[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Ordfront

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - En mammas dagbok


En mammas dagbok - Karin Milles


(Inbunden, Ordfront, 2003, 187 s.)

Ska jag vara fördomsfull och smärtsamt självanalyserande beror det kanske på att jag är kvinna, snart 30 och ännu inte har något barn, som gör att jag finner Karin Milles "En mammas dagbok" vara både underhållande, intressant och i det närmaste omöjlig att lägga ifrån mig.


Omslag "En mammas dagbok"Jag sträckläste i och för sig även Karin Milles debutbok, "Jag ska bli mamma", fullt medveten om att främsta målgruppen för den boken torde vara just gravida kvinnor i desperat jakt efter allt som kan informera dem om det tillstånd i vilket de befinner sig.

Även om "En mammas dagbok" främst är skriven för nyblivna föräldrar, som kan läsa varje kapitel i takt med att deras eget lilla gryn nått just den ena eller den andra veckan, så är den även en intressant, och stundtals riktigt avskräckande, skildring om vad som kan hända i en relation när familjen expanderar från två till tre personer.

Kapitlen är uppbyggda efter barnets ålder: 0-1 månad, 2-3 månader etc.
Varje kapitel inleds med korta fakta om hur ett barn förväntas ha utvecklats, samt en liten sammanfattning om hur Milles egen dotter utvecklats. Sedan är varje kapitel indelat i antal veckor sedan födseln och det är där Milles dagboksanteckningar tar vid. Här skriver hon om sina egna tankar, känslor och rädslor, och det är här bokens egentliga styrka finns. Visst är det praktiskt att som nybliven förälder få en kort sammanfattning om utvecklingsfaser att läsa i takt med att det egna barnet växer både i storlek och som människa, men det finns att läsa i åtskilliga andra böcker som dessutom kan fylla informationsbehovet mer ingående.

Att däremot få läsa om en annan kvinnas innersta tankar vad gäller barn, familjeförhållanden, jämställdhet etc är riktigt givande. Jag vågar till och med drämma till med oumbärligt för kvinnor som undrar vart det jämlika förhållandet, för att inte tala om sitt eget starka, självständiga "jag" tog vägen.
Läser man dessutom boken innan man redan befinner sig i nyss nämnda situation, samt tvingar sin eventuellt ovilliga partner att läsa den, kanske man kan undvika dylik förvirring och osäkerhet.

Innehållsförteckning:
Kortfattade beskrivningar om barns utvecklingsfaser
Dagboksanteckningar som stundtals får en att överväga om man verkligen är SÅ desperat efter att bilda familj
Bra flyt i språket


Om författaren:
Karin Milles
Karin Milles
© Foto: Cato Lein

Karin Milles är doktorand i nordiska språk vid Stockholms universitet. Detta är hennes andra bok om att bli och vara förälder.

Andra böcker av författaren:
Jag ska bli mamma 2001

Övriga bokfakta:
"En mammas dagbok " kom ut på Ordfronts förlag i oktober 2003.

 


 


Grethe Österberg : 04-01-05


 
> maila crew@bulldozer.nu