[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Kattböcker


Fyra kattböcker

Det finns många sätt att gå tillväga när man skaffar sig ett husdjur, men ett av de bättre är att läsa på lite innan man bestämmer sig.
Skaffar man ett djur är det en familjemedlem och inte en prydnadssak åt dig eller en leksak åt barnen. Jag har tre stycken böcker om katter i min hand, som alla ger lite insyn i att det faktiskt krävs en del av dig som ägare om du funderar på att skaffa katt. Den fjärde boken handlar om de sjukdomar som kan drabba din katt.

Jag har haft katt större delen av mitt liv och haft enorm glädje och utbyte av dem alla. Jag är definitivt en kattmänniska och har alltid föredragit katten som husdjur framför andra djur. Det gläder mig att se att kattens status som husdjur höjts de sista åren och mer och mer börjar likna hundens. Allt fler planerar innan de skaffar katt och har inte en tanke på att lämna den nya familjemedlemmen vid sommarstugan när semestern är över.

Antalet registrerade raskatter ökar också stadigt, vilket visar att allt fler är nyfikna på olika raser och är beredda att lägga lite pengar på att skaffa katt. Fortfarande får man chockade blickar när man berättar att man köpt sin katt för 6500 kronor. Det är dock ingen som höjer på ögonbrynet åt att betala 9000 kronor för en liten hund.

Kattägarens handbok - Ulla Barvefjord

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2004, 144 s.)

I "En kattägares handbok" får du veta det mesta du behöver innan du skaffar katt. Här presenteras också olika raser, dess olikheter och temperament. Det finns råd om vad du bör tänka på innan du väljer katt. Till exempel, visst är det fint med långhårskatter, men om du inte är beredd att lägga mycket tid på pälsvård så är det bättre att välja en ras med korthåspäls.
Författaren Ulla Bravefjord blandar fakta med egna och bekantas erfarenheter och berättelser, vilket gör det roligt att läsa boken. Har man redan katt, eller har haft, känner man igen sig i och kan få svar på varför en katt gjort si eller så i en viss situation.
Har du redan ett husdjur men funderar att utöka familjen med en katt finns här också tips. Vilka djur som ses som familjemedlemmar av katten och vilka kommer alltid att ses som ett byte. Boken tar även upp ämnen som kattens historia, vilken utrustning du behöver till katten, att resa med katt, utställningar, hälsovård och avel.
Ulla Bravefjord har fått in mycket fakta och intressant information på de ca 140 sidorna. Detta är en bra, rolig och lättläst handbok som jag kan rekommendera.


En kattunge flyttar in - Sigrun Rittrich-Dorenkamp
Välkommen hem

Den välmående katten - Gerd Ludwig
En livsnjutares ABC

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2004, 157 s.)
(Inbunden, ICA Bokförlag, 2004, 80 s.)

"Den välmående katten -En livsnjutares ABC" och "En kattunge flyttar in -Välkommen hem" är två "små" böcker med mycket innehåll.
De är lättlästa och fulla med bilder.
Den förstnämnda handlar om hur du får din katt att trivas hemma hos dig. Här finns råd hur man sysselsätter sin katt. Vad tycker katten om att göra, vad leker den med och vart vill den sova. Vad är bäst för katten när du har semester?
Katten gillar att bo ihop med oss människor och med lite anpassning kan våra hus, lägenheter eller trädgårdar bli rena paradiset för katten. Här hittar du enkla tips på hur du gör ditt boende mer kattanpassat.

Den andra talar, som titeln antyder, om vad du behöver införskaffa, förändra och göra när en kattunge flyttar in. Som alla djurungar är kattungar rysligt söta, men också krävande. För det mesta är katten redan rumsren (mamma har lärt den gå på låda) men annars är det en bebis du skaffat. Jag kommer ihåg när vi fick hem våran Winston. Han gick och skrek hjärtskärande och letade efter mamma hela första dagen. Det tog något dygn innan han började acceptera oss som sin nya familj. Har du någon i familjen som önskar sig en katt, köp dem en bok först och säg att ni kan diskutera saken när boken är läst. Kanske är det läge att skriva ett litet "kontrakt" om vem som skall sköta vad, särskilt om en av er i familjen är den som är den pådrivande. Det gäller förstås bara vuxna och större barn. Har du mindre barn så räkna kallt med att katten är ditt ansvar.


Kattens sjukdomar - Anne-Marie Nilsson
(Inbunden, ICA Bokförlag, 2004, 192 s.)


