[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
>Ordfront

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Familjeliv


Familjeliv: en maffialedare berättar - Amedeo Cottino

(Inbunden, Ordfront, 2004, 275 s.)

De flesta av oss har väl sett filmerna "Gudfadern" och det kan inte hjälpas att man automatiskt assoccierar till dem så fort man ser orden "Sicilien" och "maffia". Denna bok är dock ingen dramatisering utan baserad på en intervju av maffialedaren Antinio Saia, kallad Nino.

Bokomslag "Familjeliv"Författare Amedo Cottino har för boken intervjuat Antinio "Nino" Saia flera gånger i fängelset.
Han sitter i ett specialfängelse för dem som bestämt sig att samarbeta med rättvisan, något som inte är populärt i "familjen". Nino berättar om sin uppväxt i Cantanias fattiga kvarter, om saknaden av sin far som satt i fängelse, om hur hans kriminella bana började.
Han försöker förklara hur man kan ha ihjäl någon på beställning för att sedan gå hem och vara pappa åt sina egna barn. Att ha våld och mord som vardagsmat på jobbet, men släppa det med en gång du kommer hem.

Det här är förmodligen en tämligen sann skildring av en maffialedare. Nino verkar berätta allt som hände som det hände, även om hans upplevelser av verkligheten naturligtvis är färgat av maffians "regler" om prestige, heder, pengar och makt.

Boken är skriven så att Nino berättar en episod ur sitt liv och sedan kommenterar Amedo Cottiono det han berättar (sätter in Ninos historia i sitt samhälliga sammanhang, som det förklaras på baksidan av boken).

Jag ville gärna tycka om den här boken. Utgångsläget, att en maffialedare berättar, det måste ju bara bli spännande. Jag försökte verkligen läsa ut boken, men eftersom Amedo hela tiden avbryter Ninos historia, så blir boken hackig och trög. Den är absolut inte ointressant, men ack så seg att läsa.
Att det dessutom finns över 160 fotnoter att kolla upp för den som är vetgirig gör att läsningen blir ännu mer sönderhackad.

Innehållsförteckning:
Mord
Heder
Taskiga uppväxter
Kriminalitet
Maffian
Makt


Om författaren:
Amedo Cottino är professor i rättssociologi och kriminologi vid Universitet i Turin och före detta kulturråd på italienska ambassaden i Sverige.

Andra böcker av författaren:
Detta är Amadeo Cottinos första bok.

Övriga bokfakta:
"Familjeliv - En maffialedare berättar" kom ut på Ordfront i april 2004. Bokens originaltitel är "Vita da clan" och översättningen till svenska är gjord av Monica Vessberg.


Lotta Lundblad : 05-04-20


 
> maila crew@bulldozer.nu