[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Akta er killar här kommer Gud...


Akta er killar här kommer Gud och hon är jävligt förbannad - Linda Skugge

Krönikor 1998-2001


(Kartonnage, Piratförlaget, 2003, 275 s.)

Linda Skugge är tillbaka i bokform.
Denna gång är det ett urval av hennes krönikor i Expressen som samlats i en bok som betitlats "Akta är killar här kommer Gud och hon är jävligt förbannad". Om man byter ordet "Gud" mot författarinnans namn så är det en ganska bra varudeklaration på boken.
Förordet är skrivet av DN-journalisten Bengt Ohlsson som tagit fasta på Lindas feministiska åsikter. Men även om det är ett återkommande tema i Lindas krönikor så ryms det en del andra ämnen där också.

Bokomslag "Akta er killar...."Jag som läser Expressen hyfsat ofta känner igen så gott som alla krönikorna, så det är inte så mycket som är nytt för mig, men det ingår ju liksom i konceptet med "greatest hits". Att jag minns de flesta krönikorna så pass bra att jag efter ett par rader kan komma ihåg kontentan är förmodligen ett gott betyg. Skugge provocerar ofta på ett minnesvärt och underhållande sätt och så länge man själv står på rätt sida kan man skratta rått åt det/de som slaktas.
Vem tycker inte att homofoba KD-politiker och mansgrisar förtjänar en och annan pungspark?

Lite mer komplicerat kan man tycka att det är när en förnumstig Linda Skugge siktar in sig på någon kändis som skall stekas offentligt eller uppmanas att göra ditt eller datt: Maria Bonnevie borde inte skaffa barn med Micke Persbrandt, Charlotte Nilsson borde sluta sminka sig som en porrstjärna, Pernilla Wahlgren borde behålla kläderna på, prinsessan Victoria borde gifta sig med Daniel Collert bara för att reta farsan, Carl Bildts fru kan stoppa upp sina åsikter i röven osv, osv

Inget är för stort eller för smått att dryfta. Hur dåliga Libresses nya bindor är, varför män skall sluta ta sig på snoppen i offentliga sammanhang, varför Pippi Långstrump är ett monster, varför det är så bra med små bröst och så dåligt med att "old people" alltid har sina mobiler avstängda.
Men visst finns det också en hel del ganska vassa politiska åsikter, framför allt i feministisk riktning.
Tyvärr innefattar boken även en del krönikor från hennes kjesarsnitt-period som sen följs av en "åh vad det är jobbigt att ha barn"-period. Tyvärr säger jag eftersom jag inte tycker att det är särskilt intressant eller givande att läsa om.
I alla fall inte gång på gång.
Det är lite som om Skugge tror att hon är den första i universum som fått barn.
Men det finns säkert fullt av nyblivna 70-talistmorsor där ute som älskar att läsa om vådan av att få babykräks på tröjan och att aldrig få sova.
Skugge verkar å andra sidan delvis ha lämnat sin förort-tonårs-angst bakom sig nu, även om temat återkommer då och då.

Det skall bli spännande att se hur Skugges krönikor påverkas nu när hon snart är tvåbarnsmorsa. Mera kejsarsnitt? Mera kräks? Mera "delad föräldrarledighet nu"-feminism?
Det intressanta är ju faktiskt att följa hennes utveckling sen första krönikesamlingen, en förändring hon också tar upp i krönikan "Jag var mycket taskigare innan jag blev feminist" där hon konstaterar att hon var bra mycket mer poppis bland killarna när hon skrev taskiga och nedsättande saker om andra tjejer och framför allt feminister. Nu får hon klä skott för alla feministiska åsikter samtidigt som hennes privata åsikter tolkas som allmänt vedertagna av alla feminister.

Linda Skugge besitter en egendomlig förmåga att locka fram starka känslor.
Hos mig är de mestadels positiva.

Innehållsförteckning:
"Vad gjorde Ulf Lundells föräldrar för fel?"
"Jag är en vampyr som suger allas blod"
"Jag slickar röv"
"Föd era barn hemma hos Göran Persson"
"Jag är en snopp- och pungkonnässör"
...och ett nittiotal andra krönikor


Om författaren:
Linda Skugge
Linda Skugge
© Foto: Louise Billgert
Linda Skugge är 28 år, från Sollentuna och började sin karriär som skribent i tidningen Ultra.
Hon har sen bland annat jobbat på Z-TV och skrivit krönikor i Expressen.
Hon är gift med musikern Johan Skugge och har dottern Siri och ett barn till på väg.

Andra böcker av författaren:
Lindas samlade 1996 (krönikesamling)
Saker under huden 1998
Fittstim 1999 (redaktör)
Det här är inte en bok 2001

Övriga bokfakta:
"Akta er killar här kommer Gud" kom ut i mars 2003 på Piratförlaget.

 

 


Mia Gustavsson : 03-03-12


 
> maila crew@bulldozer.nu