[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Jonathan Strange & Mr Norrell


Jonathan Strange & Mr Norrell - Susanna Clarke

(Inbunden, Norstedts förlag, 2005, 773 s.)

Det är svårt att inte bli omedelbart förälskad i Susanna Clarkes debutroman redan innan man läst den.
Den är så fulländat konsekvent i sin formgivning att den gav mig rysningar av välbehag när jag tog upp den ur bokpaketet.
Själva romanen i sig är även den fantastiskt konsekvent i sitt genomförande och helt klart 2005 års mest lovande fantasydebut.

Bokomslag "Persepolis 4"Det är svårt att veta vad man ska börja med, innehållet eller förpackningen. Men första intrycket är ju som bekant viktigt.

"Jonathan Strange & Mr Norrell" är i sin inbundna utgåva en utsökt vacker affär. Sidornas svarta kanter och det svarta sidenbokmärket ger den en air av exklusiv svartkonstbok.
Portia Rosenbergs enkla kolteckningar som illustrerar boken för tankarna omedelbart till 1800-talet. I sitt sammanhang är detta genialt, för "Jonathan Strange & Mr Norrell"är en biografi över Englands två främsta magiker. De två som tillsammans återförde den engelska magin till sin storhet och utan vars hjälp Europa säkerligen skulle ha fallit till Napoleons trupper.
Ja ja, det var ju inte så det gick till, men varför skygga inför kontrafaktisk litteratur?

Boken är skriven som en artonhundratalsroman, både i sitt språk och i sitt sett att se på saker och ting. Detta har givit Susanna Clarke en del kritik för att boken skulle vara chauvinistisk, men det är snarare en konsekvens av den tidsanda som skildras än någon strävan från författarinnans sida.

Den är dessutom fullspäckad med fotnoter som hänvisar till andra böcker i ämnet brittisk magi, vilket fulländar intrycket av biografi.
Förvisso kan det vara svårt att hitta de böcker, eller ens de förlag som hänvisas till i vår värld, men det skapar en konsekvent trovärdighet åt Susanna Clarkes roman som får en att förstå varför självaste Neil Gaiman lovordat den.

Boken är, måste erkännas, emellanåt ganska så pratig.
Men den är inte desto mindre spännande och engagerande.
Maktkampen mellan de bägge engelska magikerna Mr Norrell och hans lärjunge Jonathan Strange, och de skurkar och skojare som omger de båda, är väl beskriven och full av strålande personteckningar.
På hela taget är det svårt att tänka sig en bättre start på ett författarskap. "Jonathan Strange & Mr Norrell" är otvivelaktigt en av årets mer originella böcker.

Innehållsförteckning:
Magiker
Generaler
Alver
1800-talslondon


Om författaren:

Susanna Clarke
© Foto: Mark Pringle

Susanna Clarke föddes 1959 som äldsta dottern till en metodistpastor i Nottingham. Hon hade en ambulerande barndom och växte upp lite var stans i norra England och Skottland. Hon har tidigare fått ett par noveller publicerade i diverse antologier men "Jonathan Strange och Mr Norrell" är hennes debutroman.


Övriga bokfakta:
"Jonathan Strange & Mr Norrell" kom ut på Norstedts förlag i maj 2005.

 


Harald Åberg : 05-09-06


 
> maila crew@bulldozer.nu