[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Nåd


Nåd - Linn Ullman


(Inbunden, Norstedts, 2003, 152 s)

Linn Ullmans nya bok "Nåd" har nyligen landat på bokhandelsdiskarna, men jag läste den faktiskt redan för ett år sedan när den kom ut som ett specialnummer av Göteborg Film Festivals tidning "Filmkonst".
Omslaget är lite glassigare i Norstedts version, men innehållet verkar vara det samma.

Bokomslag "Nåd"Huvudpersonen i romanen "Nåd", Johan Sletten, är en ganska futtig person.
Han är en 69-årig pensionerad kulturjournalist med ett halvmisslyckat yrkesliv bakom om sig, som slutade med att han fick kicken från sin tidning efter att ha plagierat en bokrecension.
Han har dålig kontakt med sitt enda barn, en vuxen son ur det första äktenskapet. Han är omgift med en sjutton år yngre kvinna, Mai, som han både beundrar och skräms av.
Förutom kärleken till hustrun framstår han som obehagligt känslolös, som någon som kallt registrerar egna och andras handlingar utan särskilt mycket inlevelse.

Det som får läsaren att ändå hysa ett visst medlidande med Sletten är att vi redan i bokens första kapitel får veta att han lider av dödlig cancer och bara har en kort tid kvar att leva.
Johan Sletten fortsätter dock att vara en inskränkt person trots att döden flåsar honom i nacken. Han verkar egentligen inte hysa några större självförebråelser inför de misstag han begått mot nära och kära under sitt liv.

Hans största och enda problem tycks vara själva den fysiska processen kring döendet. Han är livrädd för att tappa masken, förlora kontrollen och att dö på ett ovärdigt sätt. Han äcklas helt enkelt av kroppens sönderfall.
Detta bottnar till viss del i hans fars plågsamt skamliga dödskamp och hans mors avståndstagande från fadern under denna process.
Slettens sätt att bemästra sin skräck inför döendet och förvissa sig om att inte hamna i faderns situation är att övertala den motvilliga Mai att lova att ge honom dödshjälp "när det blir nödvändigt".
Förvånande nog finner han en stor sorg i att hon till sist går honom till mötes i hans önskan. Att hennes hopp inte räcker längre än hans. Medan hon alltmer accepterar hans förestånde död blir hans halvt likgiltiga förhållningssätt till livet en rasande kamp för att hänga kvar.

Jag uppfattar inte boken som ett politiskt inlägg i frågan om aktiv dödshjälp, utan snarare en sorglig berättelse om människors ofullkomlighet och avståndstagande från svaghet.

"Nåd" är en skickligt berättad historia, med ett sparsmakat persongalleri, som med små medel lyckas förmedla väldigt mycket.
Det allvarliga temat hindrar inte berättelsen från att innehålla ett slags torr och absurd humor som gör att den i all sin plågsamhet inte bara blir uthärdlig utan också ibland riktigt roande läsning.

Innehållsförteckning:
En böld
En förlorad son
En plagierad text
En dödsbädd
Ett löfte


Linn Ullman
Linn Ullman
© Foto: Per Heimly

Om författaren:
Linn Ullmann är född 1966 och bor i Oslo.
Innan hon gav sig in på författarbanan var hon kanske mest känd i Sverige som dotter till Liv Ullman och Ingmar Bergman. I hemlandet Norge har hon sedan länge en karriär som journalist och kulturkritiker.
Den skönlitterära debuten "Innan du somnar" har översatts till trettio språk och fick i Sverige TCO:s litteraturpris.

Andra böcker av författaren:
Men jeg bor her ennå (antologi över norsk samtidslitteratur) 1997
Innan du somnar 1999
När jag är hos dig 2002

Övriga bokfakta:
"Nåd" kom ut som Filmkonst nr 79 2002 och sen som inbunden bok på Norstedts förlag i mars 2003.
Översättningen till svenska är gjord av Åsa Lantz

 

 


Mia Gustavsson : 03-04-04


 
> maila crew@bulldozer.nu