[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Vem har snott mitt land?


Vem har snott mitt land? - Michael Moore


(Inbunden, Ordfront, 2004, 224 s.)

Michael Moore är tillbaka efter boken "Korkade vita män" och den Oscarsbelönade dokumentären "Bowling for Columbine". I sitt tacktal på Oscarsgalan i fjol beskyllde han George Bush för att vara en fiktiv president som dragit in landet i ett illegalt krig och fört amerikanerna bakom ljuset.
I "Vem har snott mitt land?" fortsätter han i samma spår och är precis lika arg som han brukar vara.

Bokomslag "Vem har snott mitt land?"De som har snott USA är naturligtvis den konservativa högern med cowboyen från Texas i spetsen och Michael Moore anser att något måste göras vid valet i höst. Bush måste bort och det till varje pris (till och med om man måste stödja de eviga förlorarna - demokraterna).

Bokens kapitel behandlar ganska olika ämnen men har ändå det gemensamma att Bush och den konservativa högern är farlig för USA och att folket egentligen inte vill ha dem vid makten. Det allra första kapitlet, "Sju frågor till George av Arabien", kan kanske ge ett litet smakprov på vad som komma skall i Michael Moores nästa dokumentär, "Fahrenheit 9/11".
Kapitlet handlar helt enkelt om familjen Bushs kopplingar till både den saudiska kungafamiljen och till familjen Bin Ladin.

De övriga kapitlen kritiserar olika delar av Bush-administrationens politik.
Ett kapitel ägnas åt alla lögner som spridits i samband med Irak-kriget, ett annat är kritiskt till de nya patriot-lagarna och ett tredje är kritiskt till skattesänkningarna för de rika och så vidare.
Det senare ger för övrigt upphov till den roliga situationen att Michael Moore själv är en av dem som fått tillbaka en stor summa pengar efter skattesänkningarna och han ber allmänheten om hjälp med förslag på hur han ska använda dem för att motverka Bush.

Som vanligt använder sig Michael Moore av mycket humor för att föra fram sitt budskap och kapitlen är skrivna på väldigt olika sätt och de flesta är riktigt roliga. Boken har dock några problem.
Humorn i kombination med att de källor som används ofta är tidningsartiklar man inte har någon aning om sanningshalten i gör att boken lätt kan avfärdas som struntprat om man inte håller med Michael Moore om hans värderingar.
Detta är naturligtvis ett problem då ett av bokens syften är att få så många som möjligt att rösta bort Bush i det kommande valet.
Detta syfte blir också lite problematiskt för oss som bor i exempelvis Sverige. Kapitlen om hur amerikanerna på bästa sätt ska kunna stödja demokratiska kandidater i valet känns inte lika angelägna för oss här.

Om man bortser från dessa punkter har man väldigt roligt när man läser boken. Man har roligt och man blir arg på hur ett land kan fungera som USA gör.
I alla fall om man delar Michael Moores syn från början som sagt var. Man kan dock inte sträckläsa boken, han skäller så mycket och är så arg så man får ta det i mindre portioner.

En lite rolig sak att notera är att alla de kandidater Michael Moore lyfter fram som vettiga av demokraterna försvann ganska tidigt i primärvalen i USA. Antagligen stör det honom inte så mycket dock eftersom han tycker att det viktigaste är att man röstar på den kandidat som har störst chans att slå Bush.

Innehållsförteckning:
Terrorister
Liberaler
Olja
Jag skulle faktiskt inte ha något emot att bli rik
Mmm…Whopper


Om författaren:
Michael Moore
Michael Moore
© Foto: Brian Stanton

Michael Moore är född och uppvuxen i industristaden Flint i Michigan, USA och har gjort sig känd som en vass och humoristisk häcklare av det amerikanska samhället.
Sitt genombrott som filmare fick han 1989 med dokumentären "Roger and me" där han försökte visa vad General Motors massiva nedläggningar betytt för hemstaden.
Han har gjort ett flertal filmer, mest dokumentärer men även spelfilmen "Canadian Bacon", och två TV-serier.
2003 fick han en dokumentärfilms-Oscar för "Bowling for Columbine" som handlar om skolskjutningar och USA:s dubbelmoral till våld och vapen.

Andra böcker av författaren:
På svenska:
Korkade vita män 2003
På engelska:
Adventures in a TV Nation 1998
Downsize This! 1996

Urval av Moores filmer/Tv-serier:
Bowling for Columbine 2002 - dokumentär
The awful truth 1999 ( i Sverige "Michael Moores USA" 2003) - TV
TV Nation 1994-95 - TV
Canadian Bacon 1994 - spelfilm
Roger & Me 1989 - dokumentär

Övriga bokfakta:
"Vem har snott mitt land?" kom ut på Ordfront i februari 2004.
Översättningen till svenska är gjord av Stefan Lindgren och bokens orignaltitel är
"Dude, where's my country?".

 


Axel Roos : 04-03-16


 
> maila crew@bulldozer.nu