[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Lönsamma miljötips


Lönsamma miljötips - Anders Axelsson
Hur du sparar 1000-tals kronor och samtidigt tar hänsyn till miljön

(Inbunden, ICA Förlaget, 2002, 96 s.)

Axelsson har troligen slagit an den rätta tonen för gemene man - "gör något för miljön och DU tjänar pengar på det".
Att göra något för miljön utan att få något annat än en bättre miljö för eventuella barnbarn är nog inte lika lockande för de flesta.
De vill ha vinsten nu. Cyniskt men tyvärr alldeles för sant, kolla din egen bekantskapskrets det brukar räcka.

Bokomslag "Lönsamma miljötips"I "Lönsamma miljötips" tar Axelsson upp på ett mycket konkret plan vad man kan göra själv som konsument.
Kapitlen berör konsumtionsvaror, transporter, energi och det handlar om allt ifrån brödbakning (dock inga recept!) till vad man bör tänka på när man köper en bil eller ska byta värmesystem i villan.
Boken blandar allmänna diskussioner med handfasta råd. Varje kapitel avslutas med en sammanfattning samt ger litteraturtips för vidare läsning.

Energiåtgången är ett problem, framför allt i västvärlden, men från 1960-talet och framåt har i alla fall miljöfrågan debatteras och ganska stora förändringar har skett.
Fler behövs dock och som enskild konsument kan man faktiskt åstadkomma rätt mycket. Avslutningskapitlet i boken handlar om familjen Grönkvist, mamma och pappa samt tre barn i åldrarna 15, 13 och 9 år. Axelsson ger konkreta förslag hur de på ett ganska enkelt sätt sparar både energi och pengar i det långa loppet.
Det finns också diagram och räkneexempel som man kan använda sig av själv, för att se vad den egna förtjänsten kan bli.

Vad kan man göra då?
Jo, till exempel byta till lågenergilampor och uppladdningsbara batterier.
Stänga av hemelektroniken, inklusive TV så att den inte står stand by och drar ström. Äta mer grönsaker istället för kött och satsa på närodlat så att varorna inte behöver fraktas så långt.
Välja kött från vilt, lamm eller nöt i första hand, eftersom de tre djursorterna bland annat hjälper till att hålla igång det öppna landskapet.
Minska duschtiden och tänk på att använda högkoncentrerade rengörings- och tvättmedel.

Ju mer du kan påverka din omgivning desto större blir givetvis förtjänsten.
Bor du i villa och kan blanda vedeldning med el och kanske sänka värmen en grad i huset kan du tjäna en hel del (värmesänkningen gör en besparing på 5 % av de totala uppvärmningskostnaderna).
Du kan dessutom påverka dina sophämtningskostnader genom att sopsortera och använda kompost. Sopberget minskar och du får gödning till dina hemodlade grönsaker...

En praktisk bok som förmedlar känslan av att det inte är speciellt ansträngande att spara både pengar och miljö.

Innehållsförteckning:
Bror Duktig-känsla
Du klarar detta - känsla
Ansvarskänsla


Om författaren:
Anders Axelsson är från början en civilekonom som hoppade av den traditionella karriären och istället satsade på att arbeta för en bättre miljö genom information, utbildning och försäljning av produkter och tjänster inom miljöområdet.

Andra böcker av författaren:
Han har tidigare skrivit boken "Miljöekonomi för hus och hem" (Larssons förlag 1997) och denna bok är en uppdaterad version av den.

Övriga bokfakta:
"Lönsamma miljötips" gavs ut av ICA-Förlaget i september 2001.


Carin Thärnström : 02-11-05


 
> maila crew@bulldozer.nu