[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Nattskärran


Nattskärran - Kjell Eriksson


(Inbunden, Ordfront, 2003, 360 s.)

Handlingen i Kjell Erikssons femte deckare "Nattskärran" rör sig kring rasistisk gruppmentalitet, och tankar om hur det är att leva som invandrare i dagens Sverige. Det är också de teman som kantar utredningen av det mord som i bokens början sker i en bokhandel i Uppsala. Mordet begås samma natt som vartenda skyltfönster utmed Drottninggatan krossas och en ny våg av främlingsfientlighet får sin grogrund i staden.

Bokomslag "Nattskärran"Kjell Erikssons
femte bok om kriminalaren Ann Lindell fokuserar mindre än någonsin på huvudpersonen och hennes känsloliv. Istället får vi följa med in i huvudet på femtonårige Ali, nasseledaren Ulf och en förvirrad individ i stånd att mörda de som råkar komma i vägen för en dröm.

Jag upptäckte Kjell Eriksson i samband med att den andra romanen om Ann Lindell "Jorden må rämna", gavs ut i pocket. Köpte snabbt på mig även den första, "Den upplysta stigen" och har sedan fortsatt läsa i takt med att böckerna dykt upp i bokhandeln.
Det lite speciella i mitt förhållningssätt till just den här kriminalserien är att jag aldrig egentligen gillat dess huvudperson. Ann Lindell är en besynnerlig människa tycker jag och jag håller sällan med henne i hennes tankar.
Istället är det något annat som tilltalar mig. Kjell Eriksson skriver inte poesi. Han målar inte med orden i onödan utan håller sig på en rak och koncis nivå och kanske är det någonstans där som jag inbillas att historierna ligger rätt nära sanningen om hur det är att vara polis i en halvstor svensk stad.

Bredvid brottsutredningarna handlar det ofta om vardagsproblem.
Om polisäktenskap i slentrian, om våndan av att veckopendla, om små karriärskliv i en eller annan riktning och hur det påvekar människorna i ens omgivning.
I "Nattskärran" får vi också träffa Ali och hans familj, mamma och morfar från Iran. Att följa med morfadern ut på landet dit han åker två gånger om året för att tala med djuren och minnas ett liv i en annan värld ger perspektiv på hur det kan vara att ha landat i en förort i Sverige efter att ha varit herde i större delen av sitt liv. En kort passus som får mycket att klarna.

Serien om Ann Lindell kommer inte att gå till historien som stor litteratur, men som underhållning för stunden för den med någon dragning åt mord och blod är den ett relativt säkert kort. Det känns äkta och jag föredrar en bok full av riktiga människor framför en med den ensamme hjälten i fokus.
Till och med Lindell själv är sympatiskare än någonsin förut i en något nedtonad roll. Jag förstår henne till och med allt som oftast.

Innehållsförteckning:
Olycksbådande fåglar
En mattkniv
Ung man med krossat hjära
Poliskollegialism
Krossade skyltfönster


Om författaren:
Kjell Eriksson
Kjell Eriksson
© Anna Nilsson
Kjell Eriksson är född 1953 och bosatt i Uppsala. Förutom författarskapet är han även trädgårdsmästare
Av hans tidigare böcker utsågs "Prinsessan av Burundi" 2002 till årets bästa svenska deckare och "Den upplysta stigen" belönades 1999 med Svenska Deckarakademins debutantpris.

Andra böcker av författaren:
Knäppgöken 1993
Frihetsgrisen 1995
Efter statarna - en ny tid 1995
Den upplysta stigen 1999
Jorden må rämna 2000
Stenkistan 2001
Prinsessan av Burundi 2002

Övriga bokfakta:
"Nattskärran" kom ut på Ordfronts förlag i september 2003

 


Sara Hellman : 03-10-24


 
> maila crew@bulldozer.nu