[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

 

>> läst - bok - recension - Lydia Cassatt läser morgontidningen


Lydia Cassatt läser morgontidningen - Harriet Scott Chessman


(Inbunden, Forum, 2003, 162 s.)

Första gången jag hörde talas om konstnärinnan Mary Cassatt, eller snarare läste om henne, var i en deckare av Jonathan Kellerman.
Två gravyrer av henne gör det möjligt för hjälten i boken att lista ut att två personer till synes utan anknytning med varandra faktiskt kände varandra och det hela påverkade upplösningen av mordgåtan.
Jag blev tillräckligt nyfiken av de kommentarer som författaren fällde för att slå upp namnet i ett lexikon för att få veta mer om Mary Cassatt.

Bokomslag "Lydia Cassatt läser morgontidningen"Mary Cassatt var en överklassflicka från Pittsburgh, USA som tillsammans med far, mor och syster bosatte sig i Paris. Orsaken till det vet jag inte, kanske hade det en del med hennes konstnärsskap att göra. Tillsammans med Berthe Morisot ingår hon bland impressionisterna, i viss mån i skuggan av de mest kända manliga konstnärerna i samma stil; Monet, Renoir, Pissaro.
Mary Cassatt levde mellan åren 1845-1926 och kom till Frankrike 1868 för att måla, bland annat som elev till Degas.

I boken "Lydia Cassatt läser morgontidningen" utgår Harriet Scott Chessman från fem målningar av systern Lydia.
Hon låter Lydia vara bokens "jag" och i fem kapitel
så beskrivs utifrån detta perspektiv systrarnas vardagsliv, deras uppväxt,
Lydias tankar om sin sjukdom (hon led av svår njursjukdom, Brights sjukdom,
och dog av den 1882 ) och Marys tankar om sin läromästare Degas (vilken i boken också diskret antyds som hennes älskare).

Vad Harriet Scott Chessman lyckas med är att teckna ögonblicksbilder, impressionism med ord istället för målningar.
Det är flyhänt skapat och även om orden ibland bara skrapar på ytan så är det inte bara en ytlig betraktelse av ett konstnärsskap och två systrars relation med varandra och omvärlden. H S C låter Lydias förtvivlan över sin sjukdom märkas och det brev som Lydia i boken skriver till sin syster när hon inte längre har lång tid kvar att leva är både kärleksfullt och allvarligt stöttande.
Mary tar sitt konstnärsskap på allvar och det gör Lydia också, det är också en inblick i det slitsamma att agera modell och behålla både minspel och pose fast kroppen värker av den statiska positionen.

Boken grundar sig på biografiska fakta om Mary Cassatt och hennes familj men är i grunden en fantasi av författaren. Den är liten, nästan fyrkantig och bara 162 sidor lång och bekräftar verkligen regeln om att det inte är kvantitet som är essensen utan kvalitet. Det är helt enkelt en förtjusande bok!

Impressionism =
Konstnärerna ville vara personliga, och skildra upplevelser snarare än livet. Delvis en protest mot realisterna och deras behov av social äkthet.

Innehållsförteckning:
Familjer
Konstnärssjälar
Bitterljuv kärlek
Minnen
Vackra målningar


Om författaren:
Harriet Scott Chessman är amerikanska och undervisar i modern litteratur och skrivandets konst vid Yale-universitetet. Hon har tidigare givit ut en roman, två barnböcker och en bok om Gertrude Steins författarskap.

Andra böcker av författaren:
Ohio Angels 2002
The Public is Invited to Dance Representation, the Body, and Dialogue in Gertrude Stein 1989

Övriga bokfakta:
"Lydia Cassatt läser morgontidningen" kom ut på Forums förlag i april 2003.
Den svenska översättningen är gjord av Kerstin Hallén.

 

 


Carin Thärnström : 03-06-24


 
> maila crew@bulldozer.nu