[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

 

>> läst - bok - recension - Jaktsäsong


Jaktsäsong - Mats Strandberg


(Inbunden, Forum, 2006, 304 s.)

Mats Strandbergs debutroman är en lättviktig men underhållande chick lit-bagatell som oundvikligen hamnar nånstans mellan Sex and the city-boxen, Marian Keyes-samlingen och i luckan där Denise Rudberg-böckerna stod innan man skickade dem i sopkorgen.

Bokomslag "Jaktsäsong"Strandberg lyckas ypperligt med att göra en underhållande sträckläsar-roman om komplicerade relationer och i-landsproblem bland kärlekstörstande stockholmare runt 30.

Trots att Mian Lodalen banat väg med lebbotemat i svensk chick lit, så känns det märkvärdigt nytt och fräscht med det hela ur ett bög-perspektiv.
Eller egentligen är huvudpersonen ju den straighta Melinda, och det är genom henne man ser gayvärlden, där hon rör sig som en ganska misslyckad fag hag.
Hon vill ju egentligen bara träffa en vettig kille, gärna en svarthårig rocker, men får nöja sig med desperationsligg med grannen Chrippa.
Så blir det lätt när alla man umgås med är homo och utelivet koncentreras till gayställen.

Hennes bästis och arbetskollega Magnus är homo, men har kanske inte det där jättebästa självförtroendet. Han är hopplöst kär i cyniska författaren Sebastian, som i sin tur har ett destruktivt förhållande med den gifte Dramaten-skådisen Joshua. Och så dyker ju Andreas upp, en norrlänning som är gay, men som Melinda ändå dras till. Hopplöst?

Det är ändå en tämligen ömsint skildring av en till synes ganska ytlig gay-värld, där de universella relationsproblemen bubblar upp mellan schlagers, kändis-mingel och New York-resor.
Karaktärerna är både väldigt jobbiga och väldigt charmiga. Självklart tenderar vissa av dem att bli mer karikatyrer än karaktärer (som gamla grundskolebästisen och hennes hombofobe man), men huvudpersonerna är betydligt mer genomarbetade och komplexa.
Och Magnus, är det inte egentligen Mats alter ego?

Allt är inte heller glättigt coh glammig, eller ens särskilt dekadent, som man gärna vill tro som heterotrist lantis, när man får tjyvkika in i gayvärlden. Fördomar och gayproblematik avhandlas, liksom komplicerade relationer till föräldrar och hur utanförskap formar en person. Drinkmingel på inneställen med kändishomos varvas med svenneaktiga vardagsbekymmer i stort och smått.

Jag misstänker att boken är ännu roligare för den som frekventerar Stockholms gayvärld och kan känna igen platser och personer på ett annat sätt. Men även för den oinsatte är detta underhållande så det räcker till.
Det är märkligt befriande att det vanliga relationssnacket inte fastnar i stereotyper om manligt och kvinnligt och att gaykillarnas relationsproblem skildras på samma sätt som tjej-kille-relationerna i traditionell chick lit.
Inte för att det egentligen finns nån anledning till varför det INTE skulle göra det, men just denna perspektivförflyttning tror jag gör det här till något mer än en enkel underhållningsroman.
Kanske bör genrebenämningen chick lit omvärderas.

Detta är naturligtvis inget litterärt mästerverk som kommer att gå till historien, men det är nog heller inte ambitionen. Däremot är det en helgjuten underhållningsroman som väl står sig i den internationella konkurrensen i genren.

Strandberg skriver roligt med kvick dialog, många populärkulturella referenser och har dessutom en genomskådande blick för relationsspelet, oavsett om det är mellan personer av samma eller olika kön.

Ärligt talat vann han mig redan med Buffy-citatet på försättsbladet.
En författare som citerar Buffy - the vampire slayer måste ha greppat livets väsentligheter.

Jag hoppas få läsa fler böcker från Mats Strandberg.

Innehållsförteckning:
Valp-liknelse
Klubbmingel
Mer än en drink för mycket
Katten Ulla-Bella
Tvättstugetumult
Tv-seriereferenser
Strandbergs cameo när han tar emot utmärkelsen för "årets bok" på gaygalan


Om författaren:
Mats Strandberg
Mats Strandberg
© Foto: Peter Knutson

Mats Strandberg är född 1976 och bor i Stockholm.
Han är frilansjournalist och skriver bland annat krönikor i gaytidnigen QX och Aftonbladets söndagsbilaga.
2004 utsågs han till Årets Krönikör av Sveriges Tidskrifter.

Andra böcker av författaren:
"Jaktsäsong" är Mats Strandbergs debutroman.

Övriga bokfakta:
"Jaktsäsong" gavs ut på Forum förlag i augusti 2006.

 

 

Mia Gustavsson : 06-08-23


 
> maila crew@bulldozer.nu