[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Mississippi


Mississippi - Marnie Woodrow


(Inbunden, Natur och Kultur, 2004, 372s.)

Missisippi är floden som rinner genom New Orleans. Vild, oreglig och väldigt lockande. Det finns åtskilliga författare och musiker som försökt fånga flodens väsen och lyckats mer eller mindre bra.
I Marnie Woodrows debutroman får floden inte bara ge namn åt boken utan också påverka de båda huvudpersonerna, Madeline och Cleo

Bokomslag "Missisippi"I första halvan av boken löper Madeline och Cleos berättelse parallellt med varandra.
Cleo gör fruktlösa försök att ta reda på vem den okända kvinnan, som i full fart sprungit förbi henne och hoppat i floden, är.
Cleo kan inte sluta tänka på henne och vad som fick henne att ta detta sista steg.
Madeline, kvinnan som kastade sig i floden, gjorde det inte för att ta livet av sig utan för att fullfölja det som hon hindrats som barn - att simma tvärs över Mississippi.
Hon gör det också i ilska över att hennes man inte bara glömt bort hennes födelsedag utan också deras bröllopsdag, som infaller på samma dag. Madeline tar sig över floden och det blir inte sista gången hon kastar sig i det bruna virvlande vattnet, men den sista gången hon lyckas ta sig över till andra stranden utan att bli hindrad och betraktad som självmordsbenägen.

Woodrow flätar ihop en flertal snoddar till en ibland något ojämn fläta, men med ett lyckat helhetsresultat. Cleos karaktär känns till en början ganska tråkig och en gnutta förutsägbar. Hon har flytt Kanada och jobbet på pappans hotell för att resa runt och försöker, ibland aningen förtvivlat, skriva dikter.
Hennes karaktär ger intrycket av en outsider som betraktar livet snarare än deltar i det, tills hon i sin jakt på Madeline måste bli aktiv och ta egna initiativ.
Madeline är gift med Johnny och hemmafru sedan tjugo års ålder.
Efter nitton års äktenskap är hon i uppror mot allt och alla, men framförallt mot sin mor, som hon håller på behörigt avstånd.
Johnny har till exempel aldrig träffat sin svärmor, vare sig före eller efter bröllopet. Det är inte lätt för Madelines omgivning att hänga med i hennes humörsvängningar och planer, de sista av något märklig karaktär.

Boken är dock en kärlekshistoria och en berättelse om försoning mellan generationer. Både Madeline och Cleo har konfliktfyllda relationer med sina föräldrar. Madelines far har övergivit sin familj och Cleos mor har övergivit sin. Det är en vacker, välskriven bok och Woodrow tar ut svängarna via tangenterna så att man måste hålla i sig och hålla koll för att hänga med.

Innehållsförteckning:
Simturer
Tiara
Donuts
Vodooprästinna
Berusning


Om författaren:
Marnie Woodrow är född i Kanada, 1969. Hon har tidigare gett ut två novellsamlingar och medverkar i en rad tidningar och tidskrifter.Hon bor och verkar i Toronto.

Andra böcker av författaren:
Det här är första gången Marnie Woodrow publiceras på svenska.

Övriga bokfakta:
"Mississippi" kom ut på Natur och Kultur i januari 2004. Originaltitel är "Spelling Mississippi" och översättningen till svenska är gjord av Ingela Bergdahl.

 


Carin Thärnström: 04-08-10


 
> maila crew@bulldozer.nu