[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Korkade vita män


Korkade vita män - Michael Moore

...och andra billiga svepskäl för tillståndet i nationen

(Inbunden, Ordfront Förlag, 2002 , 310 s.)

Något är ruttet i den amerikanska staten.
Presidenten är tillsatt via en statskupp och gatorna är fulla med livsfarliga vita män, fullpumpade med droger och viftandes med vapen och nycklarna till sina stadsjeepar. Det är inte science-fiction, det är verkligheten. Michael Moores verklighet.

Bokomslag "Korkade vita män"Om det är någon som är på tapeten just nu här hemma så är det Michael Moore. Inte nog med att hans film "Bowling for Columbine" snart har premiär, dessutom visar SVT hans tv-serie "The Awful Truth" och har nyss kört hans genombrottsfilm, dokumentären "Roger and Me".
Nu kommer hans senaste bok ut i svensk översättning och den är en rasande uppgörelse med det samtida USA.
Moore låter sitt gissel vina över "president" George W Bush, National Rifle Association, både det republikanska och det demokratiska partiet samt över storföretagen, som enligt honom har kapat det amerikanska samhället.

Tänk på Michael Moore som en något mer godmodig Janne Josefsson.
Det brinnande samhällsengagemanget och hatet mot överheten finns där, de något kontroversiella intervjumetoderna likaså. Det är dock en sak som skiljer herr Moore från hans svenska motsvarighet, förutom det rent geografiska. Humorn.
Michael Moore använder humorn som sitt vapen, vare sig han försöker få politiker att publiksurfa till Rage Against the Machine eller presenterar en ny barnvänlig maskot, den kramvänlige och lila Pete Pistol, för nationella vapenlobbyn.
Givetvis skiner Moores humor igenom även i den här boken och bitvis är den ett exempel på lysande satir.
Precis som all satir så blir det dock lätt en smula tröttsamt, det går bara att krama ur skämtet om "president" Bush "den ovalde" så många gånger innan det är helt dött och torrt.

Det här är en bra bok om man vill bli chockad.
Förmodligen har Moore dragit åt skruvarna så hårt att fogarna knakar och vinklat innehållet nästan 715 grader för att presentera vad han önskar, men är bara ett par procent av det han påstår sant, så är det dags att oroa sig för tillståndet i världens mäktigaste militärnation.

Till exempel:
President Bush anger vid intervjuer att hans favoritbok som liten var "Den mycket hungriga larven" av Eric Charles. Problemet med detta påstående är att boken publicerades 1969, ett år efter det att USA:s blivande president tagit sin examen från det prestigefyllda universitetet Yale.

Ett flertal av de röstsedlar som kom in från utlandstjänstgörande militärer (som traditionellt röstar republikanskt) under det dramatiska valet 2000 saknade giltighet. 183 av dem var poststämplade i USA, 169 hade avgivits av oregistrerade väljare och 19 hade avgivits av personer som redan fått sina röster räknade en gång, ändå räknades bägge rösterna.

I New York City saknar 15 procent av de kommunala skolorna städpersonal, vilket får till följd att lärare och elever tvingas sköta städningen och 1997 var man i Washington D.C. tvungna att senarelägga skolstarten tre veckor eftersom nästan en tredjedel av alla skolbyggnaderna dömdes ut som riskabla och otillräckligt underhållna

När George W Bush utsågs till president började hans regering med att stryka ner 97 åtalspunkter om miljöförstöring för Koch Industries (som donerade 800.000 dollar till presidentens valkampanj) till först elva åtalspunkter, sedan nio. Två dagar innan målet skulle upp i rätten bilades det av justitiedepartementet.

Michael Moores USA är en korrupt bananrepublik där den som har pumpat in mest pengar i den illegala regeringen nu har fria händer att göra vad som helst.
Om det är riktigt så illa vet jag inte, men det är underhållande att läsa om.
Och bra ammunition nästa gång du åker på en jobbig amerikan i ett chattrum på Internet.


Om författaren:
Michael Moore
Michael Moore
© Foto: Brian Stanton

Michael Moore är född och uppväxt i industristaden Flint i Michigan, USA.
Sitt genombrott som filmare fick han 1989 med dokumentären "Roger and me" där han försökte visa vad General Motors massiva nedläggningar betytt för hemstaden, samt sökte en kommentar av företagets VD Roger Smith.
Han har gjort ett flertal filmer, mest dokumentärer men även spelfilmen "Canadian Bacon", och två TV-serier.
Michael Moore arresterades när han spelade in videon "Sleep Now in the Fire" med bandet Rage Against the Machine. Uppståndelsen som inspelningen orsakade tvingade New York-börsen att stänga tidigare än vanligt den dagen.
Han är medlem av vapenlobbyn NRA och har så varit sedan tonåren. När han planerade att tävla med Charlton Heston om ordförandeskapet i organistation köpte han ett livstidsmedlemskap för 750 dollar, men han gav upp kampanjen eftersom den skulle ta för mycket av hans tid i anspråk.

Andra böcker av författaren:
"Korkade vita män" är den första av Moores böcker som givits ut på svenska.
Böcker på engelska:
Adventures in a TV-nation 1998
Downsize This! 1996

Övriga bokfakta:
"Korkade vita män" gavs ut på Ordfront förlag i januari 2003.
Översättningen till svenska är gjord av Ulf Gyllenhak.


Harald Åberg : 03-02-06


 
> maila crew@bulldozer.nu