[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Med smak av Indien


Med smak av Indien - N. Mehra, D. Hermelin & B.Ehrs

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2004, 120 s.)

"Med smak av Indien" är en kokbok som svämmar över av snygga bilder på mat och scener från Indien - gatuliv, människor och landskap.
En kokbok man gärna bläddrar i och dreglar över.
Tyvärr tycker jag att varken recepten eller kokbokens innehåll riktigt matchar det visuella.


Bokomslag "Med smak av Indien"Bruno Ehrs bilder är fantastiskt snygga och matuppläggningarna mycket konstnärliga. Kokboken är formmässigt mycket genomarbetad och talar till alla med smak för det exotiska.

Recepten bygger på den indisk-amerikanske kocken och restaurangägaren Naresh Mehras matminnen från barndomens Punjab. Det hela inleds med en liten biografi och foton ur hans privata album, sen tar receptdelen vid.

Det som är bra med kokboken, förutom att den är snygg, är att det i inledningen till varje recept finns en liten text om rättens ursprung eller ingredienserna eller hur den kan varieras eller serveras. Sånt är både roligt och användbart i kokböcker och ger en bättre grund för eget experimenterande eller som rolig läsupplevelse.
Det finns också symboler vid varje recept som anger om rätten är chilistark och om den är snabblagad eller kräver mer tid. Mängdangivelsen är oftast för 4-6 personer och på ett föredömligt sätt anges om det då är beräknat som tillbehör eller huvudrätt. Tanken är förstås att man skall kunna kombinera flera rätter efter eget huvud, vilket också lämpar sig bra just med indisk mat där många recept är vegeteriska och gärna kan kompletteras med nån rätt med kött eller kyckling.

Jag är över lag väldigt förtjust i indisk mat och tycker att det är kul att testa nya kryddstarka rätter hemma och har ett par indiska kokböcker, varav vissa brukas mer flitigt än andra.
Därför är jag inte särskilt imponerad av recepturvalet i just den här kokboken. Det känns lite ambivalent. Många rätter är såna som alltid återkommer i indiska kokböcker (butter chicken, tandoori chicken, dal, aloo tiki, lassi) medan andra känns för avancerade (har du bladsilver och bananblad i skafferiet?) eller bara lite halvtråkiga (gös kokad i youghurt).

Jag är lite gnällig nu, men kokboken känns varken tillräckligt nischad eller som en lämplig första introduktion till indisk mat. Trots snygga bilder blir jag inte särskilt inspirerad. Ändå har jag svårt att dissa den. Det är en snygg kokbok och som matporr med snygga dregelbilder funkar den helt klart.

Innehållsförteckning:
Genomgång av vanliga kryddor i indisk matlagning
Läckra bilder
Snygga uppläggningar
Ospännande recepturval
Foto på Neresh tillsammans med Indiens förste premiärminister Nehru


Om författarna:
Naresh
Mehra har bidragit med recept
Dag Hermelin
skrivit texterna
Bruno Ehrs
har fotograferat

Övriga bokfakta:
"Med smak av Indien" gavs ut på ICA Bokförlag i augusti 2004.


Recept ur boken

LAX I KOKOSSÅS MED GRÖN KARDEMUMMA
4-6 personer

Ingredienser:

½-1 kg laxfilé
3 msk pressad citron
1 tsk chili
1 tsk gurkmeja
salt

4-5 vitlöksklyftor
1 medelstor lök
färsk ingefära (storlek av en valnöt)
4 färsklökar, t ex vårlök
4 msk vegetabilisk olja till stekning
1 tsk svarta senapsfrön
1 dl passerade tomater
10 gröna kardemummakapslar
2 dl kokosmjölk
salt

Gör så här:
* Skär fisken i 3-5 cm stora bitar.
* Blanda citronsaft med med 1/4 tsk malen chili, 1/4 tsk gurkmeja och 1/2 tsk salt. Gnid in fisken med detta och låt stå svalt i en timme.
* Skala vitlök, ingefära och lök. Finhacka vitlöken, riv ingefäran och skiva lökarna.
* Hetta upp senapsfröna i oljan på medelvärme tills de slutat poppa. Tillsätt lök, färsklök, vitlök och ingefära. Sänk värmen och stek tills löken blivit genomskinlig.
Tillsätt resten av chilin och gurkmejan och låt puttra en liten stund.
* Rör ner passerade tomater, kardemummakapslar och kokosmjölk Blanda väl och låt koka i 15-20 minuter.
* Tillsätt fisken och rör om så att allt blir varmt, koka i 1-2 minuter beroende på fiskbitarnas tjocklek.
* Servera

POTATIS- OCH KIKÄRTSSALLAD MED FRUKT
(Fruit Chat)
4-6 personer

Ingredienser:
300 gram potatis
2 dl kikärtor på burk
saften från en medelstor citron
1 tsk chat masala (se nedan)
½ tsk malen chili
½ kg blandad frukt: äpplen, bananer, ananas, druvor och ev bär

Gör så här:
* Skala potatisen i skär i tunna klyftor. Koka den och låt den svalna.
* Skölj kikärtorna och låt dem rinna av
* Blanda citronsaften med chili och chat masala. Smaka av med salt.
* Blanda potatis, kikärtor och frukt väl och häll över citronsaften.

BIJI'S CHAT MASALA
(kryddblandning)

Ingredienser:

4 msk spiskumminfrön
5 msk korianderfrön
4 msk mangopulver
4 tsk svart salt el 3 tsk vanligt salt
2 tsk malen chili

Gör så här:
* Hetta upp stekpanna utan fett och rosta först korianderfröna tills det knäpper i dem
* Rosta sedan spiskumminfröna på samma sätt
* Mal all kryddorna i en väl rengjord kryddkvarn eller kaffekvarn

 


Mia Gustavsson : 04-11-27


 
> maila crew@bulldozer.nu