[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Lager, ale & porter: och andra ölsorter


Lager, ale & porter - Urban Laurin
Och andra ölsorter.

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2004, 208 s.)

Det är med en smula blandade känslor man tar sig an en sån här bok.
Urban Laurins "Lager, ale & Porter - och andra ölsorter" känns lite som om det är "den slutgiltiga boken om öl".
Det känns som om man nu ska få veta alla ölets hemligheter, den vetenskapliga formeln för dess törstsläckande egenskaper.
Samtidigt kan man inte hjälpa att sitta där med sitt sexpack dansk fulpils för nitton spänn och tänka: "Men vad fan? Jag skiter väl om humlen har vuxit på sydsluttning eller om jästen för hand blandats med fotsvamp från belgiska munkar. Jag är törstig och vill ha en bärs."

Bokomslag "Lager, ale & porter"Men det är intressant läsning.
Givetvis mest om man önskar bli ölsnobb och med bestämd ton hävda att man aldrig dricker annat än Lambic, eftersom spontanjästa öl är så mycket friare i smaken. Men också om man faktiskt är genuint intresserad av att veta mer om vad det är man häller i sig.
Själva boken är uppdelad på två delar.
Den första delen med historik, öltillverkning och råd för ölprovning upptar lite mer än en tredjedel av boken. Den andra delen är en katalogisering av olika bryggerier uppdelat på länder och världsdelar. En kort beskrivning om varje bryggeri, deras placering på ölkännarnas 100-gradiga poängskala och vilka deras mest kända ölsorter är.
Till min besvikelse hittar jag inte mitt personliga favoritbryggeri Wychwood här. Och det kinesiska ölet Tsingtao, vilket jag personligen tycker smakar hundraårigt rävpiss har placerat sig med 76-80 poäng.

Den intressantaste läsningen finner du så klart i den första delen av boken. Där får du lära dig hur du ska smaka på öl, hur du ska hälla upp ölen och också vilken smak du kan förvänta dig av vilken sorts öl.
Dessutom får du ölets historia och kategoriseringen av olika öltyper som ju både är bra konversationsämnen och hyggligt användbar kunskap.
Men vilket microbryggeri (ursprungligen term för ett litet bryggeri som producerar mindre än 2000-3000 fat öl per år, men idag kan ett microbryggeri komma upp i en sisådär 100000 fat öl per år och ändå vara micro) som brygger vilket ölmärke känns som kalenderbiteri.

Men det finns en behållning att få ut av bokens andra del med.
Möjligheten att låta sig inspireras. Att jaga rätt på några av ölsorterna i systemets beställningslista och hålla en ölprovning.
Låt dig svepas med på en resa genom ölvärlden tillsammans med några vänner. Försök testa någon annan stout än Guiness, drick en pilsner som inte är Urquell, våga dricka ett av de där läskiga belgiska fruktölen.
För nog blir man sugen på öl när man läser boken.

Innehållsförteckning:
Lambic
Gueuze
Ale
Pils
Överjäst
Underjäst
Kalenderbiteri


Om författaren:
Urban Laurin är inte bara en hejare på lager, ale och porter. Han är filosofie doktor och har verkat som skribent inom öl, vin och sprit i snart 20 år. Han har suttit som lektor i dryckeskunskap vid Grythyttans restauranghögskola och skriver om drycker för Nationalencyklopedin.

Övriga bokfakta:
"Lager, ale & Porter - och andra ölsorter" gavs ut på ICA Förlaget i september 2004.Harald Åberg : 05-06-12


 
> maila crew@bulldozer.nu