[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Mat med smak


Mat med smak - ICAs provkök

Med inspiration från fem världsdelar


(Inbunden, ICA Bokförlag, 2004, 312 s.)

En aldrig sinande ström av kokböcker lämnar ICA:s förlag och ibland undrar man om det aldrig tar slut på idéerna.
Fast så länge som vi fortfarande måste ha i oss olika födoämnen för att överleva och måltidspillret verkar vara långt bort (även om nutrilett gör sitt bästa för att hävda sin marknadsandel) så måste maten tillagas av någon.
ICA provkök har alltid varit ett provkök som gett sig in i framtiden och anpassat sig efter vad konsumenterna frågat efter.
Är det thaimat som lockar svensken så tillagas och testas thaimatens näringsinnehåll och sammansättning

Bokomslag "Mat med smak"I "Mat med smak" så finns det i anslutning till alla recept angivet om de är snabblagade (d v s om rätten kan åstadkommas på en halvtimme), om de är vegetariska och om det finns gott om fiber och/eller är fettsnåla rätter. I innehållsförteckningen anges också om rätterna är laktos- eller glutenfria.

Det är en grundlig baskokbok med läckra och, över lag, lättlagade recept. Du behöver inte vara en fantom i köket för att fixa till maträtterna och ambitionen från provköket är att det inte behöver vara svårare än att tina upp en fryst färdigrätt.

Här finns representation av alltifrån italienska och sydamerikanska smaker till mat av tyskt och indonesiskt ursprung.
ICA provkök har ätit och provlagat sig igenom fem världsdelars matkultur och plockat ut de smaker som fått fäste i vårt avlånga nordiska land.
Boken täcker in allt från pasta och potatis till köttgrytor och tilltugg.
Ett litet köksskolekapitel finns också, som reder ut och visar lite allmänna handgrepp, men också kommer med uppmaningen att träna vid köksbänk och spis. Övning ger som bekant färdighet.

I de flesta recepten finns det mängdanvisning till både två och fyra personer. Det är något som ICA:s förlag har haft med i tidigare baskokböcker och det är ett mycket lyckat tilltag.

Innehållsförteckning:
Pasta
Polenta
Paj
Potatis
Pavlova


Bokfakta:
"Mat med smak" kom ut på ICAFörlaget i mars 2004.


Recept ur boken

TEXMEX-POTATIS

Att äta som ensamrätt eller som tillbehör till kött eller korv
(2 port/ 4 port)

Ingredienser:

  2 portioner 4 portioner
Potatis 3-4 st 6-8 st
Gul lök 1 st 2 st
Röd paprika ½ st 1 st
Vitlöksklyfta 1 st 2 st
Jalapeño ½ st 1 st
Chilisås ½ dl 1 dl
Grönsaksbuljong 2 dl 3-4 dl
Worcestersås ½ tsk 1 tsk
Texmexkrydda 1 tsk 1 msk
Salt 1 krm 1 tsk
Kajennpeppar ½ krm 1 krm
Gräddfil    


Gör så här:
* Skala och skär potatis i klyftor.
* Skala och grovhacka löken.
* Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar.
* Blanda potatis, lök och paprika i en gryta, t ex en traktörpanna.
* Pressa i vitlöken.
* Finhacka jalapeño och blanda i den tillsammans med chilisås och buljong.
* Krydda med worcestersås, texmexkrydda, salt och kajenn.
* Koka i 10-15 minuter eller tills potatisen känns genomkokt.

Serveras med:
En skål gräddfil och bröd så att var och en kan klicka en kall, kylande fil över sin portion och suga upp spadet med brödet.

Tips:
Till en eller två kan du koka grytan i mikrovågsugn.
Blanda som ovan men minska buljongen till1 dl i en form eller gryta för mikrovågsugn. Täck och koka på full effekt (max 800W) 5-6 minuter.
Rör om en gång under tillagningen.

ITALIENSK TRIFLI
(2 port/4 port)

Ingredienser:

  2 portioner 4 portioner
Minibiskvier ca 50 gram ca 100 gram
Espressokaffe 2 msk 4 msk
Hallon 1 pkt 1½-2 pkt (200 gram)
Socker 1-2 msk 4 msk
Mascarpone 125 gram 250 gram
Matlagningsyogurt 1 dl 2 dl

Till garnering: Kakao

Gör så här:
* Smula kakorna grovt i matberedare.
* Fördela cirka hälften av smulorna i 2 respektive 4 glas.
* Häll på expressokaffe.
* Blanda socker, mascarpone och matlagningsyogurt till en kräm.
* Varva hallon och krämen i glasen.
* Strö över resten av kaksmulorna och pudra över kakao.
* Servera.

Tips:
Du kan också använda kaffepulver upplöst i vatten.

 


Carin Thärnström: 04-05-01


 
> maila crew@bulldozer.nu