[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Nattens grymma stjärnor


Nattens grymma stjärnor - Kjell Eriksson

(Inbunden, Ordfront, 2004, 372 s.)

"Nattens grymma stjärnor" är Kjell Erikssons sjätte bok med uppsalapolisen Ann Lindell som hjältinna.
Han skriver berättelser med människan i fokus, där vi möter karaktärerna i vardagen, mitt upp i karriären och när tillvaron är som mest förtvivlad.
I denna bok möter vi växelvis två olika kvinnokaraktärer vars slutliga möte inte bara skakar om dem utan också deras omgivning.


Bokomslag "Nattens grymma stjärnor"De två huvudpersonerna Laura och Ann är trots vissa likheter varandras motpoler.
Laura är döpt efter Laura som dyrkades av Petrarca, faderns älsklingspoet och den man som fadern har ägnat hela sin universitetskarriär åt.
Den moderna Laura lever med sin far i en gammal villa i Uppsala och är en skicklig analytiker i affärsvärlden. Under berättelsens gång så rämnar fasaden hos Laura och allt mer gömda känslor kommer upp till ytan och yttrar sig som ett tilltagande raseri och en besatthet.
Hennes ibland märkligt vettlösa tilltag blir en katalysator för en av hennes manliga kollegor. En osäker man, vars tillvaro styrs av kärleksbrist och en livslögn.
En man som bränner sig i Lauras inferno.

Ann är polis, kriminalinspektör, i Uppsala, och har en knackig relation med sina föräldrar och ett knackigt kärleksliv, precis som Laura. I övrigt så har hon en väl fungerande karriär inom polisen och en god relation till de flesta av sina kollegor. Hon lever ett stillsamt liv med sin son och umgänget med kollegorna har tagit över mycket av den sociala funktionen.
En ny kollega tar dock nya djärva grepp och bjuder ut henne. Ett tilltag inte helt utan komplikationer och inte helt utan kommentarer från de övriga kollegorna.

Laura anmäler att hennes far är försvunnen och samtidigt så får Uppsalapolisen ta itu med liket av pensionerad småbonde utanför Uppsala. Mordet förbryllar polisen, för motivet saknas eller är mycket väl dolt, och inga vittnen finns till hands. Ännu mer förbryllade blir de när mordet på ytterligare en pensionerad småbonde upptäcks. Ett liknande tillvägagångssätt uppdagas, men för övrigt så hittar de inga kopplingar mellan de två fallen.

Ann har en tendens att gå sina egna vägar och under utredningens gång börjar hon fundera. Ett fotografi som hon hittar av en slump för henne in på ett nytt spår och ger henne ny information som hon inte delar med sig av till kollegorna.
Ett beslut som visar sig vara ödesdigert och skapar panik hos poliskollegorna och försätter Ann i en mycket obehaglig situation.

Kjell Eriksson har åstadkommit en eftertänksam bok.
Den är skriven i ett sådant tempo att även om man läser den hyfsat snabbt så känns det som om takten är betydligt stillsammare.
Endast kapitlen om Laura höjer pulsen en aning. Jag har ett svagt minne av att ha läst en av hans tidigare böcker, utan att bli speciellt förtjust, men jag ska nog justera mig lite och överväga att läsa hans tidigare produktion.
"Nattens grymma stjärnor" är oerhört välskriven och med en spänningsnivå som engagerar. Det är helt enkelt en mycket bra svensk deckare.

Innehållsförteckning:
Mycket stark kärlek
Mycket starkt hat
Slumpen
Veliga människor
Bokbål


Om författaren:
Kjell Eriksson
Kjell Eriksson
© Foto: Anna Nilsson
Kjell Eriksson är författare och trädgårdsmästare och bor i Uppsala. Alla hans fem tidigare böcker om kriminalinspektör Ann Lindell och hennes kollegor i Uppsala har nomnierats till "Årets bästa deckare" av Svenska deckarakademin. 2002 vann han priset för "Prinsessan av Burundi". Han fick också akademins debutantpris för den första boken i serien - "Den upplysta stigen".

Andra böcker av författaren:
Knäppgöken 1993
Frihetsgrisen 1995
Efter statarna en ny tid 1995
Den upplysta stigen 1999
Jorden må rämna 2000
Stenkistan 2001
Prinsessan av Burundi 2002
Nattskärran 2003

Övriga bokfakta:
"Nattens grymma stjärnor" kom ut på Ordfronts förlag i september 2004. Det är den sjätte deckaren med kriminalinspektören Ann Lindell i huvudrollen.

 


Carin Thärnström : 04-10-14


 
> maila crew@bulldozer.nu