[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Att läsa Lolita i Teheran


Att läsa Lolita i Teheran - Azar Nafisi
Liv genom böcker

(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2005, 406 s.)

Azar Nafisis "Att läsa Lolita i Teheran" är en memoarbok uppblandad med litteraturvetenskap.
Det är också en debattbok om vad som händer när maktfullkomliga människor utnyttjar behov av förändring och kombinerar det med religion som förtryckarmedel.
Det är en provocerande bok, som kan reta upp de flesta kvinnor.
Samtidigt är det en underbar bok om vänskap och kärlek och vardagslivets kontrast till ett terrorväldes omstörtande verksamhet.


Bokomslag "Att läsa Lolita i Teheran"Det har gått ett par månader sen jag läste boken, men i mellantiden så har den ofta funnits i mina tankar.
Det är en roman som skapar funderingar kring både livet och litteraturen. Den lockar mig till läsning och omläsning av de böcker som Nafisi tar upp och diskuterar. Att läsa Jane Austen i 1990-talets Sverige är inte riktigt samma upplevelse som att läsa henne i 1990-talets Iran. Vi formas av vår uppväxt och utifrån det perspektivet så tolkar vi också det vi läser. Nafisi kombinerar ett litteraturvetenskapligt perspektiv och ett djupt personligt perspektiv på de böcker hon nämner i sin roman. Det är också en av tankarna med den grupp av unga kvinnor som hon samlar hemma hos sig för litteraturstudier. De ska inte bara läsa böckerna utifrån det litteraturvetenskapliga perspektivet utan också från sitt privata perspektiv. Nafisi säger åt sin elever att skriva läsdagbok som sedan delvis används som utgångspunkt i deras diskussioner.

Nafisi berättar i boken om sin egen bakgrund. Hon studerade i USA och var verksam i den politiska rörelse som var med och störtar Sha-väldet i Iran, men som så många andra hade hon nog inte trott att den nya regimen skulle bli lika totalitär som Shaens, men med totalt motsatt inriktning. Nafisi och hennes man återvänder till Iran efter sina studier. Hon för att undervisa på universitetet och han för att arbeta som ingenjör. Kraven som ställs på lärarnas uppförande och valet av "lämplig" litteratur gör till slut situationen ohållbar för Nafisi och hon väljer att sluta sin tjänst. Efter några år så återupptar hon dock undervisningen mot löfte om att få undervisa på sina egna villkor. Löften som inte hålls, så hon väljer återigen att lämna universitetsvärlden. Det är då hon bestämmer sig för att samla en grupp av elever och undervisa dem hemma hos sig. Bara kvinnliga elever dock, för att inte göra livet alltför besvärligt för sig själv eller studenterna.

Hon skriver också om hur en kvinna kan bli utesluten från skolundervisning för att en antydan av hud under huvuddoket stör koncentrationen hos en manlig kurskamrat.
Hur den lagliga giftasåldern för flickor sänks från 18 år till 9 år under Khomeinis regim.
Hur kvinnor kan misshandlas och fängslas om det finns en minsta make up i ansiktet eller om det anas en hårslinga.
Hur självständigt tänkande försvinner och hur människor indoktrineras till ett evigt upprepande mantra av ledarens tal.
Det är politiskt i allra högsta grad eftersom politik är din vardag och det som påverkar den. En vardag som till slut blir outhärdlig för Nafisi och hennes familj och de väljer att emigrera till Irans svorne fiende, USA.

Nafisis slutord efter en diskussion om "Den store Gatsby":
"En roman är ingen allegori, sade jag mot slutet av föreläsningen. Den är en sinnlig upplevelse av en annan värld. Om ni inte träder in i den världen, håller andan med romangestalterna och blir berörda av deras öde, kommer ni inte att kunna leva er in i dem, och upplevelsen är romanens hjärtpunkt. Så här läser man en roman: man andas in upplevelsen. Så sätt igång och andas."

Det här är en bok som jag både tror och hoppas kommer att finnas kvar länge i mitt minne och mina tankar. Jag har inte hållit andan när jag läst den, jag har tagit djupa andetag!

Innehållsförteckning:
Böcker som upprör
Böcker som tröstar
Böcker som utbildar
Böcker som roar


Om författaren:
Azar Nafisi
Azar Nafisi
© Foto: Lili Iravani
Azar Nafisi är numera verksam vid John Hopkins-universitetet i USA. Sedan hon tvingats lämna flera universitet i Iran emigrerade hon och hennes familj till USA 1997.

Andra böcker av författaren:
Detta är Azar Nafisis debutroman.

Övriga bokfakta:
"Att läsa Lolita i Teheran" kom ut på Albert Bonniers förlag i maj 2005. Originaltiteln är "Reading Lolita in Teheran: A memoir in Books" och översättningen till svenska är gjord av Maria Ekman.

 


Carin Thärnström: 05-10-11


 
> maila crew@bulldozer.nu