastrof.

Bokomslag "Så tänker hunden"Walty Dudok van Heel är en holländsk illustratör och konstnär, som levt med djur hela sitt liv, framför allt hundar. Han har med utgångspunkt från hunden intresserat sig för vargen som hundens stamfader.
Han menar att om man vill ha ett bra liv tillsammans med en hund så får man inte betrakta den som en människa på fyra ben. Man måste tänka sig in i hur det är att vara hund, lära sig hundens språk och respektera den för vad den är.

"Så tänker hunden" är en lättförståelig och intresseväckande bok som ligger på en ganska basic kunskapsnivå. Den är bra att komplettera de vanliga hundböckerna, som mest tar upp lydnad och fakta om enskilda raser, med. Alla som ska skaffa hund borde lära sig lite om hundbeteende så att man undviker de lättaste fallgroparna och respekterar hunden som ett djur med specifika egenskaper och behov, skilda från oss människor.

Boken tar upp vargen som hundens stamfader och hur människan har domesticerat och avlat fram det som idag är vår tamhund. Olika hundar har avlats fram med specifika egenskaper, från början som brukshundar och senare för sina sociala egenskaper. Man får läsa om hur hunden kommunicerar med andra hundar och oss människor och också hur vi bör kommunicera med dem.
Vad betyder till exempel deras svansföring och ansiktsuttryck?
Vet ni till exempel varför hunden ylar? Nej, det är inte för att den är ledsen utan för att den meddelar sig, "här är jag, var är du?"
Vi får veta hur man utbildar sin hund från valp till vuxen, hur man lär den lydnad och även hur hunden uppfattar oss människor. Olika raser har också rasspecifika egenskaper som kan vara bra att veta lite om när man ska skaffa hund, men även vara bra att förstå när man träffar på hundar ute.

Det som jag tycker gör boken till en riktig läsupplevelse är Walty Dudok van Heels egna illustrationer (150 stycken) som matchar texten perfekt. De är underbart vackra och träffsäkra. Han har lyckats fånga hundarnas uttryck fantastiskt bra och man vill bara sträcka ut handen och klappa dem. Det är en perfekt presentbok till alla som gillar hundar, även om man som jag själv inte har någon egen.

Innehållsförteckning:
Ljuvliga illustrationer
Vargar
Hundar
Historia
Aha-kunskap


Om författarna:
Walty Dudok van Heel har också tillsammans med Stephe Bruin givit ut " Hur tänker katten".

Andra böcker av författarna:
Så tänker katten 2004

Övriga bokfakta:
"Så tänker hunden" kom ut på ICA Bokförlaget i mars 2004. Översättningen till svenska är gjord av Anne-Marie Thomassen.
.


Karin Olsson : 04-09-28


 
> maila crew@bulldozer.nu