[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Det lilla köket


Det lilla köket - Berit Lyregård

Mat för en till två


(Inbunden, Bokförlaget DN, 2003, 128 s.)

Berit Lyregård skriver om mat i Dagens Nyheter varje vecka och nu har förlaget DN samlat ihop en hel hög av hennes recept med rubriken "Det lilla köket". Alla recepten i boken är beräknade för en till två personer och det är ganska välkommet att i ett enpersonshushåll ständigt slippa räkna om smaskiga recept så att det ska passa till ett mål och möjligtvis en lunchlåda dagen efter.

Bokomslag "Det lilla köket"Visst, man kan frysa in i små byttor och bara plocka fram när hungern slår till och det är visserligen bekvämt det också men föredrar man som jag, i första hand nylagad mat så blir lätt små byttor i frysen bortglömda.

Vid varje recept finns ungefärlig tidsangivelse och det gör att man någorlunda snabbt kan bedöma sannolikheten "att just detta recept blir aktuellt ikväll".
Det är en receptbok med betoning på mat.
Kapitlen är indelade efter den urbana nutida människans matvanor; pasta, kyckling, fisk, soppa, gröna middagar samt tillbehör.
Efterrätter ekar med sin frånvaro och är för en gottegris aningen svårt att hantera, men man får se det som en prövning…

När det gäller det grafiska så andas upplägget retro med ett stort bulligt rött kylskåp på bokens framsida.
Upplägget är ett recept per sida med stor tydlig bild på varje rätt. Faktum är att det är betydligt roligare att läsa och att laga till mat när man har en (färg)bild att gå efter.
Som avslutning så finns det ett litet kapitel med en "bra att ha hemma"-lista och där blandas förslag som färsk ingefära, nam pla (orientalisk fisksås), potatis, tortillabröd och ägg. (Vid en snabb genomräkning hade jag 20 av 34 föreslagna artiklar hemma själv, vet dock inte riktigt vad det säger om mitt hushåll dock).

Innehållsförteckning:
Pasta
Kyckling
Fisk
Vegetariskt
Kryddiga idéer


Om författaren:
Berit Lyregård är journalist och skriver om mat i DN. Detta är hennes andra kokbok, den förra - "Smaker" (Ordfronts förlag), kom 2001.

Övriga bokfakta:
"Det lilla köket" gavs ut i april 2003 på Bokförlaget DN.


Recept ur boken

Recept då? Jo, här kommer några av de jag fastnade för:

RÅ TOMATSÅS FRÅN TRAPANI

(första receptet jag föll pladask för, kan bara beklaga att det inte är tomatsäsong ännu)

(2 portioner)
Tid: 15 min

Ingredienser:
½ dl skalad mandel
1 vitlöksklyfta
3 medelstora tomater
ca ½ dl basilikablad
½ tsk salt
1 krm kajennpeppar

Gör så här:
Kör mandel och vitlök i matberedare eller mixer – alternativt mosa i mortel.
Dela tomaterna och kläm ut det mesta av kärnorna. Skär tomaterna i små fina tärningar och hacka basilikan fint.
Blanda med den finfördelade mandeln och vitlöken.
Eventuellt kan man låta en av tomaterna och lite av basilikan gå med i mixern. Smaka av med salt och kajennpeppar.
Servera tillsammans med nykokt pasta, förslagsvis penne eller annan kort pasta som tar upp såsen bra.

LAXSOPPA MED NUDLAR
(hade jag redan ätit hos en kompis som prenumerar på DN och den rekommenderas varmt)

(2 portioner)
Tid: 25 minuter

Ingredienser:
1 liten morot
ca 1 tsk finhackad ingefära
1½ dl buljongtärning
7½ dl vatten
3-4 soltorkade tomater
1 msk sweet chilisås
ev 1 tsk sesamfröolja
75 gram äggnudlar
4 salladslökar eller ½ purjolök
½ grön chilifrukt
250 gram laxfilé
lite persilja eller färsk koriander

Gör så här:
Skala och slanta moroten. Stek den och ingefäran i lite olja i 2-3 minuter.
Smula ner buljongtärningarna och häll på vattnet.
Lägg i de soltorkade tomaterna skurna i små bitar. Varning för hårt saltade torkade tomater, sådana kan behöva koka av först.
Låt soppan sjuda i cirka 10 minuter. Smaksätt med sweet chilisåsen och sesamfröolja. Lägg i nudlarna och koka dem 2-4 minuter så de blir mjuka.
Tillsätt salladslök, skuren i mindre bitar eller finstrimlad purjo, och den gröna chilin, skuren i tunna strimlor (kärnorna och mellanväggarna borttagna).
Lägg i laxen, skuren i munsbitar, och låt den bli precis genomkokt, det tar bara ett par minuter.
Strö över klippt persilja eller koriander och servera med bröd att bryta till.

TOSKANSKA BÖNOR MED SALVIA
Ät bönorna med lite god olivolja ringlad över och brytbröd av lantbrödstyp.
Eller servera dem med tillsammans med lammstek eller en god korv

(2 portioner)
Tid: 15 minuter

Ingredienser:
1 burk stora vita bönor, ca 3 dl
1 vitlöksklyfta
4 färska salviablad eller 1 tsk torkad
1 dl krossade tomater
salt
1 nypa kajennpeppar

Gör så här:
Bryn en skivad vitlöksklyfta och salvia i lite olivolja.
Lägg i tomatkrosset och stek under omrörning någon minut.
Häll i en burk stora vita bönor.
Krydda med salt och kajennpeppar.
Sjud bönorna på svag värme i ungefär 5 minuter.


 


Carin Thärnström : 03-06-03


 
> maila crew@bulldozer.nu