[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Italienska bufféer


Italienska bufféer - Marco Budone, Thomas Tengby och Stefan Andersson

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2004, 91 s.)

"Italienska bufféer" är en mycket lockande och aptitretande kokbok. Det är läckra italienska rätter (för de som liksom jag är svag för det italienska kökets smaker) och väldigt vackra bilder.
Sju bufféer dukar Marco Budone upp, med rätter som får smaker från det norra och det södra köket att blandas vilt. För att inte tala om hur inblandningen från de mellanliggande regionerna bidrar till smakblandningen.


Bokomslag "Italienska bufféer"Egentligen är det inte några nya sensationella recept som dyker upp i den här boken. Det är helt enkelt den typ av italiensk husmanskost som flitigt figurerar i kokböcker och mattidningar.
Det är pasta och det är charkuterier som parmaskinka, pancetta och salsicce.
Det är ostar; parmesan, taleggio och gorgonzola.
Det är bönor och kikärtor, skaldjur och kalvkött med tonfisksås.
En rätt som inte så ofta finns med bland uppdukade italienska bufféer är nog dock Zampone con fagioli bianchi, vilket är fylld grisfot med vit bönragu. Det är dock bara bönragun som vi får recept på, grisfoten får köpas tillredd. Med tanke på hur grisfoten har försvunnit ut ur det svenska köket så är det nog bara tacksamt. Under min period som kassörska i livsmedelsbranschen så vet jag att vi tog in grisfötter till jul för att glädja de äldre kunderna. Jag kan inte påminna mig att vi sålde dem till någon under sextio år.

Rätterna i koboken tar sällan någon längre tid att åstadkomma och med dagens utbud så är inte heller ingredienserna speciellt svåråtkomliga eller exotiska, möjligtvis en aningen feta. En (1) liter vispgrädde att ha i en frittata (bondomelett) för 8-10 personer känns som lite väl mycket.

Boken är inte alls tokig, ganska trevlig faktiskt.
Jag gillade verkligen att titta i den och kan tänka mig att göra flera av rätterna i den, om jag kommer ihåg att titta i den när det väl är dags för lite kulinariska excesser. Visst kan man betrakta många av rätterna som vardagsmat, om man väljer att servera en eller två rätter istället för sex-sju. Och visst växer det upp nya generationer som inte vill ha mammas eller pappas gamla kokböcker, även om recepten är ungefär detsamma. Det är en bok för de som kan grunderna i matlagning och har lite koll på hur länge tonfisken ska grillas innan den är klar och som vill få lite inspiration i matlagandet.

Innehållsförteckning:
Pomodoro
Basilico
Parmigiano reggiano
Mozarella
Pasta
Etc


Om författarna:

Marco Budone har stått för recept och tillagning. Han är kock med flerårig erfarenhet från olika restauranger. Född i Karlshamn av en svensk mor och en italiensk far.
Thomas Tengby har skrivit texterna. Han är journalist och har medverkat i Tinas matprogram på TV och i diverse kokböcker som skribent.
Stefan Andersson har tagit bilderna. Han är fotograf med mat som specialitet.

Övriga bokfakta:
"Italienska buffér" gavs ut på ICA Bokförlag i augusti 2004.


Recept ur boken

RICOTTA; PISTACCHIO E LIMONE
(ricotta, pistaschmandel och citron)

En röra att lägga på en bruschetta (grillat bröd)

Ingredienser:
50 gram hackade pistaschmandlar
125 gram ricottaost
skal och saft av ½ citron
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

Gör så här:
* Hacka nötterna och blanda med övriga ingredienser.
* Blanda med träslev i bunke.
* Droppa i citronsaft, lite i taget, tills du får en bra konsistens.
* Lägg röran på det grillade brödet.


TONNO ALLA GRIGLIA
(grillad tonfisk)

Ingredienser:
1 kg tonfisk
havssalt och svartpeppar
1 knippa dragon
1 burk urkärnade svarta oliver
1 liten burk kapris
2 schalottenlökar
skal och saft av 2 citroner
3 msk olivolja, extra jungfrulig
1 msk vitvinsvinäger

Gör så här:
* Skär tonfisken i bitar eller skivor.
* Salta och peppra och börja grilla.
* Blanda plockad dragon med oliver, kapris och fint skuren lök.
* Häll över olivolja och vinäger.
* Slå blandningen över fisken vid servering.

(Dessa recept är beräknade för 8-10 personer vid bufféservering, då fler rätter serveras)




 


Carin Thärnström : 04-11-27


 
> maila crew@bulldozer.nu