[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Resa till Madeira


Resa till Madeira - Bertil Svensson

(Inbunden, ICA bokförlag, 2005, 152 s.)

Madeira är en ö i Atlanten som tillhör Portugal.
Den är till sin yta mindre än Öland, men ändå betydligt större för öns inre består av ett bergsmassiv med höjder upp till 2000 meter.
Den kallas ibland för Blommornas ö eller Atlantens pärla.

Bokomslag "Resa till Madeira"I svenska ögon är Madeira nog mest känd för att vara en semesterort för pensionärer och för att de (tidigare) haft en kort landningsbana som gjort att flygplan från ön inte kunnat lyfta med fulla tankar utan fått mellanlanda i Portugal och fylla på bränsle. Det senare är dock åtgärdad och nu är landningsbanan längre än Arlandas.

Till Madeira åker man för att njuta av blomsterprakten och den vackra naturen.
Vill man ha party, disco och vilt nattliv ska man nog välja en annan plats. Det är mestadels behagligt väder på ön, differensen i temperatur är inte större än cirka sex grader mellan kallt och varmt. Det blir aldrig speciellt kallt men det blir inte heller stekande hett.
Att det är många medelålders och äldre som åker hit är knappast förvånande men vill du ha ut något av resan så gäller det att vara någorlunda spänstig för det är gott om branta backar både i huvudorten Funchal och på andra delar av ön.
Det finns gott om promenadstigar på Madeira och det är något som Bertil Svensson varmt rekommenderar. Framförallt längs de så kallade ”Levada”, det portugisiska ordet för bevattningskanal. På Madeira det finns över 2000 kilometer levador. De första rännorna byggdes på 1500-talet av afrikanska slavarbetare och den allra första, Levada de Santa Luzia, används fortfarande och bevattnar en stor del av Funchal.

Är man minsta trädgårds- och naturintresserad så borde Madeira vara ett givet besök, speciellt om man som svensk kan slippa undan trist novemberväder och istället njuta av atlantöns behagliga klimat.
Jag tänka mig att barnfamiljer där natur och umgänge prioriteras framför Disneyklubben för barnen och paraplydrinkar för mamma och pappa kan ha stort nöje av en tripp till Madeira.

I "Resa till Madeira" tar Bertil Svensson upp öns historia och klimat och guidar oss runt bland blomsterprakten, så väl som bland saluhallar och muséer. Givetvis finns ett kapitel om Madeiravinet också.
Det finns även en liten ordlista och tips på restauranger och hotell.
En bekväm allt-i-ett-guide-bok.

Innehållsförteckning:
Blommor som fått namn efter Linnés svenska lärjungar
Blomsterprakt
Tips på det mesta


Om författaren:
Bertil Svensson är journalist och programledare i TV, för bland annat "Gröna rum". Han har även givit ut boken Resa i Danmark

Andra böcker av författaren:
Resa i Danmark 2003
Bertil Svensson i drömträdgården 1989
Kungliga Sofiero: Bertil Svensson i Slottsträdgården 1991
Skånska fall 2001
Skånska hopp & övertramp 2002


Övriga bokfakta:
"Resa till Madeira" gavs ut på ICA Förlaget i mars 2005.


Carin Thärnström : 05-07-03


 
> maila crew@bulldozer.nu