[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Ordfront

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Joe Frazier och 49 (24) dikter


Joe Frazier och 49 (24) dikter - Srdjan Valjarevic


(Inbunden, Ordfront, 2003, 135 s.)

En liten tunn svart bok, nästan ett häfte med en stiliserad röd ros på framsidan kom i min hand. Författarens namn är fortfarande outtalbart för mig men hans texter talar tydligt till mig.

Bokomslag "Joe Frazier 49 (24) dikter""Joe Frazier och 49 dikter" publicerades första gången 1992, samma år de första FN-sanktionerna infördes mot Serbien. Tjugofem år gammal vandrar Srdjan runt bland olika boklådor i Belgrad och försöker sälja sin diktsamling och i landet där knappt ingen hade råd att köpa potatis såldes hans bok och Srdjan själv blev en legend.
I denna bok finns ett tillägg på 24 dikter och han har förutom poesi också skrivit ett antal romaner, ej översatta till svenska.

Joe Frazier var en boxare, en av de få som faktiskt besegrade Muhammed Ali men som ständigt hamnade i skuggan av honom. Srdjan fick det smeknamnet av sin boxningstränare, som märkt av sin tidigare karriär inte klarade av att lära sig pojkarnas namn utan helt enkelt kallade dem efter de boxningshjältar som han mindes.

I sina dikter berättar Srdjan om ett vardagsliv som i sin alldaglighet skapar en allmängiltighet. Det är inte alltid så stor skillnad i tankarna hos en serb eller svensk även om de yttre förutsättningarna kan skilja sig en aning.
I "Joe Frazier" finns en (måste nog kalla det så) förtjusande liten berättelse om ögats förälskelse i en okänd människa på gatan och två ungdomars lätt förvirrade kurragömmalek under promenad genom staden och det antiklimax som uppstår när den ena går vidare.

Srdjan skriver om svårigheten att ta sig upp på morgonen, att supa med kompisarna och att längta efter flickvän. I de senare texterna "24 dikter" finns en mognad och utveckling från de tidigare alstren. Han har hunnit med att uppleva lite mer av världen och också intressera sig mer för den och han har en flickvän. Boken är en hit, men frågan är hur den ska klara av att nå ut i ett Sverige som inte behöver hungra efter vare sig mat eller läsande?

Den förtjänar att bli läst av fler än kulturelit och så kallade finsmakare, den är inte skriven vare sig för eller till dem.

Innehållsförteckning:
Boxning
Storstäder
Längtan
Morgontrötthet
Eftertänksamhet


Om författaren:
Srdjan Vlajrevic är född 1967 i Belgrad och tillhör förgrundsfigurerna bland de yngre serbiska författarna. Han har gett ut både poesi och prosa, men denna bok är den enda som än så länge finns översatt till svenska.

Andra böcker av författaren:
Detta är den första av Vlajrevics böcker som ges ut i svensk översättning.

Övriga bokfakta:
"Joe Frazier och 49 (24) dikter" kom ut på Ordfronts förlag i juni 2003.
Översättningen till svenska är gjord av Rolf Aggestam och Annelie Fridell Aggestam

 


Carin Thärnström : 03-09-23


 
> maila crew@bulldozer.nu