[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Manual för män


Manual för män - Barbara Enander

(Inbunden, ICA Bokförlaget, 2002, 103 s.)

Visste du att svenska män spenderar 300 miljoner kronor per år på skönhetsprodukter?
Visste du att en förstklassig tvål, som har rätt balans mellan fett och fukt och ger massor av friskt lödder, ger en helt annan slags njutning [jämfört med duschkräm] som du kan unna dig när du har tid?
Visste du att den lätta formulan i dagens cremer och lotioner gör att de inte kladdar på skjortkragen?

Omslag "Manual för män"För oss män som inte vet det här har Barbara Enander skrivit en manual full med tips om hur man bäst tar hand om sin förfallande kropp.
Tack Barbara, men om jag får vara lite sur och gnällig har jag ett par förslag.
Det är en manual du skriver.
Jag vet inte hur kvinnors manualer ser ut men i mannens värld är manualen fylld med kryptiska anteckningar på tio språk (inget av dem svenska) som alla härstammar från samma dåliga koreanska översättning av den japanska originaltexten.
Meningar som "Tvätta och sköt ditt hår lika varsamt som du hanterar dina dyraste tröjor i lammull och cashmere!" hör inte in i min föreställning om en trovärdig manual.
Statistiskt sett kommer cirka nittio procent av läsarna att föredra bilder på nakna kvinnor insprängda i sina manualer. Ändå har den layoutansvarige valt att på varannan sida pressa in en bild på en halvnaken man som gör något sensuellt med sin egen kropp.
Ok att det hör till ämnet, men det är män vi talar om här, en inte allt för komplicerad konsumentgrupp. Grundprincipen är: Victoria Silvstedt är bra, Calle Norlén är rolig men hans tuttar säljer dåligt.
Personligen tycker jag att illustrativa sprängskisser är ett utmärkt sätt att pryda en manual. Kanske ett par diagram över hur naturmaterial skrubbar ryggen bättre än en borste med nylonfibrer eller en monteringsanvisning till den perfekta hårborsten (trubbiga borst, annars river det i hårbotten).

Egentligen har "Manual för män" bara ett problem - språket.
Det otroligt fjantiga språket gör mig så in i bängen fientligt inställd till hela konceptet att jag bara vill springa och gömma mig när boken tipsar mig om hur jag solar sensuellt, bäst använder brun-utan-sol eller bjuder mig själv på livets goda.
Faktum är att jag blir sugen på att bjuda mig själv på lite av livets onda för att tvätta bort allt detta livsbejakande. När jag läser "Manual för män" får jag en djupare förståelse för Patrick Bateman (huvudpersonen i "American Psycho"). Extrem fixering vid att smörja in sig med olika sorters hudkräm leder förmodligen till sociopati.

Ok, om man bortser från att det är för lite sprängskisser och nakenbrudar samt att språket hör hemma i en fördomsfull pjäs om homosexuella män i medelåldern, har "Manual för män" något att komma med?

Givetvis.
Som exempel kan jag berätta att det tog en himla massa år av rakande för min del innan jag kom på vilken riktning som tog bort skäggstubben bäst (medhårs, inte mothårs). Hade jag haft en sån här manual att tillgå i mina tonår så hade jag, förutom att jag blivit en helt annan man, kanske inte upplevt så mycket hudirritation vid rakning.
Ja nu framstod jag kanske som en idiot. Men om du är av den rakande sorten, säg mig, tänker du någonsin på hur du rakar dig eller vevar du bara runt hyveln i ansiktet i hopp om att bli av med stubben?

Det finns ett par smultron att plocka ut ur den här manualen, men de är få och inbäddade i concealer och rynkkrämer som skulle göra Candace Bushnell avundsjuk.

Innehållsförteckning:
Pimpsten
Naturmaterial
Sensualism
Nakna män gör saker med sina kroppar
Brun-utan-sol
Laserpeeling


Om författaren:

Barbara Enander skriver om skönhet, kosmetikatrender och annat utseenderelaterat i månads- och fackpress över hela skandinavien. I svenska, norska och danska upplagorna av tidningen "Men's Health" har hon en egen sektion där hon skriver särskilt om manlig skönhetsvård och herrprodukter.

Andra böcker av författaren:
Kärleksbiten : smått & gott för älskande och andra livsnjutare 1987
Skön och fräsch 1991
Skönare med åren 1994
Din skönhetsbok 1999

Övriga bokfakta:
"Manual för män" gavs först ut på ICA-Förlaget i augusti 2001


Harald Åberg : 03-01-04


 
> maila crew@bulldozer.nu