[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Mary och O'Neil


Mary och O'Neil - Justin Cronin


(Inbunden, Norstedts, 2003, 301 s.)

Mary och O’Neil är två av de många människor som kan kalla sig amerikaner. O'Neil växer upp i staten New York och Mary i Minnessota och slutligen träffas de båda i Philadelphia, på den skola de båda arbetar som lärare. Justin Cronin har skrivit en bok om dem och samtidigt en bok om människor, medmänsklighet och kärlek.

Bokomslag "Mary och O'Neil"Boken är uppdelad i åtta olika kapitel där vi får följa Mary och O'Neil och människor som är viktiga för dem.
Det är ingen lång och omständlig familjekrönika utan snarare nedslag i olika människors liv och tankar.
Det är en stillsam bok, trots att händelserna som berättas är omvälvande för de delaktiga.
Den är osentimentalt berättad och man får ömhetskänslor för framför allt O'Neil, som trots att han står som nummer två i titeln ändå tycks genomsyra de flesta kapitlen.
Mary är med, men mer som en oskarp figur i utkanten av ett fotografi. En person som beskrivs med stor värme men som man ändå inte får något riktigt grepp om.

Även för de man älskar har man hemligheter. Man delar sitt vardagsliv och de flesta känslor och aktiviteter med dessa människor, men någonstans finns ändå en liten privat sfär där de innersta känslorna och tankarna får samlas i fred och i ensamhet. Alla familjer har sina hemligheter, en del av dem tyst överenskommet att inte prata om eller vidröra, andra finns djupare begravda.
Justin Cronin
lyckas skapa en berättelser, eller snarare flera, där många hemligheter finns, visas upp eller förblir en privatsak till dess att de bleknat i minnet.

I den första berättelsen, daterad till november 1979, åker Arthur och Miriam för att hälsa på sin nittonårige son O'Neil på college. På vägen hem råkar de ut för en bilolycka och avlider. I de följande berättelserna får man en tydlig bild av O'Neils kärlek till sina föräldrar, och till sin syster Kay, den enda kvarvarande släkting.
Under åren som går till fram den sista berättelsen, som utspelas i mars 1999-september 2000, hinner O'Neil och Mary lämna college bakom sig och tar sina första stapplande steg in i vuxenvärlden.
De möts, de möter varandras släktingar och vänner, och bygger sakta upp ett liv som par. Lär sig varandras egenheter och hemligheter. Kort sagt, de uppför sig och lever som de flesta andra människor, och det är väl lite det som är tjusningen med vad Cronin har åstadkommit.
En berättelse om det privata som också blir allmängiltig.

Innehållsförteckning:
En bar som heter Norge
Hemligheter som avslöjas
Hemligheter som aldrig avslöjas
Ett besök på Louvren som inte blir av


Justin Cronin
Justin Cronin
© Foto: Lucy Bekheet
Om författaren:
Justin Cronin är lärare och undervisar i engelska vid La Salle University i Philadelphia. Detta är hans första roman och den belönades med PEN Hemingway Award.

Andra böcker av författaren:
"Mary och O'Neil" är författarens debutroman.

Övriga bokfakta:
"Mary och O'Neil" kom ut på Norstedts förlag i februari 2003.
Översättningen till svenska är gjord av Dorothee Sporrong.

 


Carin Thärnström : 03-09-21


 
> maila crew@bulldozer.nu