[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Ett sista livstecken


Ett sista livstecken - Hannah Nyala

(Inbunden, Forum, 2005, 249 s.)

Hannah Nyala har med "Ett sista livstecken" skrivit en fortsättning på debutdeckaren "Lämna inga spår" från 2003.
Denna gången är huvudpersonen, Tally, tillbaka i välbekant terräng i Wyomings berg efter sin skräckfyllda upplevelse i den australiska öknen.


Bokomslag "Ett sista livstecken"Tre år har gått sedan Tally åkte på semester till Australien med sin sambo, Paul, och hans styvdotter. Resan urartade i skräck när Paul blev mördad och Tally och flickan sen jagades genom öknen av mördarna, som inte ville lämna några vittnen vid liv.
"Lämna inga spår" slutade med att Tally och styvdottern lyckades rädda sig tillbaka till civilisationen, efter att ha dödat en av skurkarna. Tally upptäckte också under mardrömstiden i öknen att hon var gravid och föder sedan dottern Bess. Storskurken undkommer rättvisan, men i bokens slutrader anas en hämndlysten fortsättning. Nu har denna fortsättning alltså kommit och översatts till svenska - "Ett sista livstecken".

Tally jobbar återigen inom sök- och räddningstjänsten, men hon har fortfarande inte kommit över sin älskades död och den kamp för sitt liv hon utkämpade. Hon har inte heller klarat av att berätta för sina vänner och kollegor vad som hände henne i Australien. Hon är sorgsen, arg, ledsen och förtvivlad om vartannat och försöker samtidigt uppfostra en obändig och envis liten dotter. Hennes styvdotter säger till henne: "Pappa är död, men när man kommer hem till dig så märks det inte". Tally har låtit allting vara som om Paul bara är borta några dagar och hennes omgivning betraktar henne som allt mer rubbad i sin sorg.

Årsdagen för Pauls död närmar sig och Tally väljer att ha jour hellre än att sitta hemma och grubbla. Hon och kollegan Laney får ett larm om att två bergsklättrare har fastnat på en klipptopp.
Ju närmare de kommer klipptoppen desto märkligare verkar det hela vara och de får i sista sekunden bekräftelse på att det hela är ett falsklarm.
Det visar sig vara början på ytterligare en mardröm för Tally.
Hennes kollega skadas och svävar mellan liv och död och själv får hon åtskilliga blessyrer. Den hämndlystna mördaren från det förflutna är tillbaka och på jakt efter Tally. Det blir en kamp på liv och död och mot klockan för Tally. Inte bara kidnappar skurken hennes dotter och styvdotter, han misstänkliggör Tally för att ha begått mord och tvingar henne ut i ett oväder för att rädda flickorna.

Faktum är att det blir lite väl dramatiska turer och äventyr, vilket till slut också äventyrar trovärdigheten i berättelsen.
Tally bankar vridna leder rätt genom att kasta sig mot bergväggar, spjälkar brutna ben med kvistar och skidar tappert vidare. Jag är öppen för att det mesta kan hända inom deckarvärlden, men skurken saknar också en viss trovärdighet. Nog för att han kan vara förbannad på Tally för att hon sabbat hans planer, men det han lägger ner på att ge igen är bortanför rimlighetens gränser även i fiktionens värld.

"Lämna inga spår" var lysande och andlöst spännande, men tyvärr så har Nyala tagit i så hon spräckt sig i denna bok och det gör att resultatet blir ett platt fall från en relativt hög höjd.

Innehållsförteckning:
Sorg
Ilska
Smärta
Vilda planer
Vilda jakter
Argsinta människor


Om författaren:
Hannah Nayla
Hannah Nayla
© Foto: Talisein Nyala
Hannah Nyala är amerikan och har levt ett omväxlande liv som hon skriver om i den självbiografiska romanen "Point last seen", som bland annat handlar om hennes uppväxt i ett strängt religiöst hem och hennes erfarenheter från äktenskapet med en hustrumisshandlare.
Hon har en fil. kand. i amerikansk historia och antropologi och har jobbat med sök- och räddningsarbete i såväl amerikanska södern som i den afrikanska Kalahari-öknen. Hon har i hemlandet publicerat ett antal noveller och essäer förutom sin biografi och sin deckardebut.

Andra böcker av författaren (på svenska):
Lämna inga spår 2003

Övriga bokfakta:
"Ett sista livstecken" kom ut på Forum i augusti 2005. Bokens originaltitel är "Cry Last Heard" och översättningen till svenska är gjord av Anna Sandberg.

 


Carin Thärnström: 05-09-20


 
> maila crew@bulldozer.nu