[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Lars & Urban: Valparna tar över


Lars & Urban: Valparna tar över - Eva Dahlgren

(Inbunden, Piratförlaget, 2004, 183 s.)

Om du undrar vad sångfågeln Eva Dahlgren har för sig nu för tiden, så kan jag tala om det för dig.
Förutom att pyssla med sitt hobbyband så skriver hon barnböcker.
Huvudpersonerna är hundar och lever i en hundvärld som ganska mycket liknar vår egen. Detta är den tredje boken om Lars och Urban.

Bokomslag "Lars & Urban - Valparna tar över"Lars och Urban är kompisar och jobbar på båda på sjukhuset i stan där de bor. I den här boken ger de sig ut på äventyr i det krigsdrabbade Puldavien.
Det hela börjar med att Lars kära faster Lo och Urbans flickvän Li försvinner spårlöst från sitt hem i landet bortom Indien. Spåren leder Lars och Urban till Puldavien där det råder krig mellan de svarta och de vita pudlarna.

Med mycket list och lite hjälp tar de sig in i det krigsdrabbade landet. Just när de tror att de hittat faster Lo och Li får de istället en stor överraskning. Det visar sig att Urban är pappa till tre små valpar. Li som är med och kämpar för freden kan inte ta hand om dem så Lars och Urban måste ta med dem i säkerhet ut ur Puldavien. Nu börjar ett nytt äventyr hemma för Lars och Urban som plötsligt blivit med valpar som de skall ta hand om och uppfostra.

Det känns som om den här boken skulle bli ännu bättre som tecknad film. I en film skulle man på ett smidigare sätt hoppa mellan saga och de vardagliga vuxenproblem som dyker upp, utan att det blir krystat.
Ett barn reagerar säkert inte men jag har lite svårt att inte jämföra med Eva Dahlgrens egen livssituation när hon i denna barnbok låter Urban och hans kompis Lars bo och uppfostra Urbans barn ihop...kanske är det bara jag som tycker den lösningen är lite udda.

Boken är helt klart läsvärd och illustrationerna av Pål Jansson är underbara.
Värt att köpa boken bara för dem. Jag hoppas att detta så småningom bli film eller tecknad serie. Hade varit roligt att se något svenskt tecknat på bio.

Innehållsförteckning:
Hundar av alla raser
Valpar
Ulähn
Fröken Klo
Fina illustrationer
Äventyr


Om författaren:
Eva Dahlgren
Eva Dahlgren
© Foto: Elisabeth Olsson
Eva Dahlgren är popstjärnan som blev barnboksförfattare. När hon gifte sig med Efva Attling blev hon dessutom gayikon.

Tidigare utgivna böcker i serien:
Lars & Urban och Pudelstjärnorna 2001
Lars & Urban: Faster Los hemlighet 2003

Övriga bokfakta:
"Lars & Urban: Valparna tar över " kom ut på Piratförlaget i september 2004. Illustrationerna är gjorda av Pål Jansson

 


Liselotte Lundblad : 05-01-19


 
> maila crew@bulldozer.nu