[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Jane's Coffee Shop


Jane's Coffee Shop - J. Gradvall, I. Holm m.fl

Fika på amerikanska. Mackor. Muffins. Kakor. Pecan Pie. Cheesecake.

(Inbunden, ICA Bokförlag, 1999, 68 s.)

Jag finner det alltid lustigt att den amerikanska matkulturen har frambringat så många kokböcker här i Sverige med tanke på hur få av amerikanerna som själva tycks kapabla att laga mat istället för att gå på McDonalds.
Men jag antar att det måste finnas någon som fixar pastasåsen åt maffiabröderna eller står och bakar pajerna åt Agent Cooper.
"Jane's Coffee Shop" är en kokbok för de sistnämnda, fullt med recept på saker som man kan tänkas hitta i en autentisk amerikansk diner.

Omslag "Jane's coffee shop"Det jag slås av med "Jane's Coffee Shop" är hur sugen jag blir på att prova recepten.
Författarna har använt sig av det beprövade konceptet med glassiga helsidesbilder och som vanligt funkar det på mig. Dock blir jag lite besviken på att antalet kringbilder är så få. Det är nästan uteslutande bilder på maträtter eller personer som äter maträtterna.
Ok, visst att det är en kokbok och så men i den nya kokboksvågen har man ju kommit att förvänta sig bilder på tillagningen, serveringen, omgivningarna och plantagen där pecannötterna till pajen odlades.
Det är i viss mån detta som är svagheten med "Jane's Coffee Shop", den består i stort sett enbart av recept.
Detta trots att bokens koncept bygger på att romantisera amerikansk fikakultur. Dessutom är innehållet förutom recept ganska tunnt.
Detta gör att boken mer blir en brukskokbok än den flotta kaffebordsedition som den fikar efter att vara.
Jag måste erkänna att jag inte hunnit laga något av recepten ännu, men ett flertal av dem ser väldigt smaskiga ut.

Innehållsförteckning:
Flotta bilder
Flottiga kakor
Maffiga mackor
Ett helt kapitel om kaffe
50 recept


Om författarna:
Ingela Holm har kommit på bokidéen och varit projektledare.
Jan Gradvall har skrivit texterna.
Jane Whitman-Tierny har skapat recepten.
Liselotte Forslin har arrangerat och bearbetat recepten till svenska.
Wolfgang Kleinschmidt har fotograferat.
Millis Nilson assisterade honom.
Pelle Holm och Kjell Benettsson har formgivit boken.

Övriga bokfakta:
"Jane's coffee shop" gavs ut på ICA-Förlaget i augusti 1999.


Recept ur boken

PIZZABAGEL

(4 portioner)

Ingredienser:

4 bagels
2 dl färdig tomatsås på burk (alternativt 2 skivade tomater)
1 tunnt skivad grön paprika
16 skivor stark korv av valfri sort
1 dl skivade oliver
200 g riven mozzarella eller parmesanost

Gör så här:
* Sätt ugnen på 250 grader, grill. Dela bagelbröden horisontellt och rosta dem om de inte är färska. Bred lite tomatsås på varje halva och lägg på paprika, korv, oliver och ost.
* Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och ställ näst högst upp i ugnen tills de är gyllene. Håll koll hela tiden, de bränns fort.

PECCAN PIE BARS/PECANNÖTRUTOR

Ingredienser:

Deg:
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
200 gram smör i kuber
1 uppvispad äggvita

Glasyr:
150 gram smör
1 1/2 dl farinsocker
1 1/2 dl honung
3 msk vispgrädde
100 gram grovhackade pecannötter eller valnötter

Gör så här:
* Sätt ugnen på 175 grader.
* Smörj en rektangulär form som mäter cirka 25x35 centimeter.
* Blanda mjöl och socker i en skål. Tillsätt smöret i kuber och nyp samman till en pajdeg. Eller kör i matberedare.
* Tyck ut degen i formen och pensla med äggvitan. Grädda i mitten av ugnen tills den är gyllene. Låt svalna.
* Gör glasyren genom att smälta smöret i en kastrull och tillsätta farinsockret och honungen. Låt koka i 2-3 minuter. Tillsätt grädden och låt koka upp igen. Tag av värmen och rör i nötterna.
* Bred glasyren över det färdiga pajskalet och grädda ytterligare 25 minuter eller vänta tills glasyren bubblar och börjar stelna. Låt svalna helt innan du skär i rutor.

Servera med: vispad grädde


Harald Åberg : 03-01-20


 
> maila crew@bulldozer.nu