[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Mästarens dröm


Mästarens Dröm - Carola Hansson


(Inbunden, Norstedts, 2005, 517 s.)

"Det dög inte bara att se till antalet döpta; som hemmastyrelsen gjorde, eller den där norrmannen, professor Reichelt, som brukade berömma sig av att på en enda eftermiddag kunna omvända femton buddhistmunkar."

Bokomslag "Mästarens dröm"Nej, det är inte antalet som räknas för systrarna Agnes och Adina där de bor och arbetar på missionsstationen Changsha i Kina, då skulle deras resultat räknas som bedrövliga.
För kineserna är inte så lätta att omvända till den kristna tron.
Dels är de oftast analfabeter på den kinesiska landsbygden och dels är det inte kristendom populärt i den framväxande kommunismen.

Agnes och Adina är systrar i början av de tjugo som, efter att ha lyssnat på en hemvändande missionärs berättelse om Kina, känner en kallelse att också de ge sig ut och missionera.
Deras mor är död sen några år, men hennes intresse för kristendom och missionärer gör dem kanske extra mottagliga för uppmaningen.

De har levt i en skyddad värld där modern har varit den viktiga medelpunkten i deras vardagsliv och fadern har stått för den mesta kontakten med omvärlden.
De växer upp i tron att deras far är en berömd pianist som far världen runt och spelar i stora konserthus, men upptäcker i de tidiga tonåren att han ljugit för dem. Grannbarnen upplyser dem brutalt om att deras far är en simpel lokförare. Det blir en chock för dem och de drar sig undan det sociala livet i allt större utsträckning, förutom besöken i sin församling.

Deras far betraktar kallelsen att missionera som galenskap och gör sitt bästa för att avvärja allt. Han hotar dem med att de kommer förstöra livet för sin femårige lillebror. Trots samvetsförebråelser så framhärdar Agnes och Adina i sitt beslut att frälsa världen, och framförallt kineserna.

Systrarna reser till Kina i början av 1920-talet och vi får följa dem fram till kommunismens genomslag i Kina på 1930-talet.

Författarinnan Carola Hansson har använt sig av dokumentärt materiel, men anger inte närmare vilket, mer än att det i Kina finns rester av missionärernas byggnader.

Romanen handlar om utanförskap, men också om människor som söker gemenskap och har en längtan efter att leva ett liv i enlighet med hur de tror Gud skulle vilja att de levde det.
Det blir en dramatisk tillvaro för de båda systrarna. Inte bara till det yttre, de grubblar även inombords över sina livsval och de konsekvenser de fört med sig. De väljer så småningom olika vägar vidare livet.

Innehållsförteckning:
Stark tro
Vacklande tro
Övertro
Syskonskap
Utanförskap


Om författaren:
Carola Hansson
Carola Hansson
© Foto: Leif Hansen

Carola Hansson debuterade 1983 med romanen "Det drömda barnet" och har sammanlagt publicerat sju böcker. Hon har förutom författandet doktorerat med en avhandling om tidig rysk modernism och har arbetat som dramaturg på SVT. Hon har flera gånger nominerats till Augustpriset, samt vunnit bland annat Sveriges radios romanpris, Bonnierpriset och Svenska Dagbladets pris, samt fått flera litterära stipendier.

Andra böcker av författaren:
Det drömda barnet 1983
De två trädgårdarna 1989
Resan till det blå huset 1991
Andrej 1994
Pojken från Jerusalem1996
Steinhof 1997

Övriga bokfakta:
"Mästarens dröm" gavs ut på Norstedts förlag i september 2005.

 

Carin Thärnström: 06-03-29


 
> maila crew@bulldozer.nu