[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Galago

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

 

>> läst - recension - Klas Katt går till sjöss


Klas Katt går till sjöss - Gunnar Lundkvist

(Inbunden, Galago, 2003, 94 s.)

Bokomslag "Klas katt går till sjöss"Jag har som bäst ett ambivalent förhållande till seriesverige. Mitt tålamod med självbiografiska serier och konstig underground är näst intill legendariskt kort och skojigheten i 91:an och Kronblom går mig helt förbi. Men det är klart att det finns ljuspunker som glädjer mig även bland det svenska serieutbudet. Gunnar Lundkvists "Klas Katt" är en sådan.

Jag vet inte riktigt varför men Klas Katts ibland bottenlösa cynism och Olle Ångests minst lika bottenlösa naivitet tilltalar mig. Det är en fabelserie om de utstötta och de missanpassade.
Nu har Gunnar Lundkvist äntligen kommit ut med ett nytt album, det första med nytt material sedan 1997 års "Klas Katt biter ihop".
Klas Katt bor kvar i Hell City och är lika arbetslös som alltid.
Han har vänt på dygnet och hans grannar, som alla jobbar på AB Grisfett och Son, tycker han är konstig. "Somliga kan tydligen gå hemma och lata sig", säger de när de olyckliga går till sina jobb.
Klas Katt å sin sida känner sig ensam. Han önskar han vore en i gänget, hade ett syfte. Olle Ångest bor också kvar, ihop med sin Ulla Migrän. Han går fortfarande på socialbidrag och har de vanliga problemen i kontakten med det samhälleliga. Ibland känner han sig bara så ensam, trots att han har ett hem och en familj så känner han sig tom och hemlös.

Saker och ting saknar värde i Klas Katts värld, ingen är särskilt glad oavsett om de har ett vanligt liv eller inte. Men ändå finns stunder av vänskap och värme. Klas Katt har fått en ny vän i Igelkotten som postar sig hem till Klas med julklappspaket. Klas blir först barsk men bjuder sedan på plättar när han ser hur eländig och svulten Igelkotten är.

Många av serierna i "Klas Katt går till sjöss" är ordlösa och består enbart av en serie rutor med Gunnar Lundkvists enkla men ändå uttrycksfulla stil.
Det här albumet representerar helt enkelt bland det bästa som finns i seriesverige idag och är ett måste i varje seriös Klas Katt-diggares bokhylla.

Innehållsförteckning:
Nattsvart misär
Vämjelse och olust
Olle Ångest
Klas Katt blir glad


Om författaren:
Gunnar Lundkvist började med att skriva poesi och gick sedan över till att teckna serien om Klas Katt 1979.

Andra böcker av författaren:
Träden gråter 1974 (diktsamling)
Världen intresserar mig inte 1977 (diktsamling)

Klas Katt i Hell City 1979
Klas Katt på nya äventyr 1987
Klas Katt på upptäcktsfärd 1988
Klas Katt och livets mysterier 1988
Klas Katt går vilse 1990
Klas Katt och Olle Ångest 1992
Klas Katt biter ihop 1997
Klas Katt på drift 2000 (samlingsvolym)


Övriga bokfakta:
"Klas Katt går till sjöss" kom ut på Galago i juli 2003.

 


Harald Åberg : 03-12-11


 
> maila crew@bulldozer.nu