[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Min mosters migrän


Min mosters migrän - Hanne Vibeke Holst
...eller hur jag blev kvinna

(Inbunden, Albert Bonniers förlag , 2002, 415 s.)

Hanne Vibeke Holst är för den svenska publiken mest känd för sin trilogi om Therese. En kvinna runt 30 år som i tre böcker bejakar yrkeskarriär, träffar drömmannen, blir med barn. Och slutligen hittar "honom" även om den innersta jakten, den efter den förlorade fadern, inte lyckas.
I Danmark är hon även känd som journalist och debattör med en hel knippe böcker bakom sig.

Bokomslag "Min mosters migrän"Hanne Vibeke skulle skriva en bok om kvinnornas utveckling under hundra år i samband med millennieskiftet 2000. Det som från början skulle bli en orgie i statistik och offentliga utredningar blir en mycket personlig berättelse som sprider sig över tre generationer.
Hanne Vibeke själv och hennes systrar, hennes mamma och hennes mormor.
Tre generationers kvinnor som på sitt sätt symboliserar kvinnans rättigheter och möjligheter under 1900-talet. Framför allt är den mycket öppenhjärtlig och analyserande vad gäller hennes egna val och utveckling till kvinna.
Simone de Beauvoir finns som ständig följeslagare och citeras, liksom Virginia Woolf. Hanne Vibeke Holst har ett drivet språk (de journalistiska dragen finns där) och genom sina tvivel så sipprar en ändå en målmedvetenhet fram.
Det ska gå, det går!

Feminister var något som både hennes mor och far skrattade åt när de började synas och höras i början på 70-talet. För en feminist var ju både ful och manshatare. Ganska snart så slutade Hanne Vibekes mor att skratta och istället ta itu med den verklighet som stod framför henne, att göra det som inte mannen klarade av, försörja familjen. En målmedvetenhet som gör henne till framgångsrik yrkeskvinna. Båda föräldrarna var skribenter, men där pappa hade eget rum satt mamma och skrev vid matsalsbordet, alltid tillgänglig för sina barn.
"Ett eget rum"* för den kvinnliga skribenten fanns inte ens på 60-talet.

I en undersökning som jag läste för en massa herrans års sedan tillfrågades ett antal amerikaner av båda könen vad som var manligt.
Svaret från båda könen var att kunna försörja sin familj.
I verkligheten så är de allra flesta familjer beroende av två inkomster eller så är det kvinnan som ensam tar hand om försörjningen (också enligt den amerikanska undersökningen). Så det som både män och kvinnor betraktar som manlighet existerar endast i väldigt liten skala.
Gör det männen mer omanliga eller kvinnorna mer manliga?

Hanne Vibeke växte upp under det progressiva sjuttiotalet, blev yrkesarbetande under det glamorösa åttiotalet. När boken slutförs är hon 40 år gammal och betraktar livet med tillförsikt och blickar in i framtiden.
När hennes mormor var 40 år ansåg hon att livet var förbipasserat.

Lika mycket som detta är en bok om och för kvinnor så genomsyras den av Hanne Vibeke Holst brist på kontakt med sin far.
Han var Fadern som man såg upp till, var rädd för men som aldrig fanns till hands. Hon skriver att pappan lyckligtvis fick cancer på äldre dar, vilket gjorde det möjligt för far och döttrar att mötas igen om så vid en sjuksäng.
Hennes tes är att pappans relation till den vuxna dottern börjar vid skötbordet. Har man haft en god kontakt genom uppväxten så finns den kvar, men att försöka skapa något som ligger lika löst som sand är nästan dömt att misslyckas.

Det är en både allvarlig och rolig bok, skrämmande också.
För vad har egentligen hänt med utvecklingen under 1900-talet?
Och har kvinnor (och män) tagit det till sig?
Bokens diskussion om feminism är intressant och visar på vilket fruktansvärt otäckt ord det är fortfarande, för både män och kvinnor.
Det är också en nödvändig bok för ju mer man lär sig om någonting desto mindre skrämmande blir det och aspekten okänd och därmed märklig försvinner.

Innehållsförteckning:
Humor
Kvinnohistoria
Ilska
Saknad
Saklighet
Hopp


* Två av de böcker som Hanne Vibeke Holst citerar från är Simone de Beauvoirs "Det andra könet" och Virginia Woolfs "Ett eget rum"Hanne Vibeke Holst
Hanne Vibeke Holst
© Foto: Morten Holtum Nielsen

Om författaren:
Hanne Vibeke Holst är född i Lökken men numera bosatt i Köpenhamn. Hon är journalist, debattör och författare.
I hennes litterära produktion ingår så väl barnböcker, debattböcker, dramatik som filmmanus.

Andra böcker av författaren:
Översatt till svenska finns hennes romantrilogi om journalisten Therese Skårup
Thereses tillstånd 2000
Det verkliga livet 2000
En lycklig kvinna 2001

Övriga bokfakta:
"Min mosters migrän" i inbunden version gavs ut på Albert Bonniers förlag i mars 2002. I pocket kom den i december.
Översättningen till svenska är gjord av Marianne Mattsson.
Carin Thärnström : 02-10-18


 
> maila crew@bulldozer.nu