[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - leela.exe


leela.exe - Hari Kunzru

(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2005, 383 s.)

Ack och ve, ibland kan man känna att ens ord inte riktigt kommer att göra en bok rättvisa och det här är ett sådant fall.
Jag skulle vilja skriva utförligt och initierat om globalisering, orättvisor och den själsliga död som präglar så många i väst, men det är bättre att ni läser Kunzrus "leela.exe" istället för att jag ska göra ett halvkasst försök att verka mer insatt än jag är!


Bokomslag "leela.exe"Leela Zahir, ung Bollywoodskådespelerska, ses plötsligt dansande i sin sari i en sekundkort snutt i en miljon inboxar.
Arjun Mehta, datanörd från en förstad till New Dehli, har hamnat i sin version av den amerikanska drömmen, som virusjägare, om än på assistentnivå, på ett av Silicon Valleys största datorsäkerhets-företag.
Guy Swift, verkställande direktör, marknadschef och idéspruta på den egna reklambyrån Tomorrow*, försöker pitcha byråns PR-koncept för en shejk i Dubai vars konto är nödvändigt för byråns överlevnad, samtidigt som hans flickvän befinner sig bland Skottlands kullar som pressansvarig för en indisk filminspelning där filmens stjärna, Leela Zahir, vägrar lämna sitt hotellrum.

"leela.exe" är en mötesplats för Bollywoodfilmens kitsch, datorernas ettor och nollor och pr-världens tro på att allt kan säljas med en klatschig slogan. Historien följer Leela Zahir, Arjun Mehta och Guy Swifts förehavanden i den verkliga verkligheten, liksom i den virtuella, där allt tar sin början med ett musklick. I en tid där kommunikation är gränslös och världsomspännande kan vad som helst hända, och gör det också!

Hur som helst, jag minns att jag gillade Kunzrus debutroman "Imitatören" väldigt mycket och gav mig därför med liv och lust på författarens senaste alster, "leela.exe", och hänfördes snart av det smarta upplägget i hans roman om globaliseringens inverkan på människor.

"Globaliseringens inverkan på människor"...låter så där lagom intressant va? Låt dig inte luras - samhällskritiska romaner kan också vara roliga att läsa! Och just det är en av Kunzrus stora styrkor: han skriver romaner om viktiga ämnen men undviker att det blir tungt och svårläst.
"leela.exe" kan läsas som en helt vanlig skildring av några olika människoöden och fortfarande ge en väldigt mycket, men den kan även ge en hel del tankar och funderingar om vilken cynisk, ytlig och hemsk värld vi lever i.

Huvudpersonen heter Arjun Mehta, en datanörd som är uppväxt utanför New Delhi. Han drömmer om rikedom i väst och luras att resa till USA med löfte om välbetalt jobb, allt i enlighet med den amerikanska mardrömmen, men blir istället utnyttjad som gästarbetare och behandlas i stort sett som livegen. Han ljuger för sin familj och situationen blir alltmer ohållbar. Till slut tar han till extrema åtgärder för att få en möjlighet till uppskattning.

Leela själv är en Bollywood-stjärna, en ung kvinna som drivs hårt av sin mamma men vars livslust allt mer tynar bort. Leela har dock även fått ge namn till ett datavirus som härjar i cyberrymden. På något sätt lyckas Kunzru i detta ge romanen en ytterligare dimension. Internet blir en viktig och berörbar del av den värld romanfigurerna lever i.

Guy Swift är chef för en reklambyrå som inte gått något vidare på sistone. Han försöker köpa flickvännen Gabriellas kärlek med dyra presenter, men hon försvinner allt mer ifrån honom. Först mentalt men sedan även fysiskt då hon reser till Skottland för att arbeta med PR för den senaste Bollywood-produktionen med Leela Zahir i huvudrollen.

Till en början irriterade jag mig på omständliga meningar och en del märkliga översättningar (det var bland annat någon anglofiering som smugit sig med), men språket tog sig rätt snart och hjälpte till att göra läsningen av "leela.exe" till en härlig upplevelse i höstrusket. Tack för det!

Innehållsförteckning:
Drömmar
Längtan
Uppgivenhet
Desperation
Tomhet
Datavirus
Bollywood


Om författaren:
Hari Kunzru
Hari Kunzru
© Foto: Cato Lein
Hari Kunzru är född 1969 och bosatt i London. Han har arbetat som började journalist på tidskrifter som Wired, Mute och Wallpaper. 1999 tilldelades han priset "The Observer Young Travel Writer of the Year". Debutboken "Imitatören", kom 2002 och nominerades till både The Guardian First Book Award och The Whitbread First Novel Award.
"leela.exe" är Kunzrus andra bok.

Andra böcker av författaren:
Imitatören 2002

Övriga bokfakta:
"leela.exe" kom ut på Albert Bonniers förlag i augusti 2005. Boken har samma titel i original och översättningen till svenska är gjord avUlf Gyllenhak.


Grethe Österberg: 05-12-19


 
> maila crew@bulldozer.nu