[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Nej! sa lilla monster


Nej! sa lilla monster - Kalle Güettler, Rakel Helmsdal och Áslaug Jónsdóttir


(Inbunden, Bonnier Carlsen, 2004, 30 s.)

"Nej! sa lilla monster" har oturen att ha samma speciella form (höjden mer än dubbel så stor som bredden) som en av mina systersöners favoritböcker i min bokhylla så det första jublande intrycket byts snabbt i en försiktig skepticism.
Första läsningen ger inte heller några översvallande kommentarer och det mest intressanta med boken är att räkna antalet tänder som lilla monstrets gap uppvisar på sista sidan.
(Storebror har tappat sina första tänder och lillebror vickar tappert på sina utifall att de också kanske är lite lösa).
Totalt läser vi dock boken en sju-åtta gånger under en långhelg och sista gången så är det bara lillebror och han väljer självmant att börja med denna bok.

Bokomslag "Nej! sa lilla monster"Berättelsen om lilla och stora monster kan vid första anblicken bli en skakande upplevelse. I både ord och bild är det en uppfordrande berättelse som nästan attackerar sina läsare i sitt explosiva språk.
Det handlar om att våga säga nej och att våga stå för sina åsikter. Stora monstret är en tuffing som testar gränser och faktiskt också är riktigt elak.
Att stjäla pengar från lilla monstrets mammas plånbok var helt obegripligt för mina systersöner på 5 respektive 6½ år, för ett sådant beteende fanns inte i deras sinnevärld, men att kludda på andras teckningar var ingen nyhet för dem.
"Nej! sa lilla monstret" kan säkert vara ett stöd till småsyskon att våga säga ifrån. För budskapet är att bara för att man är yngst ska man inte acceptera vad som helst. Boken är perfekt som högläsningsbok och efter några genomläsningar så vrålade vi alla tre "NEJ" när lilla monstret sade ifrån.

Innehållsförteckning:
Litet monster
Stort monster
Ilska
Rädsla
Skratt
Kompisar


Om författarna:
Rakel Helmsdal och Kalle Güettler har skrivit texterna och Áslaug Jónsdóttir illustrerat.

Andra böcker av författaren:
Kalle Güettler:
Uppfinnarklubben 1991
Frivilliga – två unga människors kamp under andra världskriget 1997
Mary, min syster 2002
Bästa kompis 2003

Övriga bokfakta:
"Nej! sa lilla monster" kom ut på Bonnier Carlsens förlag i april 2004 och gavs samtidigt ut i Danmark, på Färöarna och på Island.

 


Carin Thärnström: 04-09-08


 
> maila crew@bulldozer.nu