Kattens sjukdomar" är boken du hoppas att du slipper titta i, men precis som oss människor blir våra husdjur sjuka ibland. Beroende på om det är en ute- eller innekatt du har så är de vanligaste orsakerna till plötsliga veterinärbesök olika.
Vanliga orsaker till att en innekatt behöver uppsöka veterinären är att de svalt något som de har svårt att spy upp. Garnbitar, tyg och ludd kan fastna i magen och orsaka totalstopp. Vanligt är också att katten tuggat på till exempel en giftig växt eller bränt sig på spisplattor.

Utekatter råkar ofta ut för sårskador från slagsmål, bett från andra djur och riskerar att få i sig giftiga ämnen från både andra djur, till exempel råttor som fått i sig råttgift, och glykolspill från bilar.
Både inne- och utekatter avmaskas med jämna mellanrum, men utekatter som jagar fåglar, råttor och andra smådjur drabbas ju lättare av mask.

Att vaccinera din katt är viktigt. Skall du ställa ut dun så måste du visa papper på att din katt är vaccinerad mot de vanligaste sjukdomarna, så som kattpest och kattsnuva. I boken finns ett kapitel om vilket vaccinationsskydd just din katt kan behöva.

Boken tar även upp näringslära, vad din katt behöver äta för att vara frisk. Den tar upp infektionssjukdomar, hudsjukdomar och de flesta andra sätt din katt kan bli sjuk på. Det finns bra och informativa bilder och illustrationer som beskriver och visar hur sjukdomarna ser ut. Liten varning för att en del av bilderna är riktigt läbbiga och det är ingen bok för barn att titta i.


Om författarna:
Ulla Barvefjord är journalist och har tidigare givit ut flera djurböcker. Eivor Rasehorn har fotograferat och hon är en av landets mest anlitade kattfotografer.

Doktor Gerd Ludwig är zoolog och journalist. Han var tidigare chefredaktör för tidskriften "Das Tier" (Djuret). Som frilansskribent har han gjort reportage med tema djur, natur, medicin och kost och är nu också författare till ett flertal rådgivningsböcker om hundar och katter.
Fotografen Monika Wegler är en av Europas bästa djurfotografer.
Hon arbetar som journalist och djurboksförfattare, föder upp abessinier och bor ihop med sju katter.

Sigrun Rittich-Dorenkamp är författare, journalist och TV-medarbetare. Hon bor och arbetar med sin man, veterinären Bernad Dorenkamp, deras fem barn och många djur i Salzkotten i Ostwestfalen. Hon skriver för olika tidningar gör filmer och är författare till ett antal djurböcker.

Anne-Marie Nilsson har arbetat som veterinär i över 25 år och är specialist på katt- och hundsjukdomar. Hon skriver regelbundet i olika katt-tidskrifter och har fött upp siameser.

Andra böcker av författarna (i urval):

Ulla Barvefjord:
Skaffa hund: hundägarens första handbok 1999
Rottweilern: en utmärkt brukshund 2003
Må bra med djur 2003

Gerd Ludwig:
Das Alphabet der Katzen 1994
Mit dem Hund spielen und trainieren 1995
Mein Hund macht was er will 1997
Sennenhunde 1999
Katzen 2001
Zwei Katzen im Haus 2001
Meine Traumkatze 2002
Sport und Spiel für Mensch und Hund 2002
Die Geheimnisse des Katzenlebens 2002
Gaymanns Katzenwelt 2002
1000 Hundenamen von A bis Z 2003

Sigrun Rittich-Dorenkamp:
Der Kanarienvogel 1998
Spielen mit Katzen 2000
Mein Kanarienvogel und ich von 2002
Wohnungskatzen 2002

Övriga bokfakta:
"Kattägarens handbok" kom ut på ICA bokförlag i augusti 2004. Bokens foton är tagna av Eivor Rasehorn.

"En kattunge flyttar in -Välkommen hem" kom ut på ICA bokförlag i augusti 2004. Bokens originaltitel är "Ein Kätzchen zieht ein". Översättningen till svenska är gjord av Ragnhild Solvika och bokens foton är tagna av Monika Wegler.

"Den välmående katten - En livsnjutares ABC" kom ut på ICA bokförlag i augusti 2004. Bokens originaltitel är "Wellness für Katzen". Översättningen till svenska är gjord av Ragnhild Solvika och bokens foton är tagna av Monika Wegler.

"Kattens Sjukdomar" kom ut på ICA bokförlag i september 2004 och är en reviderad upplaga från 1998. Bokens foton är tagna av Margareta Hallman, professor Lennart Jönsson, Anne-Marie Nilsson, Eivor Rasehorn och Nils Wallin Håkansson medan illustrationerna är gjora av Alinda Dalla Santa, Anne-Marie Nilsson och Juha Nyberg. Röntgenbilderna är från Djursjukhuset Bagarmossen.


Lotta Lundblad : 05-02-11


 
> maila crew@bulldozer.nu