[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Naiv.Super


Naiv. Super - Erlend Loe

(Pocket, Månpocket, 1998, 225 s.)

"Naiv. Super" är ingen ny bok utan kom ut redan 1996.
Det är dock en bok som är lika aktuell, och läsvärd, än.


Bokomslag "Naiv.Super"En man i 25-årsåldern hamnar mitt i ett slags livskris som till synes utlöses när han förlorar en krocketmatch mot sin bror.
Egentligen handlar det om att han förlorat känslan för vad som är viktigt i livet.
Abrupt säljer han alla sina prylar, hoppar av studierna och bosätter sig i sin bortresta brors lägenhet för att fundera på livets mening.
Medan han försöker komma på det
- cyklar han omkring
- kastar han en liten röd boll mot en vägg
- faxar han till sin kompis Kim som är meteorolog på nån avlägsen plats
- bultar han på en bultbräda som han köpt i en leksaksaffär
- läser han en bok om tid som skrämmer honom halvt från vettet.
- hänger han med grannen Börre, 5 år
- skriver han listor över saker han tyckte om att göra när han var liten, listor om saker han kan, listor på personer han beundrar, listor på saker han har och inte har, listor på allt möjligt

Att välja ett enda parti ur boken som kan beskriva hur komplex, rolig och klurig den är blir svårt, men detta är ganska typisk Erland Loe-stil:

"Av en eller annan orsak misstänker jag att jag vet för mycket om saker det är idiotiskt att vet mycket om. Jag vet otroligt mycket. Det här är det jag vet mycket om.
-Film, litteratur, media, politik, kändisar, konst, reklam, aerodynamik, informationssamhället, Roland Barthes, datorer, historia, språk, musik, supermodeller, Sahara.
Och när jag säger att jag vet mycket, så menar jag mycket. Jag kan namn, årtal. Hundratals av dem. Jag vet vem som var först på Mount Everest. Jag vet vem som står för regin i de mest idiotiska amerikanska TV-serier. Jag känner till en undersökning som visar att 1957, ett år efter det att Brigitte Bardot spelade i filmen "Et Dieu créa la femme", handlade 47% av alla franska samtal om Bardot. Jag vet att när luften träffar en flygplansvinge, så skapas det ett undertryck på undersidan av vingen som gör att flygplan kan flyga. Jag vet vad Aristoteles ansåg. Jag vet vad andra filosofer har ansett om Aristoteles. Jag vet vad Claudia Schiffer tjänar. Jag vet att tiden går lite långsammare på solen.
Jag vet hur länge Christo och Jean-Claude arbetade för att få tillstånd att packa in rksdagshuset i Berlin. Jag vet receptet på Coca-Cola. Jag vet otroligt mycket.
Jag är inte ensam om att veta all de här sakerna. Många vet mer än jag. Det är lyckligtvis inte mitt problem. Mitt problem är vad jag ska använda det till. Vad ska jag göra med det? Det är förvirrande. Jag kunde förstås vara med i Jeopardy och vinna en resa till Grekland för två. Men jag har ingen tjej. Jag skulle vara tvungen att resa ensam. Och vad har jag i Grekland att göra? Det finns ingen orsak att tro att jag skulle känna mig bättre där."

Erlend Loe har ett lättflytande och, precis som romanens huvudperson, naivt uttryckssätt.
Men vid en närmare eftertanke är det en bok om djupt filosofiska och existentiella frågor.
De naiva stilen är både roande och oerhört träffsäker.
Det refereras till reklam, TV-program, kändisar och företeelser som man känner igen sig i.
Boken är mångbottnad och kan förutom sitt underhållaningsvärde även sägas spegla nutidsmänniskans förvirring inför ett liv med till synes oöverskådliga valmöjligheter.
Ett slags "Catcher in the Rye" för 2000-talet med ett lätt stänk av Douglas Coupland.
Klart läsvärd.


Innehållsförteckning:
Existentiell ångest
Listor om allt mellan himmel och jord
Leksaker
Grubblerier
New York-resa
En dålig vän & en bra
En bror som inte riktigt förstår
En tjej som heter Lise
En bok om tid av professor Paul DaviesErlend Loe
Erlend Loe
© Alfabeta Förlag

Om författaren:
Den norske författaren Erlend Loe är 32 år och född i Trondheim. Han fick sitt stora genombrott i hemlandet 1996 med sin andra bok "Naiv. Super".
Den har översatts till flera språk och sålts i stora upplagor både i Norge och utomlands.
Loe har läst litteratur- & filmvetenskap på universitetet, frilansat som journalist och reklam-man, jobbat på psyksjukhus och som lärare, skrivit manus till en balett, översatt judisk poesi och förmodligen även mycket annat.
Denna mångsysslare har fått flera litteraturpriser i Norge. Bland annat Cappelenpriset 1997, norska bokhandlarnas pris för romanen "L" och kritkerpriset för "Kurt, quo vadis?" som bästa barn- och ungdomsbok 1998.

Andra böcker av författaren:
Tatt av kvinnen 1993
Kurt, quo vadis? 1998 (barnbok)
L 1999
Fakta om Finland 2001

Övriga bokfakta:
"Naiv Super" gavs ut i inbunden version på Albert Bonniers förlag i april 1998 och kom första gången i Månpocket 2001.
Den svenska översättningen är gjord av Lars Nygren.

Mia Gustavsson : 01-08-26


 
> maila crew@bulldozer.nu