[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Mmm...Malins mat


Mmm...Malins mat - Malin Söderström

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2004, 176 s.)

Sen Malin lagade mat i TV4:s "Nyhetsmorgon" har hon varit lite av en favorit. Långt före skånska Tina, den nakne britten Jamie Oliver och hans landsmaninna - den magra men gräddfrossande Nigella.
Inte i klass med Floyd förstås, men en klar kockidol (om man nu kan ha såna).
Men när Malin nu skall samla sina favoritrecept i en kokbok med den mer än lovligt töntiga titeln "Mmm...Malins mat" blir det en omaka blandning mellan högt och lågt, utan egentligen struktur.


Bokomslag "Mmm...Malins mat"Jag skall erkänna direkt att jag har lite svårt för den här typen av kokböcker.
Jag tycker om temakokböcker eller grundkokböcker eller möjligen snobbiga specialkokböcker. Till och med skrytiga snyggkokböcker med flashiga bilder, men som man redan på förhand vet att man aldrig kommer att orka laga nåt ur, kan gå an.
Men när den enda sammanhållande länken i en kokbok är att det är en viss person som samlat ihop recepten blir jag mest förbryllad. Vad är den röda tråden? Varför behöver jag den här kokboken?

Här känns det dessutom som "allt" Malin nånsin lagat i sitt liv skall samlas ihop och rymmas i den här kokboken.
I nio kapitel, pedagogisk indelade i olika färger, avverkas:
Kött med lamm, gris, nöt & kalvrätter, Fågel & Vilt, Fisk & Skaldjur, Grönsaker, Ris, Gryn & Pasta, Soppor, Lite av varje och Ett sött slut.

Recepten beskrivs som "enkla och lättlagade" och "en grundkokbok som kan följa dig genom livet", men i mitt tycke verkar det mesta vara tillkrånglad husmanskost á la halvlyxigt restaurangkök.
Som en kokbok för att hitta ny inspiration och nya rätter att göra på vanliga (och ibland mer ovanliga) råvaror funkar den säkerligen bättre.
Jag kan ändå tycka att den spretar lite väl mycket mellan högt och lågt.
Behöver man verkligen veta hur man kokar ett ägg perfekt eller gör sin egen müsli i samma kokbok som man skall laga pocherade bergtungafiléer med vitvinsås eller kanin med dinkel och rotfruktsfräs.
Det är kanelbullar, inlagda rödbetor och pepparrotskött å det ena och limemarinerade pilgrimsmusslor, kalvcarpaccio med tapenade och parmesanost å det andra. Hela kokboken skulle kunna vara ett enda "lite av varje"-kapitel.

Dessutom vore det roligt att se mer av Malin i kokboken om det nu ändå är hon som gjort urvalet. Varför har hon valt just de här recepten, hur ser hon på sitt yrke och kanske lite personliga kommentarer runt de enskilda recepten eller anekdoter från kocklivet. Det hade givit ett mervärde och nånting som band samman kokboken lite mer.

Innehållsförteckning:
Ganska mycket lite av varje
Ganska lite Malin


Om författarna:
Malin Söderström
har bidragit med recepten i kokboken. Hon har bland annat varit morgonkock i TV4, medlem i svenska kocklandslaget och driver restaurang på Moderna Museet i Stockholm
Fabian Björnstjerna
har fotograferat
Kerstin Lindblad
har skrivit texterna

Övriga bokfakta:
"Mmm...Malins mat" gavs ut på ICA Bokförlag i augusti 2004.


Recept ur boken

KÖTTFÄRSSÅS AV ÄLG MED BLANDSVAMP
4 portioner

Ingredienser:

500 gram älgfärs (nötfärs går också bra, men då förlorar man viltsmaken)
500 gram blandsvamp
2 msk olja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 enbär
1 tsk rosmarin
2 lagerblad
2 dl svampbuljong
2 dl grädde
salt
peppar

Serveras med:
300 gram tagliatelle

Gör så här:
* Finhacka vitlök och lök. Krossa enbären.
* Putsa och dela svampen och lägg den i en stekpanna, låt puttra tills alla vätska kokat in. Salta och peppra.
* Lägg ner färsen och låt den bryna, vänd ner löken och kryddorna och låt allt fräsa tillsammans tills det får färg.
* Slå på buljong och låt den koka in innan du häller på grädden och låter den koka in lite. Smaka av med salt och peppar.
* Koka pastan i salt vatten med en skvätt olivolja i, häll av vattnet och lägga upp pastan i djupa tallrikar. Servera med köttfärssåsen över.

ANANASGASPACHO
4 portioner

Ingredienser:
3 dl grönsaksjuice
3 dl osötad ananasjuice
3 dl morotsjuice
½ gurka
½ ananas
1 gul paprika
½ rödlök
1 selleristjälk
1 msk färska korianderblad, hackade
1 krm spiskummin
1 krm korianderfrön
1 vitlöksklyfta
1 krm chilipulver
1 ½ tsk tabasco

Gör så här:
* Blanda grönsaksjuice, ananasjuice och morotsjuice i en stor tillbringare.
* Skala gurkan, dela den på längden och gröp ur kärnhuset
* Skär ananas och alla grönsaker i små tärningar
* Blanda ner ananas- och grönsakstärningarna i tomat/ananas-blandningen-
* Hacka korianderbladen, stöt korianderfröna fint och smaksätt med kyrddorna.
* Låt soppan stå kallt i minst 2 timmar så att smakerna hinner mogna.
* Servera soppan väl kyld i glas eller i sopptallrikar.

CHOKLADKAKA
12 bitar

Ingredienser:

4 dl florsocker
250 gram smör
250 gram mörk choklad (hög kakaohalt, 68%)
2 dl vetemjöl
4 äggulor
4 äggvitor
2 cl apelsinlikör
1 msk rivet apelsinskal

(1 ringform ca 24 centimeter i diameter)

Gör så här:
* Ställ en vid kastrull med vatten till vattenbadet på spisen.
* Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke
* Sikta florsockret över smöret och grovhacka chokladen och lägg över. Ställ bunken i vattenbadet och låt det smälta. Rör ihop allt till en smet.
* Rör ihop gulorna och blanda med lite chokladsmet innan de rörs ner i chokladen.
* Sikta ner mjölet i chokladsmeten
* Sköj apelsinen och riv skalet
* Sätt ungen på 175 grader.
* Vispa äggvitorna till styv maräng. Blanda ner marängsmet, apelsinlikör och apelsinskal i chokladmassan.
* Slå smeten i smörad och mjölad form
* Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 18 minuter.
* Kakan skall inte ha stelnat i mitten, den ska vara mer eller mindre flytande men kanterna skall vara gräddade.
* Låt kakan stå en dag innan den skall ätas.


 


Mia Gustavsson : 04-11-27


 
> maila crew@bulldozer.nu