[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Ordfront

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet


>> läst - bok - recension - Lasermannen. En berättelse om Sverige


Lasermannen - Gellert Tamas

(Inbunden, Ordfront, 2002, 408 s.)

Sverige för 10 år sedan.
Ian & Bert firade stora framgångar med sitt "folkliga" och öppet främlingsfientliga parti.
VAM och andra rasistiska organisationer vann många nya anhängare samtidigt som flyktingförläggningar utsattes för brandattentat och innevånarna i Sjöbo folkomröstade mot att ta emot flyktingar.
En våldsman hade samtidigt börjat härja i Stockholmsområdet.
Med lasersikte på sitt gevär sköt han mot okända människor.
Hans offer var alla män av utländskt ursprung.
Han kallades Lasermannen.


Bokomslag "Lasermannen"På ett plan är det här naturligtvis en bok om John Ausonius, "Lasermannen", som efter elva våldsdåd mot invandrare och minst lika många bankrån greps i juni 1992.
En historia om hans familjs bakgrund, hans uppväxt, hans psykiska sjukdom och accelererande våldsamhet. Men boken handlar också om Sverige på 90-talet, om samhällsklimatet och den pyrande främlingsfientligheten som flammar upp på alla nivåer.

Det är även en bok om Lasermannens och främlingsfientlighetens offer.
David Gebremariam, Ausonius första offer, försöker få hjälp till en läkare efter att ha blivit skjuten i höften, men bilen han stoppar tillhör en man som inte vill få sina säten nedblodade och nekar honom hjälp.
Sharam Khosravi, Lasermannens andra offer, blir vid sjuksängen förhörd av en okänslig polis som utvecklar sin syn på hur kriminella alla Sharams lansmän är och toppar med att konstatera att "det finns inte någon grupp av människor som ställer till så mycket bråk som iranier".

Boken handlar om tyska Hilde och schweiziska Egon som träffas på båten till Malmö, gifter sig, bosätter sig i Sverige och får sonen Wolfgang.
Om mörkhårige Wolfgang som blir kallad "svarting" i sandlådan i Vällingby och som inte får vara med de andra barnen och leka.
En pojke som utvecklas till en ung man som hamnar på glid, med svåra sociala störningar, ökade våldstendenser och psykiska problem.
Han byter namn till Johan Stannerman och ansöker om svenskt medborgarskap.
Ett nytt liv som ganska snart visar sig vara långt ifrån en dröm om normalitet.
Efter att ha hamnat i ekonomisk knipa och blivit bostadslös begår han sina första brott; misshandel, bedrägeri och stöld.
Ytterligare några år senare når det hela sin kulmen när han åter igen byter namn, denna gång till John Ausonius, färgar håret blont, börjar bära blåa linser och ger sig ut i Stockholm med sitt vapen för att manifestera sin avsky för de som avviker från den svenska normen.
Själv har han hela tiden hävdat att hans våldsdåd mot invandrare var ett sätt att avleda polisens uppmärksamhet från de bankrån han under samma period ägnade sig åt.

Lika skakande som det är att läsa om hur samhället gång på gång blundar för outsidern Ausonius mer eller mindre spikraka väg mot en katastrof, lika obehagligt är det att läsa hur oskyldiga människor blir offer bara på grund av sitt ursprung. Hur deras liv och tillvaro skakas i grunden och hur deras trauma kallsinnigt bemöts av den svenska lagomheten där det främmande och avvikande ofta ses som ett hot.
Bara en av de män Ausonius sköt avled, men flera av de drabbade fick svåra psykiska och fysiska skador som de får leva med resten av sina liv.
Hade det tagit lika lång tid att få fast gärningsmannen om offren varit medelålders, vita, svenska män?

Den finns många saker i den här boken som verkligen får en att höja på ögonbrynen.
Som att Ausonius samtidigt som han går på öppenvård på en psykisk klinik, där han tidigare tvångsvårdats, får sin inkallelseorder till militären.
Militären som vid mönstringen inte bara anser att John borde bli en bra soldat utan dessutom ser ett utmärkt officersämne i honom.
Det är också i militären han lär sig hantera vapen...
Om möjligt ännu mer skrämmande är historien kring kioskägaren Hasan Zatara. Ausonius har sett ut honom som offer, men när han kommer till kiosken är det en annan person som jobbar, en ung kvinna, och han avblåser attentatet.
Dock har ett par vittnen sett honom med rånarluva och börjar ana oråd eftersom han inte betett sig som en "vanlig" rånare.
Hasan polisanmäler saken, men poliserna skriver ingen rapport eftersom "folk inbillar sig så mycket".
Två dagar senare blir Hasan Lasermannens elfte och sista offer.
Hasan är i dag delvis förlamad, blind på ett öga och har mist talförmågan.

Tamas varvar historier ur Johns uppväxt med beskrivningar av Lasermannens brott, offrens bakgrund, polisens spaningsarbete och Ausonius egna ord.
Med en beundransvärd detaljrikedom baserad på omfattande källor, alltifrån intervjuer med John själv och hans familj till tidningsklipp, offrens berättelser och polisprotokoll, återger Tamas stämningen i Sverige under denna period.

Det här är utan tvekan en av del allra viktigaste böcker om vår samtid som jag läst. Spännande, intressant, allmänbildande och tankeväckande.
Jag har inga problem med det dramatiserande berättandet, som förvisso då och då får en att glömma att det är verkligheten som skildras och inte en påhittad kriminalhistoria, utan tycker tvärtom att det ger skildringen en extra dimension.
Det är en bok man inte gärna lägger ifrån sig även om den är lika omöjlig att sträckläsa.

Fastän jag väl känner igen många händelser som skildras i boken är det ändå ett slags aha-upplevelser att se allt i ett sammanhang.
Man ställer sig också många frågor medan man läser boken.
Hur kunde så många människor rösta på Ny Demokrati?
Hur kunde den politiska makten blunda för ett allvarligt hot mot demokratin och stå handfallna inför dess yttringar?
Hur kunde samhällsklimatet vattna en psykiskt sjuk människas groende främlingsfientlighet?
Och är egentligen Sverige anno 1992 så annorlunda mot Sverige 2002?

Innehållsförteckning:
Främlingsfientlighet
Rädsla
Hat
Fördomar
Våld
Polisens spaningsarbete, pusselbit för pusselbit
Birgit Friggebos floppande allsång i Folkets hus i Rinkeby
Ny demokratis uppgång och fall
VAM:s och nynazisternas utspel
Infon att Ausonius också figurerade i utredningen om Palme-mordetGellert Tamas
Gellert Tamas
© Foto: Ulla Montan

Om författaren:
Gellert Tamas, 39 år gammal, är författare och frilansjournalist som bland annat jobbat för DN, Ordfront Magasin och TV4:s samhällsprogram "Kalla fakta".
Han bor i Stockholm, men är uppväxt i Skåne.

Andra böcker av författaren:
Sverige, Sverige fosterland - om ungdom, identitet och främlingskap 1995
Där kärleken kallnar breder laglösheten ut sig 1995

Övriga bokfakta:
"Lasermannen" gavs ut i inbunden version på Ordfront förlag i april 2002 och kom i pocket i januari 2003.Mia Gustavsson : 02-07-07

 


 
> maila crew@bulldozer.nu