[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Tiden

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Böcker som knäcker


Böcker som knäcker - Anton Hagwall & Anders Frostenson


(Inbunden, Tiden, 2003, 113 s.)

"Böcker som knäcker" är onekligen en märklig titel på en bok och lockar fram nyfikenheten i mig. Vad menar författarna? Vad är de ute efter? Och vad är det egentligen för bok?
Denna lilla, ganska så oansenliga, bok i någon variant av blått är en litteraturguide. Författarna har botaniserat bland sina favoritböcker och vill härmed förmedla sina bästa lästips till villrådiga individer.

Bokomslag "Böcker som knäcker"Hagwall och Frostenson var nyligen på besök på Stadsbiblioteket i Göteborg för att prata om sin bok och även föra en diskussion med eventuella läsare. Tyvärr så var boken försenad från tryckeriet så åhörarna fick nöja sig med att se på en plansch föreställande bokomslaget samt höra valda delar av boken läsas upp med förtydligande kommentarer från författarna.

Författarnas målgrupp är i första hand tonårskillar som inte läser speciellt mycket och som betraktar "litteratur" med skepsis och vars lärare i svenska snarare gjort dem avskräckta än lockade av att läsa.
Tyvärr så lyckas inte förlaget föra fram det i sin marknadsföring.
Jag vet inte riktigt vad det beror på, om de är rädda för att inte få sälja några exemplar till de kvinnliga konsumenterna, eller vad det kan vara.
En miss är det i alla fall. Till stunden på stadsbiblioteket så lyste målgruppen med sin frånvaro, men vet man inte om att man är "kallad" så är det svårt att hörsamma.

Litteraturguiden är uppbyggd enligt olika rubriker, allt ifrån ett kapitel betitlat "Ung, kåt och misstänkt" till den lite mer diskreta varianten "Hit och dit".
Under rubrikerna har författarna samlat passande bokförslag, och det som gör det hela så genialiskt sen förslag på andra böcker att läsa om man gillade den beskrivna "huvudboken".
Har du läst "Beach" av Alex Garland och gillade den så kan det till exempel vara värt att försöka med "Flugornas herre" av William Golding, "Dra" av Simon Lewis och "Ön" av Aldous Huxley, enligt Hagwall och Frostenson.
Insprängt utanför rubrikerna finns här och var i boken finns små listor, som till exempel "Boom boom latinos" (en kort kommentar om latinamerikanska böcker och förslag på läsning) och "Fyra pojkar i förorten" (förslag på fyra romaner om förortsliv).

Jag hör definitivt inte till den tänkta målgruppen, men jag hade väldigt roligt när jag läste igenom boken och fick även förslag på böcker som jag ännu inte har läst och i några fall inte ens hört talas om.
Kan också konstatera att i boken inte bara i målgrupp utan även i sitt urval i första hand koncentrerar sig på den manliga befolkningen.
De nämner visserligen författare som Linda Skugge, Kerstin Ekman m fl men det är till exempel nästan bara ett manligt perspektiv i urvalet av böcker om förorten (även om Lena Andersson finns med under en annan rubrik med sin bok "Var det bra så?"). Nu tror jag inte att det hindrar tjejer från att läsa "Böcker som knäcker" och hitta boktips i den eftersom (varning för generalisering) tjejer har lättare att ägna sig åt gränsöverskridande bland annat när det gäller läsande av "manliga" respektive "kvinnliga" böcker.
Det finns kanske till och med en viss "risk" att den förmodade målgruppen kommer att bli den minsta gruppen av läsare. Här kan jag då lägga ett visst ansvar på mödrarna, och för allan del fäderna, till tonårssöner - köp boken till din son! Han kommer kanske inte att tacka dig vid överlämnandet men kanske, kanske kommer han att mumla några erkännande ord i vuxen ålder.

Sen ska man inte heller glömma att barn tar efter sina föräldrar. Öppnar du själv aldrig en bok hur ska du då få ditt barn att göra det?

Dessutom så önskar jag att lärare i svenska tar till sig boken och använder den i sin undervisning. Vad som allmänt konstaterades vid mötet på stadsbiblioteket var skolans tendens att trycka ner klassiker i ungdomars ovana strupar och sen bli förvånade över bristen på intresse.

Övning ger ju som bekant färdighet och kan själv nämna att jag i överdos läst både de förhatliga Kitty-böckerna och andra titlar i Wahlströms röda serie, men lockats vidare ut på den vida arena som litteratur utgör och läst vidare både så kallade klassiker (och i de flesta fall uppskattat dem) och mer lättsmälta böcker som Marian Keyes.
Däremot så har inte skolan stimulerat mitt läsintresse i någon högre grad. Dessutom läser jag för att ha kul, inte under tvång.
Som författarna också nämner, man tvingar sig inte att lyssna klart på en skiva bara för att den betraktas som bra eller klassiker men man behandlar böcker så. Ta bort det stora L:et framför litteraturen och ta ned det hela på en jämlik nivå. Ha kul med böcker!

Innehållsförteckning:
Hårdkokta historier
Farliga sagor
Vilda berättelser
Lite sex, inte så mycket kärlek


Om författaren:
"Böcker som knäcker" är Anton Hagwall och Anders Frostensons debut som författare. De arbetar båda med ord, Anton som journalist och Anders inom reklambranschen.

Andra böcker av författarna:
Anton Hagwall var redaktör för boken "Suecos - Rum vi bor i och saker vi gör", ett dokumentär-projekt för ungdomar som gavs ut i bokform på Tidens förlag i mars 2003.

Övriga bokfakta:
"Böcker som knäcker" kom ut på Tidens förlag i april 2003.

 


Carin Thärnström : 03-07-11


 
> maila crew@bulldozer.nu