[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Norstedts

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

 

>> läst - bok - recension - Kärlek@första.träffen


Kärlek@första.träffen - Jane Moore


(Inbunden, Norstedts förlag, 2005, 381 s.)

"Kärlek@första.träffen" är ännu en roman i den så kallade chic-lit-genren. Jane Moore har sedan tidigare två böcker utgivna på svenska och denna blir alltså den tredje i ordningen. Jag har inte läst de andra två och efter att ha läst denna är det osannolikt att jag skulle vilja läsa de två tidigare.

Bokomslag "Kärlek@första.träffen"Jess Monroe är 34 år, av god engelsk övre medelklass, singel men har en massa kompisar och jobbar som researcher för ett tv-program i "slaskgenren". I födelsedagspresent av en kompis (som hon i själva verket inte gillar, men inte riktigt kan säga upp bekantskapen med) får hon en annons utlagd på en dejtingsida på nätet.
Hon blir först väldigt upprörd men bestämmer sig ändå för att prova på det hela.

I jakten på den rätte så hinner umgås med sina lyckligt sammanboende bögkompisar, sin vilda singelkompis som alltid hittar nya roliga killar och bara är ute efter sex samt oroa sig över sin syster som fått diagnosen bröstcancer. Så hinner hon förstås också träffa den där schyssta killen som till slut visar sig vara Mr Right .

Hela boken är ett mischmasch av stölder från Bridget Jones och lån av många av de karaktärer som befolkar Marian Keyes böcker.
Berättelsen är en sämre kopia av dessa böcker.
Den är extremt förutsägbar och tråkighetsfaktorn överskrids bara av dess fånighet. Jag norpade åt mig boken för att få lite förströelse och roas av en kvick dialog. Vilket var en fåfäng förhoppning. Istället får jag denna tramsiga soppa av intriger som bara gör mig irriterad.
Huvudpersonen är halvkorkad men godhjärtat och gör en klassisk sorti från sitt menlösa arbete, bara för att direkt få ett mer meningsfullt arbete på en dokumentärkanal, såklart.

Det är den klassiska prinsessdrömmen med det lyckliga slutet, som Jane Moore skriver om. Även om prinsessan i detta fallet har en yrkeskarriär.

Jag kan förstå att man vill läsa något roande och avkopplande utan att anstränga alltför mycket av hjärnan. Det vill alla då och då, men det behöver ju inte vara direkt hjärndödande läsning för den sakens skull.

Innehållsförteckning:
Schyssta singelkompisar
Schyssta bögkompisar
Syster med lyckligt äktenskap
Mr Right som det tar tid att upptäcka – för huvudpersonen
Lite fylla – lite ångest
Viktnoja


Om författaren:
Jane Moore
Jane Moore
© Foto: Brian Aris

Jane Moore är engelska och har jobbat som programledare på BBC och som tidningskrönikör i The Sun och Hello!

Andra böcker av författaren, på svenska:
Fyra i leken 2003
Mina ex 2004

Övriga bokfakta:
"Kärlek@första.träffen" gavs ut på Norstedts förlag i augusti 2005. Bokens originaltitel är "dot.homme" och översättningen till svenska är gjord av Ingela Järnberg.

 

Carin Thärnström: 06-07-10


 
> maila crew@bulldozer.nu