[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Död och lite kärlek


Död och lite kärlek - Alexandra Marinina

(Inbunden, Wahlström & Widstrand, 2001, 333 s)

I den tredje boken om den ryska polisinspektören Anastasia Kamenskaja har hennes särbo sen femton år friat och Anastasia har till omgivningens ohöljda förvåning tackat ja.
Hon får genomlida åtskilliga tråkningar under sina sista arbetsdagar inför bröllopet och semestern.
När hon försöker förklara anledningen till bröllopet möts hon av skeptiska miner och råa skämt. Alla vet ju att hon inte är intresserad av familjeliv och aldrig tidigare velat gifta sig.

Bokomslag "Död och lite kärlek"Det är en polisroman från ett nutida Moskva som lär ha världens högsta brottslighet och som faktiskt inte känns så hälsosamt att leva och bo i.
Sida vid sida om de polisiära delarna får man som bonus en bild av Ryssland och ryssarna av idag. Hur de lever i ett kaos av kommunism och kapitalism och hur makten snabbt ändrat sig.
De val man gjorde för ett tjugotal år sedan när det gällde utbildning och karriär gäller inte längre. Den privatmoral som finns skiljer sig till stor del från den svenska eller är det kanske så att de är "ärligare" och tydligare? Gifta sig och skilja sig är inte speciellt märkvärdigt. Älskare och älskarinna hör snarare till regel än till undantag.

Anastasias mamma har ett forskaruppdrag i Stockholm och kommer givetvis när dottern ska gifta sig. Hennes år i Stockholm har gett henne en annan syn på samhället och Anastasia tvivlar och förtvivlar över om mamman kommer att klara omställningen att komma tillbaka till Moskva.

Polisdelen då? Jo, den finns.
På sin bröllopsdag mottar Anastasia ett anonymt brev som säger:
"Gör det inte. Du kommer att ångra dig".
Anastasia sammanbinder hotet med det faktum att hon avlyssnat och avslöjat en våldtäktsman, men när en annan nybliven brud blir mördad och hon upptäcker att flera andra fått identiska meddelanden anar hon att motivet kan vara ett annat.
Det blir inte mycket till vare sig smekmånad eller semester för henne och jakten på mördaren knyts ihop med jakten på våldtäktsmannen.

Bokens trådar vindlar fram och tillbaka, från mördarens besvikna och hämndlystna tankar till överklassfamiljen som "blivit räddade" av brudmordet, då deras dotters bröllop med en i deras ögon olämplig individ blivit inställt. Anastasias kollegor får större utrymme jämfört med i de tidigare böckerna om henne. I slutskedet finns hon dock med och kämpar med eftertankens kranka blekhet mot mördaren i kampen om det sista offret.

Innehållsförteckning:
Kärlek
Död
Bröllop
Anonyma brev
Nyrikedom
Maffia


Om författaren:
Alexandra Marinina är själv utbildad i juridik och rättsvetenskap och har jobbat som kriminolog vid Moskvapolisen.

Andra böcker av författaren:
Mördare mot sin vilja 1999
De som dör först 2000

Övriga bokfakta:
"Död och lite kärlek" gavs ut i inbunden version på Wahlström & Widstrand i juni 2001 och i pocket i januari 2002.
Översättningen till svenska är gjord av Magnus Dahnberg.Carin Thärnström : 01-12-31


 
> maila crew@bulldozer.nu