[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Den perfekta nybörjarmaten


Den perfekta nybörjarmaten - Oscar de Hoog & Fredrik Paulún


(Inbunden, Fitnessförlaget, 2005, 119 s.)

Paulún och de Hoog fortsätter sitt samarbete inom "perfektionen" och har nu åstadkommit den perfekta nybörjarmaten.
De båda herrarna medger att de kanske har börjat i fel ände när det gäller kokboksserien för det är grunderna som de flesta saknar, hur man egentligen kokar ett ätbart ris eller varför det är smartast att vänta med att hälla på dressingen på salladen till sista stund innan servering.

Bokomslag "Den perfekta nybörjarmaten"Det finns uppenbara brister hos väldigt många unga människor när det gäller att fixa något ätligt som samtidigt är någorlunda hälsosamt.
Vare sig föräldrar eller skola har satsat tillräckligt mycket på att lära ut grunderna när det gäller att tillgodose ett av basbehoven. Nämligen att få i sig tillräckligt med näring så man överlever och så att kroppen fungerar, men inte så mycket att onödig energi lagras oanvänd i kroppen.

Texten i boken växlar hela tiden mellan de Hoogs och Paulúns inlägg. De pratar både om näringslära och kalorier, vad som behövs i ett nybörjarkök och hur man gör när man blancherar och bräserar.
Detta måste vara en ypperlig nybörjarbok för en ung kille som vill eller måste ge sig ut i köket på egen hand och som vill ha alternativ till pizza, snabbmakaroner med ketchup eller färdigdressade hamburgare.
Det känns lite mer som en "killbok" i anslaget, vilket knappast kommer att hindra att tjejer hittar till den. Det omvända hade dock blivit svårare att åstadkomma misstänker jag.

Det är moderna och fräscha recept med kommentarer från båda författarna vid varje recept. Näringsvärde per portion finns också angivet.
De uppmanar till att våga prova och smaka på nyheter samtidigt som de berättar hur man gör exempelvis en klassisk vitkålssallad.
De skrämmer inte heller iväg läsarna/nybörjarna med att använda rå- eller fullkornsris eller fullkornspasta i recepten. Det är annars bättre alternativ till de vita sorterna när det gäller näring och GI-värde, men här är det de gamla trygga alternativen som föreslås.

Innehållsförteckning:
Goda råd
Enkla råd
Praktiska råd
Genomtänkta råd
Förnuftiga råd


Fredrik Paulún och Oscar de Hoog
Fredrik Paulún och Oscar de Hoog.
Foto: Peter Knutson
Om författarna:
Oscar de Hoog har vid sidan av kockyrket även arbetat som personlig tränare och kostrådgivare. Fredrik Paulún är en av Sveriges mest kända författare inom näringslära. Fredrik föreläser i hela Norden om träning, näringslära och hälsa och skriver regelbundet i flera olika tidningar. De har båda varit med i tv-programmet "Toppform".

Tidigare böcker i samma serie:
Den perfekta maten
Den perfekta matlådan
Den perfekta smallådan
Den perfekta frukosten

Övriga bokfakta:
"Den perfekta nybörjarmaten" kom ut på Fitnessforlaget i augusti 2005.


Recept ur boken

OSCARS MINESTRONESOPPA MED SERRANOSKINKA


(4 portioner)

Ingredienser:
Ca 4 msk olivolja
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 röda eller gula lökar, grovt hackade
2 selleristjälkar, tärnade
2 morötter, tärnade
2 lagerblad, repade (när man repar exempelvis lagerblad river man itu dem)
2 tsk torkad oregano
Salt och peppar
1 ½ liter vatten
Kött-, kalv- eller kycklingfond (för mängd se flaskan)
100 gram risonipasta
5 tomater på burk, skurna i rejäla bitar
5 kronärtskockshjärtan på burk, skurna i fjärdelar
150 gram kokta kidneybönor
Ca 1 msk citronsaft per person
50 gram Serranoskinka
En knippe basilika, strimlad

Gör så här:
*
Hetta upp hälften av olivoljan i en rymlig kastrull på medelvärme och fräs vitlök, lök, selleri och morötter några minuter så att de blir lite mjuka.
* Tillsätt kryddorna, salt och peppar och låt fräsa med lite.
* Slå på vattnet och låt det koka upp och smaka av med den fond du valt.
* Tillsätt risoni och låt alltsammans sjuda i cirka tio minuter.
* Lägg sedan ned tomaterna, kronärtskockorna och bönorna och sjud i fem minuter.
* Servera soppan i fyra skålar, droppa över citronsaft, riv över skinkan, ringla över resten av olivoljan och avsluta med lite salt och peppar och strimlad basilika.

Näringsvärde per portion:
Protein 11 gram
Fett 14 gram
Kolhydrater 35 gram
Kcal: 316

GI runt 60

 


Carin Thärnström: 05-09-067


 
> maila crew@bulldozer.nu