[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Norstedts

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

 

>> läst - bok - recension - Lustresa


Lustresa - Alexander Ahndoril

(Inbunden, Norstedts, 2004, 358 s.)

På väg i bil på den klassiska sträckan från östkust till västkust på den nordamerikanska kontinenten befinner sig det svenska paret Mikael och Josefin. Resan är ett experiment i att följa sin lust; resmålen är inte planerade - vill de se ett oljefält så tar de sig till närmsta oljefält.
Deras teoretiserade samtal om lust inbegriper även sexuell sådan.


Boksomslag "Lustresa"Kommunikationen dem emellan sträcker sig dock sällan längre än till just teorier och filosoferande, känslor behåller de för sig själva, i synnerhet Josefin. Allt eftersom dagarna går byggs den mur upp emellan dem, och när Josefin inte längre kan motstå frestelsen att läsa det hon tror är Mikaels dagbok gör hon tolkningar som får henne att helt stänga av sin partner.

Josefin har en tragisk historia med en allt för frisläppt och experimenterande mamma i bagaget, vilket ytterligare för henne in i rädsla och självförnekelse.
Hade Mikael haft någon form av empati eller i alla fall förståelse hade han kanske insett att en kvinna vars mor tog livet av sig efter att ha levt just ett liv där hon gav efter för alla sina begär, kanske inte är den rätta lekkamraten i jakten på att följa sin lust.

Parallellt med paret tar sig även en förrymd lustmördare fram. Symboliken i den historien lämnar jag dock till efterkommande läsare att tolka, men jag tycker personligen att det ger berättelsen ytterligare en dimension.

Flera gånger under läsningen av Ahndorils "Lustresa" irriterar jag mig över Mikaels och Josefins totala oförmåga att uttrycka sina känslor; de saknar en öppenhet gentemot varandra som får mig att undra över hur de över huvud taget kan ha levt i en flerårig relation.

Boken är dock välskriven och jag vill inte sluta läsa då jag ändå undrar över hur det ska gå för dem.
Dessutom tycker jag att ämnet är intressant; just tanken på att man kanske borde följa sin lust och sin åtrå.
Personligen tror jag dock att det kräver en hel del självinsikt och medvetenhet för att man inte ska skada sig själv och personer i sin omgivning och man kan dessutom fundera vidare på om en varelse som är så styrd av olika rädslor som människan ofta kan tyckas vara, bör följa minsta lustimpuls.

"Lustresa" väcker en massa tankar kring detta vilket gör att jag inte endast fått en trevlig, om än ibland lite utdragen, läsupplevelse utan även en filosofisk sådan. Trevligt!

Innehållsförteckning:
Bilresa
Tomater
Oljefält
Amerikaner
Olust


Om författaren:
Alexander Ahndoril
Alexander Ahndoril
© Foto: Cato Lein

Alexander Ahndoril är född 1967 och är verksam som romanförfattare och dramatiker. Han debuterade 1989 med romanen "Den äkta kvinnan".

Andra böcker av författaren:
Den äkta kvinnan 1989
Om hjärtat är vidrigt 1991
En människas tal 1992
Den magiska disciplinen 1993
Jaromir 1995
Thaiboxaren 1998

Övriga bokfakta:
"Lustresa" kom ut på Norstedts i juli 2004.


Grethe Österberg : 06-06-19


 
> maila crew@bulldozer.nu