[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Middlesex


Middlesex - Jeffrey Eugenides

(Inbunden, Norstedts förlag, 2004, 636 s.)

"Jag skulle vilja ha tillgång till komplicerade hybridkänslor, germanska tågvagnskonstruktioner som till exempel ’den lycka som katastrofer skänker’. Eller: ’besvikelsen när man hamnat i säng med sin drömfantasi’.
Jag skulle vilja visa hur ’rädslan för döden som orsakas av åldrande familjemedlemmar’, är förbunden med ’avskyn för speglar som börjar i medelåldern’.
Jag skulle vilja ha ett ord för ’den sorg som dåliga restauranger väcker’, liksom för ’euforin över att få ett rum med minibar’."

Bokomslag "Middlesex"Raderna ovan, skrivna av Jeffrey Eugenides ger en indikation om hur hans magnifika roman "Middlesex" ter sig för läsaren.
"Middlesex" är både omtumlande och uppslukande. En märklig berättelse på sitt sätt, men också en till viss del en vanlig generationsroman om invandrare och assimilering i det stora landet i väster.

I denna roman berättar Cal om sig och sin familjs historia. En historia som börjar med farföräldrarna och deras flykt från det grekisk-turkiska kriget, efter grekernas invasion av Turkiet 1919. Desdemona och Eleuthorios (Lefty) flyr från den lilla byn Bursa och tar sig till Smyrna. Vid invasionen av Smyrna lyckades de ta sig till Athen med hjälp av ett franskt fartyg, för att därefter göra den långa resan till Amerika och kusinen i Detroit. På fartyget till USA gifter de sig efter att Lefty har uppvaktat Desdemona. Därmed har de börjat det livslånga hemlighetsmakeri som Desdemona på ålderns höst av slump avslöjar för sitt barnbarn Cal.
Att de, farmor och farfar, inte bara är äkta makar utan också är bror och syster.

Inte nog med att de är syskon, de bär båda på en mutant gen som ska förorsaka en del komplikationer i Cals liv. Cal föds 1960 och får namnet Calliope Helen och inte förrän hon kommer upp i tonåren, då de manliga könshormonerna börjar dominera, upptäcks det att hon är hermafrodit.

Lefty får jobb på löpande bandet hos Ford i Detroit innan han hamnar i smuggelbranschen och öppnar lönnkrog. De får två barn och allt eftersom åren går och nya generationer föds så glider det grekiska allt mer åt sidan för det amerikanska.

Det är en märklig berättelse vi får ta del av via Cals röst. Den är omväxlande saklig och road, ibland med en nödvändig distans, men alltid kärleksfull när den berättar om familjen.

Eugenides har onekligen smak för udda ämnen att skriva om.
Hans första roman "Dödens jungfrur", som handlar om sex systrar som alla tar livet av sig, är väl mest känd genom Sofia Coppolas filmregissördebut - "The Virgin Suicides". Den boken är ännu oläst för min del, men tack och lov nyutkommen i pocket. Eugenides fantastiska berättarförmåga lockar onekligen till mer läsning.

Innehållsförteckning:
Incest
Sexuella avvikelser
Sexuell frigörelse
Kärleksförklaring med klarinett
Ett sista försök med en asiatiska


Om författaren:

Jeffrey Eugenides
Jeffrey Eugenides
© Foto: Karen Yamauchi

Jeffrey Eugenides är amerikan med grekiskt ursprung. Hans har skrivit två romaner och har publicerat texter i flera amerikanska tidskrifter. Han fick Pulitzerpriset i den skönlitterära klassen 2003 för "Middlesex".

Andra böcker av författaren:
Dödens jungfrur 1993

Övriga bokfakta:
"Middlesex" kom ut på Norstedts förlag i augusti 2004. Översättning till svenska är gjord av Hans-Jacob Nilsson.

 


Carin Thärnström : 04-09-17


 
> maila crew@bulldozer.nu