[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Mustafas kiosk


Mustafas kiosk - Jakob Martin Strid

Och andra rim för barn

(Inbunden, Kabusa böcker, 2002, 39 s.)

När jag fick boken "Mustafas kiosk" i min hand kände jag direkt att jag inte skulle klara att recensera den på egen hand.
Visst kan jag göra en vuxen bedömning av boken, men knappast göra den full rättvisa ur ett barns perspektiv.
Dessutom kan jag inte påminna mig att jag själv var så svag för ramsor i den tidiga barndomen, men det kan också vara så att jag glömt just det.

Bokomslag "Mustafas kiosk"Boken är riktad mot barn i förskoleåldern och just den åldersgruppen är än så länge en bristgrupp i min bekantskapskrets.
Det kommer dock att ändras radikalt de närmaste åren. Jag tog en chans och hoppades att mina systersöner skulle vara tillräckligt mogna för att ta till sig ramsorna och bilderna utan att få hemska men för livet. Det sistnämnda vet jag inte ännu men de verkade hantera lyssnandet bra.
En nästan-fyraåring och en femåring lyssnade sig igenom mosters läsning, två gånger faktiskt och fick berätta för moster vilka texter de gillade.

En klar favorit var den om "Handlare Grön", som köpte två pistoler och sköt sönder det mesta i sin omgivning innan han fick jobb som osthålstillverkare. "I havets djup" var också lite spännande, kanske mest för att dagen hade tillbringats på Universeum med alla dess akvarier.
Ramsan "Tänk om jag hade en grävmaskin" fick nästan-fyraåringen att bli fullkomligt lyrisk och hejdlöst kasta sig ut i en egen berättelse om grävmaskiner. På det stora hela så uppskattades de burleska och vilda historierna om allt från stenåldersfotboll till Mustafa som hade ett svärd (egentligen en sabel, men den nyansen gick inte riktigt fram) på disken.
Undantaget var "Fåglar, fåglar" vars gråsvarta bilder gjorde att jag inte ens fick läsa texten för femåringen, utan han vände genast blad. Det är också den historia som avviker från de övriga i boken, både genom sina gråsvarta bilder och även textmässigt. Den är varken lättsam, burlesk eller har en avslutande knorr utan en mer allvarlig nästan ödesmättad grundton.

Att översätta ramsor och rim måste vara ett otacksamt jobb och nog haltar raderna en aning. Det är dock av underordnad betydelse eftersom texterna funkar ändå, tillsammans med de underfundiga bilderna.
"Mustafas kiosk" är en vildsint bok som kräver en gnutta nerver av korrekta föräldrar men som är som gjord för mostrar och morbröder (för allan del, fastrar och farbröder också) som gärna ska stå för både en gnutta kaos och regelbrytningar.
Titeln "Mustafas kiosk" i kombination med att boken är av dansk ursprung känns aningen uppkäftig och glädjande.
Danskarna har ju det senaste året ganska högljutt diskuterat det som den stillsamme svensken bara tänker (i alla fall enligt Dansk folkepartis Pia Kjaersgaard) om invandring och man kan ju bara hoppas att just de tankegångarna om interneringsläger o s v stannar på andra sidan bron och att glöden falnar till aska.
Lyckligtvis finns det danskar som Jakob Martin Strid som vågar skämta om både skalliga vita män och skäggiga mörkhyade.
Boken är rolig att läsa även för den vuxne och innan de små systersönerna utsattes för högläsningen så fick deras far sätta händerna i den och han fastnade framför allt för ramsan "Mina strumpor" och konstaterade att det var nästan-fyraåringen upp i dagen.

Mina strumpor gör fräcka grejer
så snart jag tar dem på
plötsligt mitt under lektionen
börjar de att gå
De sparkar Herr Snusk i rumpan
och hoppar i Mattssons dill
men när jag sen tar av dem
blir de snälla och ligger still

Innehållsförteckning:
Snor
Skitdjur
Gastar och troll
Bankrånare
Sjörövare


Om författaren:
Jakob Martin Strid är dansk och född 1972.
Han är mest känd i hemlandet som vänsterradikal serietecknare i tidningen Politiken, men har förutom seriealbum givit ut några barnböcker.
2001 fick han det danska Dan Turèll-priset.

Böcker på danska av författaren:
Vi hader alting!! 1997
Rejsen till jorden 1999
Jorden går under i år 2000 1999
Strid 2000
Dimitri 99 mm 2001
Den store strid 2001
Den skaldede man 2002
Strids vaerste!!! 2002

Övriga bokfakta:
"Mustafas kiosk" gavs ut på Kabusa i augusti 2002.
Översättningen till svenska är gjord av Jörgen Lind.

 
Carin Thärnström : 03-01-24


 
> maila crew@bulldozer.nu