[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Mödrar emellan


Mödrar emellan - Sindiwe Magona


(Inbunden, Natur & Kultur, 2002, 230 s.)

Onsdagen den 25 augusti 1993 mördas en ung vit kvinna av ett gäng svarta unga män i kåkstaden Guguletu utanför Kapstaden.
Ett dåd som får stor uppmärksamhet världen över eftersom offret är en amerikansk studentska som aktivt kämpat mot apartheid och som deltagit som volontärarbetare för att hjälpa till inför det första demokratiska valet i Sydafrika.

Bokomslag "Mödrar emellan"Fyra män blir dömda för mordet, men särskilt en utpekas som skyldig.
Kring denna autentiska händelse har författarinnan Sindiwe Magona skapat en fiktiv berättelse utformat som ett brev från mördarens mamma till offrets mamma.

Mördarens mamma, Mandisa, försöker både förklara och förstå hur hennes son Mxolisi kunnat drivas till ett så meningslöst dåd. Hennes ilska riktar sig inte bara emot honom, utan även mot offret som så tanklöst utsatt sig för fara genom att som vit bege sig till en svart kåkstad där upplopp, bilbränningar och mord hör till vardagen. Hon försöker också förklara grunden till ett kollektivt hat så starkt att varje vit person som är på fel plats vid fel tillfälle kan få sona för flera hundra år av förtryck.

Berättelsen utspelas på flera olika tidsplan.
Dels handlar den om Amy Biehls sista dag i livet som slutar med att hon blir stenad, slagen och huggen till döds på en gata i Guguletu och hur denna händelse förändrar Mandisas och hennes familjs tillvaro.
Dels handlar den om Mandisas liv och hennes förhållande till sin förstfödde son, Mxolisi. Resultatet av en önskad tonårsgraviditet och orsak till bitterhet, olycka och försakelser i hennes liv.
Hon går bakåt i tiden och lyckas genom sitt eget bittra levnadsöde också skildra landets historia som kantats av övergrepp och utnyttjande av den infödda befolkningen, främst från boernas sida.
Hon skildrar barndomens stora trauma när apartheidlagarna på 60-talet ledde till att hennes familj bland hundratusentals andra tvångsförflyttades från sina byar för att bo i särskilda kåkstäder för svarta. Trygghet, gemenskap och det sociala skyddsnätet byttes mot kala betonghus och främmande ansikten. Medan de svarta kvinnorna slavar från tidig morgon till sena kväll som hushållerskor till den vita överklassen skapar sig deras barn egna normer hemma i kåkstaden. Tankar om uppror och samhällsomstörtning genom våld gror bland de kringdrivande ungdomsgängen.

Förtryck och försakelse går som en röd tråd genom hela berättelsen, både när det gäller de svarta som folkgrupp och när det gäller Mandisa själv.
Bokens budskap är förstås att på ett plan är Mxolisi ett offer lika mycket som den mördade Amy, men de brott som han och hans folk utsatts för kommer inget straff att utdömmas för.

Trots att boken är både intressant och stundtals mycket gripande känner jag att det omständiga berättandet och sättet att använda språket fjärmar mig från budskapet. Det frekventa användandet av ord och uttryck på xhosa (ett bantuspråk) ger visserligen färg och karaktär åt berättelsen men blir i längden irriterande. Särskilt eftersom de ofta inte översätts.

Jag kommer också på mig själv med att hela tiden undra hur mycket konstnärliga friheter författarinnan tagit sig med berättelsen. I en intervju med Sindiwe Magona läser jag att idén till boken föddes när hon insåg att mamman till en av de pojkar som mördade Amy Biehl var en barndomsvän till henne. Eftersom de hade en likartad uppväxt levde hon sig in i hennes tankar och känslor när hon skrev boken.
Jag undrar förstås också vad Amy Biehls efterlevande månne tycka om en bok som i princip säger att en vit flickas död inte är något jämfört med det svarta folkets lidande.
Å andra sidan gav de 1998 sitt samtycke till att deras dotters mördare gavs amnesti innan de avtjänat ens en tredjedel av det artonåriga fängelsestraff de dömts till. Frigivningen var en del av den sydafrikanska sanningskommissionens arbete för att läka nationen genom att göra upp med politiska brott och övergrepp begågna under apartheid-tiden.

Boken "Mödrar emellan" handlar i princip egentligen inte om Amy Biehl och bilden av henne är mycket skissartad. Brevets mottagare, hennes mor, finns inte som annat än en tänkt abstrakt mottagare av Mandisas livsbikt.
I mitt tycke flyttas fokus allt för långt från den händelse som boken bygger på, den är bara som en punkt historien löper ifrån.
Den del som är blodfylld, gripande och intressant är den om Mandisas barndom, uppväxt och liv som ensamstående mamma i en av Kapstadens kåkstäder.
En skildring som uppbär en stor äkthet då den förmodligen lika mycket är en historia om Sindiwe Magonas eget liv. Kanske borde Amy Biehl och hennes mor helt ha lämnats utanför denna historia.

Innehållsförteckning:
Kåkstäder
Förtryck
Vrede
Uppgivenhet
Stridsropet "En bosättare, en kula"
Xhosa


Om författaren:
Sindiwe Magona
Sindiwe Magona

Sindiwe Magona är född 1943 i Transkei i Sydafrika och växte upp i en av Kapstadens kåkstäder.
Som fattig 23-årig tvåbarnsmor, med en tredje bebis i magen, blev hon övergiven av sin man.
Hon kämpade sig till en utbildning och lyckades via korrespondens ta en examen i historia och psykologi vid universitet i Pretoria innan hon senare tog sig till USA för en mastersexamen vid Columbiauniversitetet. I dag bor hon i New York och jobbar på FN.

Andra böcker av författaren:
"Mödrar emellan" är den enda av Sindiwe Magonas böcker som översatts till svenska hittills, på engelska har hon givit ut ytterligare fyra:
Living, loving and laying awake at night 1991 (novellsamling)
To my children's children 1991 (självbiografi)
Forced to grow 1992 (självbiografi)
Push-Push! And other stories 1996 (novellsamling)

Övriga bokfakta:
"Mödrar emellan" gavs ut på Natur & Kultur i september 2002.
Den svenska översättningen är gjord av Ulla Danielsson.

 

 

 

 


Mia Gustavsson : 03-02-22


 
> maila crew@bulldozer.nu