[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Alfabeta

Bronett-surfa:
> Henry Bronetts blogg

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Största möjliga njutning!


Största möjliga njutning! - Henry Bronett

Cirkus - människor - mat

(Inbunden, Alfabeta, 2005, 142 s.)

För många av oss är orden "med ssssssstörsta möjliga tysssssstnad" något som vi har upplevt genom tv-tittande eller genom att besöka någon av Cirkus Scotts cirkusföreställningar.
Francois Bronett var cirkusdirektören personifierad när han stod i frack och hög hatt och presenterade sina artister. Han gav cirkusen en status som den inte alltid tidigare har haft i Sverige.
Henry Bronett har följt i sin nu avlidne fars fotspår och förvaltar familjens 300-åriga cirkustraditioner med sin egen cirkus Cirkus Bronett.
Med kokboken "Största möjliga njutning!" debuterar han som författare.

Bokomslag "Största möjliga njutning"Cirkus är för många magi och en exotisk värld att besöka när någon trupp besöker stan man bor i. I Ryssland och flera andra forna öststatsländer har cirkus haft en betydligt högre status än i exempelvis Sverige. I såna länder har det till och med funnits fasta statliga cirkusar. Jag har besökt cirkusen i Budapest och den var gigantisk, men jag misstänker att den i Moskva slår de flesta. I ett av kapitlen i boken berättar Henry Bronett om det gästspel som Cirkus Scott gjorde där, som första västerländska cirkus.

Boken "Största möjliga njutning!" är ett mellanting mellan memoarer, bilderbok och kokbok. Berättelser med fokus på mat blandas med bilder från cirkusvärlden och varje kapitel avslutas med det recept som nämns i texten.
Det är ögonblicksbilder från den smältdegel av nationaliteter som cirkusen utgör. Minst lika viktigt som de artister som uppträder i manegen är de artister som kånkar på utrustning, reser tält, lagar trasiga motorer och fixar så att det finns popcorn till publiken. Bronett gör ingen åtskillnad, alla är lika viktiga för att det stora maskineri som en cirkus är ska fungera. Kapitlet om hur lervällingen på den aviserade platsen på danska landsbygden resulterar i att all utrustning måste bäras och sättas upp med handkraft är lysande i sin heroiska framtoning.

Det är ingen stilistiskt lysande bok, men Bronett får fram känslan från cirkuslivet med dess begåvade, hårt arbetande och stolta individer. Det är nästan så att man känner sågspånsdoften i näsborrarna.
Det vore roligt om detta kan vara förövningen till en större memoar- och/eller biografibok över familjen Bronett och Cirkus Scotts artister genom tiderna. För berättelserna och bilderna ger definitivt mersmak, liksom recepten.

Innehållsförteckning:
Sågspån
Popcorn
Slit och släp
Ögonblickets magi
Heta temperament


Henry Bronet
Henry Bronett
© Foto: Mattias Pehrsson

Om författaren:
Henry Bronett
föddes 1961 i Stockholm och är utbildad vid scenskolan i Stockholm.
Förutom att arbeta som skådespelare har han även skrivit manus. Efter faderns död 1994 arbetade han med sin bror i familjeföretaget Cirkus Scott och de utvecklade bland annat föreställningen CirkusPrinsessan, med enbart kvinnliga artister.
År 2004 startade Henry sin egen cirkus, Cirkus Bronett.

Övriga bokfakta:
"Största möjliga njutning!" kom ut på Alfabeta i september 2005.


Recept ur boken

Ett recept från de mexikanska språngbrädesakrobaterna, de sju bröderna Diaz.

FLAUTAS
(4 personer)

Ingredienser:
Tortillabröd
Olja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 kycklingfiléer
1 grön chilipeppar
1 msk russin
salt
peppar
1 msk färsk koriander
3 nypor mald spiskummin
2 dl mozarellaost

Gör så här:
*
Hacka vitlök och gul lök, häll lite olja i en stekpanna och fräs vitlöken och löken lätt.
* Hacka den gröna chilin och strimla kycklingen.
* Lägg kyckling, chili, koriander, kummin, salt, peppar och russin i stekpannan. Stek på svag värme tills kycklingen blivit genomstekt.
* Tag bort stekpannan från plattan och smula ner mozarellaosten. Rör om till en väl blandad massa.
* Stek tortillabröden på svag värme, ett i taget, snabbt på båda sidorna. Då blir de mjuka och lätta att arbeta med.
* Lägg lite fyllning på varje tortillabröd.
* Fritera eller värm i ugn. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg tortillarullarna i en ugnssäker form. Pensla med olja och ställ in i ugnen. Ta ut när bröden börjar få färg.

Servera med: gräddfil eller salsasås och gärna en grönsallad

 


Carin Thärnström: 06-01-06


 
> maila crew@bulldozer.nu