[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Mandarins resa


Mandarins resa - Margareta Lindholm


(Häftad, Kabusa böcker, 2002, 128 s.)

"Mandarins resa" är en berättelse om en resa tillbaka till ungdomsåren, om att minnas det förflutna och om att leva i nuet.
Linda har tillbringat flera somrar i en liten fjällby som barn och tonåring.
Där har hon lärt känna Anja och Astrid.

Omslag "Mandarins resa"Anja döper om Linda till Mandarin och vänskapen mellan de båda flickorna skapar band, något bräckliga men tillräckligt starka för att överleva vuxenlivet, om än med viss distans.
Deras vänskap är betydelsefull för dem på olika sätt samtidigt som den utestänger Astrid.
Det som Linda minns är Anja och hennes betydelse i Lindas liv, Astrid är en skugga till Anja.
Linda har kommit tillbaka till byn av en orsak, ett löfte till Anja att berätta för hennes föräldrar om en speciell midsommarnatt när de var tonåringar.

Lindas besök i byn är lika mycket en gest av vrede som av försoning, en vrede som ligger och pyr under ytan över livets nyckfullhet.
Anja berättade aldrig för sina föräldrar vad som hände natten när hennes bror dog, men bad Linda göra det om det skulle hända henne något.
Lindas första anhalt i byn är Anjas grav och i sin jakt på det förflutna möter hon både Astrid och Anjas föräldrar. Hon upptäcker nya sidor både hos Anja och hos Astrid och en ny mognad hos sig själv.

Det är en vackert berättad historia om en period i en människas liv då man testar, utmanar gränser och försöker skapa en människa att leva med, sig själv.
Det är en historia om att bli sedd och om identiteter.
Den är inte lång men eftersmaken sitter i länge.

En liten utvikning till sist.
Innan jag kunde börja läsa i "Mandarins resa" så fick jag äntligen användning för den brevsprättare i plast med infällt blått skikt som jag tillverkade i träslöjden på högstadiet.
Jag kommer tyvärr inte ihåg tekniken men jag kommer ihåg hur nöjd jag var över resultatet och jag fick betyget fyra av min lärare (tyvärr så finns det ett litet hack i den som inte ansågs helt passande).
Brevkniven har följt mig genom åren utan egentligt användningsområde, jag använder mestadels pekfingret och tummen till att slita upp kuvert.
Eftersom förlaget Kabusa böcker har valt att ge ut vissa böcker osprättade hade jag möjlighet att fundera över huruvida man alltid sprättar upp hela boken på en gång eller tar så långt man kommer att läsa just då. Samtidigt kunde jag glädja mig åt att boken inte var på sexhundra sidor, för då tvivlar jag att jag haft tålamod att sprätta boken på en gång.

Innehållsförteckning:
Maskar
Minnen
Fylla
Tyska turister
Vänskap
Döden


Om författaren:
Margareta Lindholm debuterade 1997 med boken "Assar" och har givit ut ytterligare tre romaner samt några fackböcker.
Hon har en bakgrund som forskare inom sociologi och genusvetenskap, men är i dag i huvudsak skönlitterär författare.


Andra böcker av författaren:
Assar 1997
Skjulet 1999
Etel och människorna 2001

Övriga bokfakta:
"Mandarins resa" utkom på Kabusa i augusti 2002.Carin Thärnström : 02-11-30


 
> maila crew@bulldozer.nu