[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - En obeskrivlig människa


En obeskrivlig människa - Kerstin Strandberg

(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2004, 254 s.)

Boken "En obeskrivlig människa" handlar om att berätta och beskriva en människas hela liv.
Men går det verkligen att genomföra?
När boken är färdigläst så kan jag konstatera att det var ett gott försök men att det inte lyckats till fullo.


Bokomslag "En obeskrivlig människa"En okänd berättare, troligtvis en kvinna, i obestämbar ålder har ett behov att utforska människosläktet. Hon känner sig delaktig i livsprocessen endast genom sin iakttagelseförmåga. Hon väljer att leva genom att andra människor, utan att veta om det, lever sina liv så att hon får sitt existensberättigande.
Under ett besök i Paris katakomber, bland de dödas skelett, avger hon ett heligt löfte - att hitta en annan människa som kan beskrivas fullt ut.
Det är dock inte så lätt för henne att hitta en sån människa. Hon möter åtskilliga som hon studerar närmare, men ingen av dem faller henne fullt ut i smaken. Berättaren i boken har förmågan att när hon ser en människa också se hennes förflutna, som att i en framgångsrik medelålders man se när han som tioåring snattar nystekta köttbullar av sin mamma.

Så en dag får hon syn på kvinnan som hon kan beskriva, vars liv hon kan tänka sig att följa. Berättaren ligger på knä och städar en trapp i ett hyreshus i Paris. Från en gynekologmottagning rusar Anna ut, extatisk och uppspelt över att ha fått reda på att det barn hon har i magen inte är ett utan två. Hon springer nästan över vår berättare, som i sin tur lämnar skurhinken i trappan och följer efter Anna till telegrafstationen där Anna skickar ett telegram hem till Sverige och sin man om den glada nyheten.

Anna är en ung svensk kvinna, konstnär, som lever med sin man och lilla son i en liten stad någonstans i Sverige. Hon har fått ett stipendium för att studera konst och konstnärer. Vårt och berättarens möte med henne börjar någonstans på sextiotalet i Paris, dit Anna nyss kommit efter en tid i Spanien.
Hon reste i väg, trots en långt framskriden graviditet, för att fördriva den långsamma uttråkningen som hon kände hemma. Man och son lämnades kvar i Sverige. Hon återvänder dock hem, och som en hemlig skugga har hon bokens berättare med sig. Tillsammans med berättaren får vi följa Anna och hennes familjs liv i Sverige från sjuttiotalet och fram till våra dagar.
Vi följer dem i vardagen, och får också vara delaktiga i deras vidgade världsperspektiv när Anna under 1980-talet börjar engagera sig i det segregerade Sydafrika.
Berättelsen om Anna är en berättelse om en familj, en privat historia som också är en del av mänsklighetens historia.

Kerstin Strandberg har åstadkommit en märklig berättelse, en historia som bitvis är ganska påfrestande att läsa.
Hon väljer ett berättartekniskt grepp som för min del gör att jag känner mig distanserad till personerna i berättelsen.
Hon växlar mellan att distansera sig från huvudpersonerna till att krypa under skinnet på dem. Jag upplever det som en tillkrånglad historia vars abstrakta skildringar gör allt främmande istället för närmande.

Det finns en filosofisk ton i texten som inte övertygar mig utan bara inger motstånd.
Det finns en scen där berättaren söker upp en tillfällig bekant i ett hyreshus i Paris och står lätt panikslagen i porten framför tavlan med hyresgästernas namn.
Hon funderar över vad hon ska säga om någon frågar om hennes ärende och om hon då ska börja med sitt löfte i katakomberna flera år tidigare.
En liten detalj som bara känns märklig och som, säkert något orättvist för boken i sin helhet, är det som fastnat i mitt minne.

Innehållsförteckning:
Behov av att känna sig odödlig
Skuld
Vänskap
Ångest
Dålig ekonomi
Svarta och vita kontraster


Om författaren:
Kerstin Strandberg
Kerstin Strandberg
© Foto: Ulla Montan
Kerstin Strandberg är född 1932 och är ursprungligen bildkonstnär. Hon debuterade 1967 med boken "Som en ballong på skoj", för vilken hon fick Bonniers debutantpris. Sedan följde en rad romaner och böcker av essäkaraktär om den kreativa processen. "Tio syskon i en ömtålig berättelse" som kom ut 2000 nominerades till Augustpriset och Sveriges Radios romanpris.

Andra böcker av författaren:
Som en ballong på skoj 1967
Annemonas gördel 1990
Lidelsens detaljer 1991
Undangömda berättelser 1995
Tio syskon i en ömtålig berättelse 2000

Övriga bokfakta:
"En obeskrivlig människa" kom ut på Albert Bonniers förlag i oktober 2004.


Carin Thärnström : 05-05-08


 
> maila crew@bulldozer.nu