[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Max fem


Max fem - Guy Taylor och Sebastian Schauermann

55 enkla recept med max 5 ingredienser och ett basskafferi


(Inbunden, ICAFörlaget, 2003, 120 s.)

Kokböcker och deckare är väl de böcker som säljer mest just nu. Bokaffärerna verkar i alla fall svämma över med just denna typ av böcker. Ett litet tips så här i juletid är kokboken.
"Max Fem" med undertiteln "55 enkla recept med max fem ingredienser och ett basskafferi.

Bokomslag "Max fem"Det här är ingen vardagsmats-kokbok. Falukorven och köttfärssåsen lyser med sin frånvaro. Den är inte speciellt tillkrånglad heller, inga direkt konstiga rätter, men sättet rätterna presenteras på och mängden mat i recepten får mig att tänka "restaurang med stora tallrikar och snålt tilltagna portioner".
Nu är det nog så att författarna (kockarna) bakom recepten faktiskt har tänkt sig att du skall äta förrätt, huvudrätt och efterrätt och att mängden mat är beräknad där efter. Dessutom är det tänkt att du skall kunna kombinera ihop två recept, till exempel kyckling till en risotto med svamp.
Det får ändå mig att känna mig lite gamig när man kollar mängden mat på bilden bredvid receptet. Inte direkt för skogshuggare.

Recepten består som titeln anspelar på endast av fem ingredienser, vilket är lysande. Rätterna är inte heller svårlagade. Men det som krånglar till det hela en smula är att det förväntas att du har ett basskafferi som är ganska omfattande. Jag räknade efter och insåg att jag faktiskt hade 50 av de ca 73 varor man förväntas ha hemma. De var främst olika nötter, torkad frukt, marinader, glazer, woksåser, grädde, majonnäs och olika frysta grönsaksblandningar jag inte hade. Dessutom har jag inte massor av olika sorter av pasta och nudlar. En gammal fördom mot nötter (onyttigt och fett) gör väl att jag endast hade mandel hemma och det bara för att det är jul. Av samma skäl (onyttigt och sött) hade jag heller ingen torkad frukt hemma förutom russin (till glöggen).

Det som är den största behållningen med den här boken är att den är snygg och lättläst. Layouten och färgerna harmonierar, så att bilderna får lysa klarast. Inga besvärliga receptbeskrivningar och bilderna gör en helt klart sugen att laga maten. Tänker helt klart tag mig en titt i den här kokboken när det är dags för nyårsmiddag.

Innehållsförteckning:
Få ingredienser
Stort basskafferi
Läckra bilder
Små portioner "på stora fat"
Lätt lagad nyårsmat



Om författarna:
Guy Taylor och Sebastian Schauermann driver tillsammans restaurangen "Foods" i Stockholm. Deras matfilosofi är: "med ett förråd av enkla basvaror kompletterade med några få extra ingredienser kan man skapa fantastiskt goda och enkla rätter".

Tidigare utgivet av författarna:
Kyckling: 50 läckra kycklingrecept 2000

Övriga bokfakta:
"Max fem" kom ut på ICAFörlaget i september 2002.


Recept ur boken

Förrätt:

"FRITTERS" PÅ GRÖNSAKER
Krispiga puffar av spenat och majs blir en god förrätt eller goda snacks.
(4 personer)

Ingredienser:
50 gram färsk spenat, finhackad
50 gram fryst majs
2 auberginer, i skivor
1 salladshuvud av valfri sort
2 dl crème fraiche

Ur basskafferiet:
1 ½ dl mjölk
2 ½ dl mjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk socker
salt och nymalen svartpeppar
1 dl matolja

Gör så här:
* Blanda alla ingredienser från basskfferiet förutom oljan.
* Tillsätt spenat och majs.
* Hetta upp oljan i en djup stekpanna. Klicka i smeten, lite åt gången och stek gyllenbruna ”fritters”
* Grilla eller stek skivor av aubergine och servera med sallat och en klick crème fraiche.

Huvudrätt:

ENTRECÔTE MED SHIITAKE - & KARLJOHANSSVAMP
Enkelt, snabbt och mycket gott. Entrecôte är en mycket smakrik köttbit. Leta efter en som är väl marmorerad. Passar bra att grilla.
(4 personer)

Ingredienser:

2 bakpotatisar, skalade och delade på längden
150 gram shiitakessvamp, skivad
150 gram karljohanssvamp, skivad
2 lime
4 skivor entrecôte 180 gram/st

Ur basskafferiet:
Olivolja
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
* Sätt ugnen på 200 grader. Pensla potatishalvor med lite olivolja och rost ca 25 minuter tills de blir mjuka.
* Stek svampen i olivolja, salta och peppra och pressa över saften från en lime.
* Grilla eller stek köttet så det är rosa rött inuti. Salta och peppra. Servera med en hög stekt svamp, en potatishalva och en klyfta lime till varje.

Efterrätt:

VIT CHOKLAD- OCH DAJMMOUSSE MED RÖDVINSKRAMELL
Ljuv söt dessert som passar efter en lättare middag. Gör gärna moussen en dag i förväg.
(4 personer)

Ingredienser:
250 gram vit blockchoklad
3 Dajm, fint krossad

Ur basskafferiet:
3 dl socker
3 dl rödvin
5 dl vispgrädde

Gör så här:
* Smält sockret tills det är nötbrunt i en kastrull.
* Häll i rödvinet och rör om tills sockret och vinet smält samman. Var försiktig så sockret inte stänker när du häller i vinet.
* Koka ihop vätskan till hälften och låt svalna. Konsistensen ska vara sirapsliknande, är den för lös ska den koka mer. Är den för hård kan du tillsätta lite vatten.
* Smält den vita chokladen i en metallbunke över en kastrull med sjudande vatten.
* Lösvispa grädden.
* Vänd ner den smälta chokladen i grädden.
* Rör om dajmkrosset och ställ in moussen i kylen i minst 3 timmar. Du kan också hälla upp den i portionsformar innan du kyler den.
* Servera moussen med rödvinskaramellen.

 

 


Lotta Lundblad: 04-01-08


 
> maila crew@bulldozer.nu