[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Där månen ligger ner


Där månen ligger ner - Iselin C. Hermann


(Inbunden, Norstedts, 2004, 224 s.)

Jag hade med mig "Där månen ligger ner" när jag var ute och reste och blev tillfrågad av en resenär vad det var för bok jag läste.
Jag fick förklara det omständiga i att jag läste en bok av en dansk kvinna om en amerikansk journalist i Damaskus, Syrien.

Bokomslag "Där månen ligger ner"Syrien tillhör inte de länder som så ofta nämns och diskuteras när det gäller mellanöstern. Det är varken det största eller minsta landet i området och gränsar till Libanon, Jordanien, Irak och Turkiet. Damaskus har dock alltid varit känt som en smältdegel av folkslag och religioner och blandäktenskap över religionsgränser är inte helt ovanliga. Staden var också under 1920-30-talet en kosmopolitisk metropol.

Samia både "skapas" och föds i Damaskus av sina amerikanska föräldrar, men lämnar landet som sexmånadersbaby.
Tack vare faderns (en amerikansk diplomat som en gång i tiden också föddes i Syrien av missionärsföräldrar) berättelser om landet och människorna så skapas en längtan hos Samia att återvända till platsen som såg henne först.
Som journalist så ser hon till att skapa möjligheten att besöka Syrien genom att på uppdrag av sin tidning intervjua landets intellektuella. Det startar dock en konflikt med mannen som hon lever med, eftersom han som jude inte är välkommen dit. För Isak känns det som om Samia väljer Damaskus före honom och deras liv och kärlek.

Boken är uppdelad i en mängd kortare kapitel där Samias röst blandas med Isaks, hennes mors och rösterna från de två män som hon möter i Damaskus. Två män som får stor betydelse för hennes liv.

Det är en vacker bok, både utseendemässigt och innehållsmässigt.
Skriven i en stil som hålls igen snarare än driver framåt. Man får stillsamt njuta av formuleringar och tankar som de olika berättarrösterna bär fram.
Samias längtan att smälta samman med den arabiska kulturen genomsyrar boken samtidigt som hon förblir en främmande fågel i Damaskus. Först och främst genom att vara en västerländsk kvinna, men också genom att bara vara kvinna.
För det är de syriska männen som syns och märks i hennes möten med landet och dess befolkning.

Det stora minustecknet i berättelsen är Hermanns förtjusning i att skapa en oväntad, nästan chockartad upplösning. Hon gjorde det i sin förra roman, "Prioritaire", och där funkade det alldeles utmärkt.
I denna bok blir det tyvärr inte speciellt lyckat och drar ner en i övrigt vackert berättad historia.

Innehållsförteckning:
Kärlek till ett land
Kärlek i största allmänhet
Hat
Sorg
Citat ur Koranen


Iselin C Hermann
Iselin C. Hermann
© Foto: Annette Kjaer

Om författaren:
Iselin C. Hermann är född 1959 och bosatt i Köpenhamn. Hon är utbildad lindanserska och cirkusartist, samt har varit regissör och teaterskådespelerska liksom redaktionschef på Brøndums Förlag. Hennes debut, brevromanen "Prioritaire", gjorde stor succé både i hemlandet Danmark och i resten av världen.

Andra böcker av författaren:
Prioritaire 2000

Övriga bokfakta:
"Där månen ligger ner" kom ut på Norstedts förlag i januari 2004.
Översättningen till svenska är gjord av Ninni Holmqvist och orginaltiteln är "Der hvor månen ligger ned".

 


Carin Thärnström : 04-04-11


 
> maila crew@bulldozer.nu